.

Zeleninová polievka

Starká vravievala: "polievka je grunt a mäso len špunt", toto porekadlo asi najlepšie vystihuje zeleninová polievka. Zeleninový vývar je spolu so slepačím a hovädzím vývarom základnou surovinou v každej kuchyni. Slovenská kuchyňa používa vývary namiesto vody pri príprave polievok, omáčok, na podlievanie pečeného. Ľahšia verzia zeleninového vývaru je zeleninová polievka, ktorá sa na obednom stole vyskytne za rok asi najviac krát. Ideálny čas je na jar, keď sa objaví prvá svieža zelenina. Recept na zeleninovú polievku je ohromne variabilný. Záleží na kuchárovi a surovinách, aké má poruke.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Zeleninová polievka

Zeleninová polievka
  Zeleninová polievka / NRTP-10-1-07

Recept - Zeleninová polievka

Zaradenie: polievky

Podobné recepty: Zeleninová polievka klasik

Smetanovo žltkastá zeleninová polievka, typickej vône použitých druhov zeleniny, jemnej chuti, krémovej konzistencie, s vložkou drobných kociek uvarenej koreňovej zeleniny, ružičiek karfiolu a bobuliek zeleného hrášku.

Postup prípravy: Starostlivo očistenú a umytú koreňovú zeleninu nakrájame na drobné kocky, karfiol rozoberieme na menšie ružičky, všetko zalejeme vodou, osolíme a uvaríme takmer do mäkka. Z tuku a múky urobíme svetlú zápražku, pridáme mletý muškátový kvet, za stáleho miešania metličkou pridáme vlažný vývar a vývar zo zeleniny, privedieme do varu, stlmíme oheň a pomaly varíme s občasným miešaním najmenej 1/2 hodiny. Pred dovarením pridáme 3/5 mlieka, krátko povaríme a precedíme jemným sitkom. Do precedenej polievky pridáme hrášok a uvarenú zeleninu, krátko povaríme a dochutíme polievkovým korením. Na koniec polievku zjemníme žĺtkom rozmiešaným v zbytku mlieka a maslom. Opláchneme čerstvú petržlenovú vňať, nasekáme ju nadrobno a pridáme do polievky pred servírovaním na tanier.

Suroviny na zeleninovú polievku

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (na 10 porcií), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Zeler - 70 g
  • Mrkva - 60 g
  • Petržlen - 50 g
  • Karfiol - 100 g
  • Soľ - 10 g
  • Voda na varenie zeleniny - 0,5 litra
  • Tuk - 100 g
  • Múka hladká - 200 g
  • Vývar - 2,5 litra
  • Muškátový kvet mletý - 1 g
  • Mlieko - 0,25 litra
  • Zelený hrášok sterilizovaný - 80 g
  • Polievkové korenie - 20 g
  • Maslo - 20 g
  • Žĺtok - 1 ks / 20 g
  • Petržlenová vňať - 10 g
  • Množstvo hotovej polievky: 3,4 litra

Polievka je grunt a mäso len špunt toto porekadlo sa dá chápať tak, že polievka je hodnota a mäso bezcenné (špunt ako niečo malé). Iný spôsob výkladu tohto porekadla môže byť - polievka je dobre priechodzia, dobre prejde tráviacim traktom (grunt ako cez z nemčiny "zugrunde") a mäso chápeme ako špunt (zátka), niečo upchávajúce. Do tretice u našich susedov na Morave sa hovorieva: "Polívka je grunt ...", to sa dá chápať ako Bolek Polívka ;)

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Anonymný7:51:00

    najlepšia zelenina je mäsko, mňam, mňam, mňam

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom