.

Kapustnica so slepou kurou

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Kapustnica so slepou kurou

Kuracia polievka  Kapustnica so slepou kurou

Recept - Kapustnica so slepou kurou

Podobné recepty Kapustná polievka / Kapustná polievka na iný spôsob / Kapustná polievka biela / Vianočná kapustnica / Kapustná polievka s hríbami / Kapustná polievka s klobáskami

Do vody z kyslej kapusty pridáme 3 hrste kyslej kapusty a dáme variť. Pridáme údené koleno, vopred namočené sušené huby a varíme, pokiaľ je koleno takmer mäkké. Pridáme ošúpané, na kocky nakrájané zemiaky, cesnak, cibuľu, celé korenie a paradajkový pretlak - ak máme radšej červenkastú verziu (dá sa dosiahnuť i paprikou). Varíme asi 20 minút na miernom ohni, pred dokončením vložíme do kapustnice slepú kuru, ktorú pripravíme nasledovne: drobno nakrájanú cibuľku opražíme na masti spolu s nakrájanou slaninkou na škvarky. Rožky nakrájame na kolieska, pridáme vajcia (na každý rožok, jedno vajce), slaninu s cibuľou, pokrájanú sviežu petržlenovú vňať a pučený cesnak. Všetko dobre premiešame a dáme piecť.

Slepá kura (vklad do polievky) je hotová, keď do nej vpichneme špajdľu a tú vzápätí vytiahneme čistú, ak na špajdli bude nejaké zostatky plnky, pokračujeme v pečení, kým ostáva čistá. Kyslú polievku podávame s domácimi hrubými rezancami, ktoré kladieme na tanier a zalejeme polievkou. Údené mäso po uvarení vyberieme z polievky a podávame ako druhé jedlo spolu so slepou kurou. Niekto rád slepú kuru v kapustnici, môže sa nakrájať a spolu s trhancami mäsa, ktoré oberieme od kosti a drobnejšie kúsky povkladáme na taniere pred podávaním polievky.

Suroviny

Kapustnica
- kyslá kapusta
- voda z kyslej kapusty
- údené koleno
- sušené huby
- zemiaky
- cesnak
- cibuľa
- celé čierne korenie
- paradajky (pretlak)
- domáce hrubé rezance

Slepá kura:
- rožky
- vajcia (koľko rožkov)
- zelená petržlenová vňať
- cesnak
- cibuľa
- údená slanina
- masť

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom