.

Sirup nielen proti kašľu

Prírodný prostriedok, ktorý zaručene pomôže v prevencii a potlačení zimných ochorení akými sú prechladnutie, kašeľ, angína... Sirup proti kašľu podporí imunitu, potlačí zápal. Načo užívať lieky s nežiadúcimi vedľajšími účinkami, keď si vieme pomôcť prirodzeným spôsobom sami?

» Slovenská kuchyňa » Zdravie » Sirup proti kašľu

Med, citrón, zázvor, cesnak, jablko
Sirup proti kašľu - med, citrón, zázvor, cesnak, jablko z kyslej kapusty

Recept - Sirup proti kašľu

Zaradenie: Zdravie

Podobný recept: Čaj cizamedový

Extra výkonný sirup proti kašľu získame z prírodných prostriedkov. Spojíme najzdatnejších bojovníkov proti vírusom a z nich namiešame tú najsilnejšiu prírodnú zmes proti infekciám, kašľu, hlienom a iným neduhom. Budeme potrebovať med, citrón, cesnak, zázvor a jabĺčko z kyslej kapusty. Každá z týchto ingrediencií má mnoho priaznivých účinkov na ľudský organizmus. No a spoločne? Sú ešte silnejší. Užívať intenzívne (viac krát denne aj vo väčších dávkach) ale v dlhodobom rozmere s mierou, maximálne niekoľko dní. Všetko dobré prestane účinkovať, keď sa to s užívaním preháňa.

Postup prípravy: Všetky suroviny dobre umyjeme od ochranných látok, najmä komerčne predávané citróny bývajú silne striekané, aby sa predčasne nekazili. Preto pod tečúcou vodou umyjeme citróny (neváhame použiť kefku, niekto používa roztok potravinárskej kyseliny citrónovej) a otrieme ich do sucha. Odstránime vrchnú, tenkú vrstvu citrónovej kôry (najlepšie škrabkou) a olúpané citróny ešte opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme. Postupne ich rozkrojíme na polovice a na ručnom odšťavovači vyžmýkame. Šťavu z citrónov zmiešame s medom vo väčšej sklenenej, alebo keramickej nádobe. Kovové a plastové riady nie sú vhodné pri práci s prírodnými šťavami, enzýmami a vitamínmi.

V trecej miske (keramickej) rozotrieme olúpaný cesnak a vložíme do medu s citrónom. Premiešame. Podobne rozotrieme aj kúsky očisteného zázvoru a pridáme do zmesi. Jabĺčka z kyslej kapusty popučíme odstránime jadierka a šupky. Jablkové pyré pridáme do zmesi. Všetko dobre premiešame a necháme cez noc v chladničke, aby sa zložky navzájom spojili. Hustotu môžeme regulovať pridaním citrónovej šťavy, resp. šťavy z kyslej kapusty. Po odležaní (ideálne 12 - 24 hodín) zmes precedíme cez jemné sitko, alebo tkaninu. Sirup skladujeme v chlade. Získanú šťavu užívame po lyžičkách (pred požitím - najmä v akútnych prípadoch - je vhodné sirup ohriať, napr. pár kvapkami teplého čaju na telesnú teplotu).

Vylepšenia: pre vynaliezavých sa ponúka vyhľadať ďalšie "silné" položky do svojho sirupu, ktoré by sa hodili pridať k uvedeným. Narýchlo ma napadli - sirup z rakytníka, šťava z cibule, chren... Nepripravujeme veľké zásoby, aby sirup nestál zbytočne dlho. Prospešné látky postupne degradujú aj v chlade. Radšej si každý tretí či piaty deň pripravíme novú, čerstvú dávku extra silného sirupu Cizameceja (ci-za-me-ce-ja citrón, zázvor, med, cesnak, jablko kyslé).

Suroviny na sirup proti kašľu

  • Med
  • Citrón
  • Zázvor
  • Cesnak
  • Jablko z kyslej kapusty
  • ...

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Ludo Vitál,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

3 komentáre:

  1. Výborný účinok proti kašľu dosiahnete mixom:
    - ananás (šťava 2-3 dcl)
    - med 1PL (polievková lyžica kopcom)
    - zázvor (strúhaný, kus približneako palec)
    - citrón (šťava z 1 citróna)
    - čili paprika (štipka mletej)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Cibuľový čaj:
    cibuľu ošúpať, očistiť, nakrájať, zaliať vriacou vodou a nechať lúhovať. Scediť a užívať po lyžičkách podľa potreby a chuti - cibuľový čaj.

    Cibuľový sirup:
    cibuľu ošúpať, očistiť, nakrájať a zasypať cukrom, nechať pustiť šťavu cez noc. Zliať a užívať ako sirup po lyžičkách.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dva deci mlieka priviesť do varu, stlmiť plameň, pridať 1/4 lyžice jedlej sódy a miešať, pridať 1 čaj lyžičku masla a miešať, pridať 1-2 čajové lyžičky medu a miešať až sa rozpustí, potom pridáme jeden źĺtok a miešame aby sa nezrazil. A teplý maglajz pijeme po dobu 5 dní, každý večer pred spaním. Je to chutné a účinné.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom