Zapečené zelené fazuľky so syrom a fazuľová omáčka s hlivou, rukolou a pečivom pripravené ako valentínsky obed. Posilňujúce jedlo s prídavkom afrodiziakálnych látok, povzbudia partnerov k väčšej prítulnosti.
» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Valentínske fazuľové ragú
Recept - valentínske fazuľové ragú
Zaradenie: Tradičné recepty / Bezmäsité pokrmy
Na prvý pohľad možno fazuľa a Valentín nejdú dokopy, ale pri uvedenej úprave fazuľa vôbec nenadúva. Vyskúšané, overené!
Postup prípravy: fazuľu umyjeme a namočíme na noc vopred. Ráno zlejeme vodu, prepláchneme a dáme variť v čistej vode na cca 1 hodinu do tlakového hrnca s bobkovými listami (použijeme 4 listy na asi 500g fazule), novým korením (6 guličiek), trochou saturejky a soli.
Rukolu umyjeme a necháme vysušiť na vzduchu.
Vlastnú zelenú fazuľku z mrazničky, ktorá takmer dozrela (s väčšími fazuľkami v strukoch) zo záhrady, najskôr podusíme na panvici s olivovým olejom a vodou, len trošku osolíme (použijem slaný syr). Namiesto dusenia môžme chvíľu povariť vo vode. Mäkkú fazuľku dáme spolu s olejom a trochou vývaru na zapekaciu misu, navrch dáme 2-3 pokrájané strúčiky cesnaku a poukladáme nakrájaný syr. V rúre zapečieme na 150-200°C, vyberieme po asi 15-30 min podľa farby syra, keď jemne hnedne.
Medzitým nakrájame nahrubo 2 väčšie cibule, dáme do hlbokej panvice na olivový olej dusiť, pridáme nakrájanú hlivu (1 balenie cca 200g v našom prípade), osolíme. Keď už je cibuľa mäkká, podlievame vývarom z fazule. Pridáme väčšiu hrsť kôpru, ktorý sa našiel zabudnutý v mrazáku pri rozmrazovaní chladničky. Ďalej šampiňóny asi 7 decový pohár vlastných zavarených šampiňónov v slanom náleve (nálev si ponecháme, použijeme na polievku). Nakoniec, keďže je uvarená domäkka, pridáme fazuľu aj s primeraným množstvom vývaru (aby sa vytvorila omáčka, no nie príliš riedka).
Na zjemnenie a zahustenie pridáme jednu sójovú smotanu 250g a do nej dáme tymián. Podľa surovín, ktoré máme k dispozícii v špajzi je možné použiť aj obyčajnú smotanu. Aby omáčka dostala šmrnc, pridáme asi 200 ml čatní omáčky zo zelených paradajok alebo inej sladko-kyslej ovocno-zeleninovej omáčky, ktorej chuť sa nám ku fazuliam hodí. Prípadne namiesto čatní omáčky použijeme len trochu balzamikového octu, čierneho mletého korenia, paradajkovej pasty alebo kečupu a komu chutí - chilli. Prevaríme, necháme spojiť chute a je hotovo.
Horúcu panvicu pokvapkáme olivovým olejom a opečieme na nej z oboch strán bagetky nakrájané naprieč a našikmo – pri servírovaní z nich vytvoríme valentínske srdiečka.
Podávame na tanieri porciu zapečených fazuliek, dve veľké hrste rukoly, dve naberačky omáčky a dva kúsky pečiva.
Pri uvedenom množstve surovín máme aj po obede stále plný wok fazuliek s omáčkou – bude aj na zajtra, takže zisťujeme, že na 1 obed pre 4-6 osôb by stačilo aj 200g fazuliek), zapekané fazuľky vyšli na 4-6 porcií, 1 balenie rukoly smelo rozdelíme tiež na 4-6 porcií, pečivo stačilo pre 1 osobu polovica opečenej bagetky.
Vylepšenia: čatní omáčka zo zelených paradajok (alebo iná sladko-kyslo-pikantná zeleninová omáčka; prípadne len balzamikový ocot, čierne korenie, podľa chuti chilli, paradajky), dochutiť citrónovou šťavou.
Suroviny - valentínske fazuľové ragú
Množstvá a použité suroviny si prispôsobte podľa vlastného uváženia.
- fazuľa strakatá
- zelené fazuľky
- hliva
- šampiňóny
- soľ
- olivový olej
- čatní zo zelených paradajok
- syr tvrdý
- cibuľa
- cesnak
- kôpor
- sójová smotana
- balzamikový ocot
- chilli
- paradajky
- bobkový list
- rukola
- tymián
- korenie čierne
- nové korenie
- saturejka
- citrón
- bageta / pečivo Množstvo hotového jedla: xxL
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa,
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom