Paprikovo načervenalá svetlá gulášová polievka s vôňou a chuťou hovädzieho mäsa a použitého korenia, jemne kyslastá, hustejšej konzistencie, s vložkou nakrájaného mäsa a zemiakov. Vhodná ako desiatová polievka.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Gulášová polievka
Recept - Gulášová polievka
Zaradenie: polievky / biele
Postup prípravy: opláchnuté hovädzie mäso nakrájame na drobné kúsky. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na tretine tuku do ružova. Pridáme mäso a krátko ho osmažíme. Potom mäso zaprášime mletou paprikou, krátko osmažíme a zalejeme trochou vývaru, osolíme a dusíme skoro do mäkka. Zo zbytku tuku a múky pripravíme svetlú zápražku, za stáleho miešania ju zalejeme zbytkom vlažného vývaru, privedieme do varu a za občasného miešania varíme na miernom ohni minimálne 1/2 hodiny. Počas varenia pridáme rascu, mleté čierne korenie , secnak rozotretý v soli, vývar zo zemiakov. Uvarenú polievku precedíme hustým sitkom. Olúpané zemiaky premyjeme v tečúcej vode, nakrájame na drobné kocky a v slanej vode čiastočne uvaríme. Odvar ponecháme do polievky. Do precedenej polievky pridáme podusené mäso, predvarené zemiaky, drvený majorán a krátko povaríme. Hotovú polievku dochutíme polievkovým korením a teplú podávame.
Vylepšenia: miesto hovädzieho mäsa môžeme použiť bravčové, jahňacie, alebo zmes viacerých druhov mäsa. Delikátna gulášová polievka vznikne použitím morčacieho mäsa (viď obrázok) - bola obohatená o paradajky a papriku, vynechali sme múku, na zahustenie použili rozvarený zemiak. Morčacia gulášová polievka je vynikajúce ľahké jedlo na letné dni (ak nejeme žiadny ďalší chod).
Suroviny - Gulášová polievka
Odporúčané množstvá a použité suroviny (na 10 porcií) sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.
- Hovädzie mäso - 300 g
- Cibuľa - 150 g
- Paprika mletá 30 g
- Tuk - 100 g
- Múka hladká - 150 g
- Vývar - 2,5 litra
- Soľ - 150 g
- Rasca - 1 g
- Čierne korenie mleté - 1 g
- Cesnak - 15 g
- Zemiaky - 0,9 kg
- Majorán - 0,5 g
- Polievkové korenie - 20 g Množstvo hotovej polievky: 3,4 litra
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Aký je rozdiel medzi gulášom, kotlíkovým gulášom a gulášovou polievkou ?
OdpovedaťOdstrániťNo predsa žiadny.
OdpovedaťOdstrániťtakýto ...
OdpovedaťOdstrániť