.

Vianočná kapustnica

Toto tradičné jedlo sa na Slovensku teší obrovskej obľube, v rôznych krajoch Slovenska sa vianočná kapustnica odlišuje. Opäť platí, čo domácnosť, to vlastný recept, avšak asi nenájdete vianočný stôl na Slovensku, na ktorom by chýbala vianočná kapustnica. Je to jedlo z kategórie jednoduchých, a zároveň honosných. Naše staré matere mali pokoj v srdci, ak mali v komore dosť kapusty a zemiakov, vtedy rodina nehladovala. Na týchto dvoch hlavných surovinách bol postavený ich jedálniček. Základom vianočnej kapustnice je kyslá kapusta, ktorá sa ešte aj dnes robí vo väčšine domácností na vidieku po domácky. V kyslej kapuste sa vyvárajú rôzne masové výrobky, najmä údené mäso, spolu s nim údené klobásky a nesmú chýbať sušené huby.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Vianočná kapustnica

vianočná kapustnica
Vianočná kapustnica s údeným mäsom a klobáskou

Príbeh vianočnej kapustnice sa začína na jeseň, keď prídu na polia prvé ranné mrazy. To je čas zberu kapusty, kedy prešlá mrazom je na zimné uskladnenie najlepšia. Hlávky kapusty by mali byť tvrdé a pri spracovaní by mali "vŕzgať". V gazdovských pivniciach už mali uskladnené vrecia so zemiakmi, ktoré sa zbierali z polí okolo septembra. S kapustou sa čakalo na zber do prvých mrazov, často až do novembra. Pozbieraná kapusta sa spracovala do sudov na kyslo, pozri sudová kyslá kapusta.

Podobné recepty Kapustná polievka / Kapustná polievka na iný spôsob / Kapustová polievka biela / Kapustná polievka s hríbami / Kapustná polievka s klobáskami / Kapustnica so slepou kurou

Ešte pred kapustou a zemiakmi bolo potrebné zabezpečiť huby. Zber húb patrí k obľúbeným činnostiam Slovákov. Rôzne druhy sa zbierajú v lesoch a na pastvinách. Huby rastú po celom území Slovenska. Do kapustnice sú najlepšie sušené dubáky, ale pokojne použite aj iné sušené huby. Asi každá slovenská gazdinka si počas leta a jesene zabezpečila a nasušila dostatok húb (hríbov), ktoré viseli v plátenom vrecúšku v komore. Napriek tomu, čo sa o hubách dozviete z komerčných informácií, je to výnimočná požívatina. O blahodarnosti a spôsobe užívania húb sa dozviete viac na - sušené huby.

Pred Vianocami sa robievala na každom gazdovskom dvore zabíjačka. Bolo potrebné zabezpečiť sa na zimu okrem kapusty a zemiakov aj dostatkom mäsových výrobkov, väčšinou z bravčového mäsa. Mäso bývalo v dávnejšej minulosti vzácnosťou. Chladné mesiace pomohli gazdinke s uskladnením mäsa, keďže chladničky nejestvovali. Aby mäso vydržalo dlhšie uskladnené, údilo sa. Údená bravčová krkovička, klobásky údené aj svieže sa konzumovali počas Vianoc, hlavných sviatkov našich predkov. Varili sa práve v kapustnici, čím mäso od kapusty a kapusta od mäsa a údenín získali navzájom výborné chuťové tóny.

Pravá vianočná kapustnica má byť zhotovená z vlastných surovín, vlastná kyslá kapusta, údeniny z vlastnej zabíjačky, vlastné sušené huby. Vtedy má pravú vianočnú silu a hodnotu pre celú rodinu. Veľmi podobným jedlom je segedínsky guláš, ktorého základom je taktiež kyslá kapusta a bravčové mäso. Malé odlišnosti v spôsobe prípravy, konzumácie a dostávame dve odlišné jedlá. Recept na segedínsky guláš neobsahuje ani sušené huby, ani údeniny, jedlo sa zahusťuje a podáva sa s knedľou.

Ako sa pripravuje vianočná kapustnica

Zaradenie: hlavné jedlo - tradičné recepty

Do vody vložíme umytú údenú krkovičku a na miernom ohni ju varíme do polomäkka. Pridáme kyslú kapustu a údenú klobásu a spolu dovaríme. Asi 10 minút pred dovarením vložíme sušené huby, keď je mäso uvarené (oddeľuje sa od kosti), vyberieme ho spolu s uvarenou klobásou. Pripravíme si zápražku: 1 lyžica oleja, 1 zarovnaná lyžica hladkej múky speníme a upražíme na svetlo. Ak potrebujeme viac zápražky pridáme olej a múku vždy v pomere 1:1. Do hotovej zápražky pridáme červenú papriku, ktorú nepražíme, aby nezhorkla a nestmavla a vlejeme do kapustnice. Na zjemnenie pridáme 3% sladkú smotanu a spolu povaríme asi 5 minút. Dosolíme podľa chuti. Kapustnica je na tanieri obohatená pokrájanou klobásou a údeným mäsom. Môže sa zajedať chlebom. Vianočná kapustnica je veľmi významným vianočným jedlom, jej príprava aj samotná konzumácia počas štedrovečernej večere dotvára atmosféru Vianoc.

Suroviny - vianočná kapustnica

- Kyslá kapusta
- Krkovička údená
- Klobásy údené
- Múka hladká
- Olej
- Červená paprika
- Soľ
- Huby sušené
- Smotana na varenie (30% tuku)

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom