.

Haluškovica

Krémovo svetlá polievka haluškovica má charakteristickú škrobovú vôňu a jemnú zemiakovo mliečnu chuť, krémovo zahustená s vložkou kúskov halušiek. Zemiakový škrob, ktorý je obsiahnutý vo vode, v ktorej sa vyvárajú halušky, má výborný účinok na žalúdok, pôsobí upokojujúco pri problémoch s refluxom, lieči žalúdočné vredy. Prostriedok na zvýšenie produkcie materského mlieka u dojčiacich žien.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Haluškovica

Haluškovica
Haluškovica s mliekom

Recept - Haluškovica

Zaradenie: polievky

Postup prípravy: počas vyvárania halušiek (pozri bryndzové halušky, odoberieme z hrnca hustú vodu - haluškovicu, v ktorej je vyvarené množstvo škrobu zo zemiakového cesta na halušky. Naberieme priamo do polievkového taniera, prilejeme teplé mlieko a rozmiešame. Do polievky vložíme aj niekoľko halušiek na spestrenie polievky. Nesolíme, nakoľko voda na halušky je dostatočne slaná. Mlieko má za úlohu zjemniť inak dosť silno škrobovitú vodu a urobí z nej chutnú polievku. Haluškovica sa podáva iba čerstvá, čo sa nezje slúži na kŕmne účely hospodárskych zvierat.

Vylepšenia: niekoľko plávajúcich halušiek nám urobí chuť na nasledujúci hlavný chod. Možno tiež pridať pol lyžičky masla na omastenie polievky. Haluškovica je výbornou východiskovou surovinou na ďalšie polievky - napr. cesnačka (pridáme rozpučený cesnak), kôprová (nasekáme čerstvý kôpor), demikát (pridáme syr, bryndzu, smotanu, škvarky). Použite fantáziu a objavíte ďalšie polievky z haluškovice.

Účinky na zdravie: haluškovica je považovaná za zdravé jedlo, má výrazné zdravotné účinky na žalúdok a tráviaci trakt. Podporuje zvýšenie produkcie materského mlieka u dojčiacich žien. Pozor pri bezlepkovej diéte je potrebné zohľadniť používanú múku na výrobu haluškového cesta (ak je bezlepková, môžu haluškovicu aj celiatici). Podobne priaznivé zravotné účinky majú aj diétne bryndzové halušky, resp. omnoho priaznivejšie než ich klasická verzia so škvarkami a masťou.

Suroviny - Haluškovica

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Vývar z halušiek
  • Mlieko - 0,2 litra

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Anonymný9:54:00

    Je to pravda, môjmu otcovi sa podarilo haluškovicou vyliečiť po ťažkých opakujúcich sa dvanastnikovych vredoch. Používal aj šťavu zo surovych zemiakov, ktorú pil dva krát denne.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom