.

Zeleninová polievka klasik

Najradšej varím zeleninovú polievku z mladej sviežej zeleniny, ktorá sa objaví niekedy v máji. Však aj v zimných mesiacoch sa hodí táto polievka na zdravie. Stačí mrkva, petržlen, cibuľa, kúsok zeleru a potom ešte hocijaká zelenina zo zeme napr. kel, karfiol, pór a podobne. Kto môže pálivejšie, ten si pridá jednu chilli papričku či pár guľôčok čierneho korenia.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Zeleninová polievka klasik

Zeleninová polievka s hubami
  Zeleninová polievka klasik s hubami

Recept - Zeleninová polievka klasik

Zaradenie: polievky

Podobné recepty: Zeleninová polievka

Ako pri každom recepte zo zeleniny aj recept na zeleninovú polievku začneme upozornením na dôležitosť bio-kvality. Nevaríme si chemickú potravu, používame vlastnoručne vypestovanú prírodnú zeleninu bez postrekov a umelých hnojív. Polievka je dobrý úvod dvojchodového obeda, niekedy aj iba jednochodového. Nie každý má rád polievky, ale ak nám robia dobre, užívajtme si ich blahodárnosť. Polievka sa nemá jesť horúca, stačí 2-3 dcl na zahriatie ak bude nasledovať druhý chod.

Postup prípravy: na masle speníme na jemno nakrájanú cibuľku. Pridáme na kocky, alebo kolieska nakrájanú mrkvu a necháme ju na masle kým pustí krásne oranžovú farbu. Pridáme nakrájanú ostatnú koreňovú zeleninu a pár krát premiešame. Podlejeme trochou vody soľ, korenie a necháme niekoľko minút pariť pod pokrývkou. Prilejeme vody (množstvo zvolíme podľa chcenej hustoty polievky) a varíme. Mladá zelenina je uvarená rýchlo cca. za 10-20 min. Pred odstavením môžeme urobiť grísové halušky na zahustenie. Odstavíme, necháme zakryté niekoľko minút postáť a podávame teplé.

Vylepšenia: do jemnej maslovej zeleninovej polievky sa hodí zelený hrášok, tenké kolieska póru. Pozor na karfiol, ktorý sa varí veľmi krátko, ten pridáme neskôr, najmä ak varíme zo starej zeleniny. Ako závarka sa hodia polievkové grísové halušky z krupice a vajca.

Suroviny - zeleninová polievka klasik

  • Petržlen
  • Mrkva
  • Zeler
  • Kaleráb
  • Karfiol
  • Cibuľa
  • Čierne korenie celé
  • Soľ
  • Maslo
  • Petržlen vňať

Polievka je grunt a mäso len špunt toto porekadlo sa dá chápať tak, že polievka je hodnota a mäso bezcenné (špunt ako niečo malé). Iný spôsob výkladu tohto porekadla môže byť - polievka je dobre priechodzia, dobre prejde tráviacim traktom (grunt ako cez z nemčiny "zugrunde") a mäso chápeme ako špunt (zátka), niečo upchávajúce. Do tretice u našich susedov na Morave sa hovorieva: "Polívka je grunt ...", to sa dá chápať ako Bolek Polívka ;)

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom