.

Detoxikácia čajom

Počas chladnejších mesiacov je badateľný najmä nedostatok spánku, stres, jedlo na cestách a syndróm vyhorenia. Na pozadí všeobecnej otupelosti, v podmienkach, keď sa vonku stmieva oveľa skôr, ako je obvyklé, bubnujúci dážď na okno a stav nedostatočného spánku, alebo prechladnutia a iné poruchy systému si žiadajú pomoc pre organizmus. V takýchto chvíľach sa chceme skryť pred nekonečnými úlohami a tvrdými termínmi pod útulnou prikrývkou a na chvíľu zabudnúť, že sme. Alebo porušíme všetky pravidlá vyváženej stravy a neodopierajúc si nič, čo je plné nebezpečenstva, riešime každodenné záležitosti za pochodu, prejavujúc iniciatívu.

» Slovenská kuchyňa » Jedlo na zdravie » Detoxikácia čajom

Detoxikácia
Detoxikácia čajom

Podobné recepty - detoxikácia prirodzene.

Detoxikujeme keď sa batéria vybije

Praktické odporúčania žien žijúcich na severe Škandinávie, kde je subarktické podnebie zďaleka nie najpríjemnejšie, pomôžu vyrovnať sa s dôsledkami prvého scenára. Keď situácia za oknom zníži úroveň kapacity na minimum, pomôžu vám dostať sa do formy detoxikačné techniky, ktoré tieto ženy priebežne „šetria“. Škandinávsky princíp úspechu je lakonický a jednoduchý: všetko najlepšie je z prírody.

Severania už dlho používajú bylinné infúzie vyrobené z rastlín rastúcich v ich krajinách ako „liek na všetko“. Používajú sa takmer všetky časti bieleho stromu - breza - listy, kôra a dokonca aj púčiky. Tu sú obzvlášť cenené pre vysoký obsah flavonoidov - prírodných antioxidantov, ktoré sa vyznačujú schopnosťou odvádzať toxíny z tela. Druhou zložkou škandinávskej receptúry na zdravie sú severné bobuloviny rakytník, brusnica, baza a čučoriedka. Neuveriteľná štvorka je zásobárňou vitamínov (vrátane C), ktoré významne zvyšujú imunitu. Výsledkom je, že namiesto neustáleho pocitu únavy prichádza nával sily a energie.

Nie všetko je také jednoduché, iba organické bylinné zmesi vytvorené bez použitia umelých prvkov poskytujú správny výsledok. Čaj vyrobený podľa všetkých pravidiel detoxu s príchuťou ovocia a bobúľ sa môže pochváliť súhlasom čajových someliérov, ktorí presne vedia, ako urobiť nielen zdravý, ale aj lahodný nápoj, ktorý vás nabije energiou a dobrou náladou už od prvého pohára.

Detoxikujeme keď sa diéta zastaví

Nie je novinkou, že v rámci „jesenného syndrómu“ telo zažíva silný stres a hľadá útechu a záchranu v nie najužitočnejších výrobkoch. Výsledkom je, že železná vôľa povolí a do denného menu spadajú nezdravé potraviny. V dôsledku toho sa metabolické procesy spomaľujú a v tele sa hromadia toxíny, objaví sa pocit ťažkosti, ktorý neumožňuje plne žiť a fungovať ako obvykle.

Čo robiť v takejto situácii, domorodci z Južnej Afriky vedia pripraviť užitočné čaje, ktoré majú silný drenážny účinok. Riešením je Moringa a Hanibush. Moringa je známa superpotravina, ktorá dodáva pleti štíhlu líniu a žiarivosť. Nech si každý myslí, že ste dorazili práve z dovolenky, a nie z najbližšieho pracovného stretnutia! Hanibush je takzvaný „medový krík“, ktorého listy majú fantastickú vlastnosť odstrániť z tela všetko, čo by tam nemalo byť priateľské - toxíny a prebytočnú tekutinu.

Navyše, namiesto obvyklého čaju alebo kávy v Afrike, je už dávno zvykom piť odvar z rooibosu, rastliny, ktorá rastie iba v miestnych zemepisných šírkach. A to všetko preto, lebo obsahuje antioxidanty známe pre svoje vlastnosti proti starnutiu. A tiež vitamíny C, E, P, A a stopové prvky: draslík, fluór, zinok, železo, ktoré telu rýchlo vrátia život.

Odborníci na čaje ocenili zásluhy organických „pokladov“ pevniny a na ich základe vyvinuli tizán „Juhoafrická republika“, ktorý sa nedávno zaradil do zbierky detox-u. V zásade nepijeme čaj v noci, pamätáme si jeho tonické vlastnosti. Podľa odborníkov nový produkt neobsahuje teín, látku, ktorá vám dáva spať. Tento koktail môžete tiež piť pre krásu a harmóniu, kedykoľvek a koľko chcete, chuť a aróma zrelého manga sú súčasťou balenia.

Triphala

Asi najslávnejší detoxikačný nápoj pochádza z Nepálu. Prírodný bylinný prípravok pôsobiaci regeneračne na sliznicu zažívacieho ústrojenstva, podporuje činnosť zažívacieho, obehového, močového a dýchacieho ústrojenstva. Prečisťuje organizmus. Ide o kombináciu troch sušených ovocných plodov Haritaki, Amalaki a Vibhitaki, spoločne známych pod názvom Triphala.

Amalaki podporuje trávenie, pomáha udržiavať normálny stav črevných funkcii a prispieva k zdraviu tráviaceho traktu. Je bohatým zdrojom vitamínu C – obsahuje ho až 30-krát viac ako pomaranče. Haritaki a Vibhitaki napomáhajú optimálnej funkcii čriev a pravidelnému vylučovaniu. Spoločne harmonizujú celý organizmus, podporujú trávenie a navodzujú rovnováhu. Triphala tiež prečisťuje hrubé črevo, a tak lieči chronickú zápchu.

Triphala sa v ajurvédskej medicína používa aj na pozvoľnú a jemnú detoxikáciu organizmu. Účelom detoxikácie je odstrániť odumreté bunky, tkanivo a toxíny, ktoré sa v organizme hromadia. Bunky sa obnovujú v priebehu celého nášho života, nové bunky nahrádzajú staré a odumierajúce. Detoxikáciou sa telo zbavuje jedovatých látok (toxínov).

Aloe Vera

Aloe Vera pomáha zbaviť sa popálenín, ktoré ste už pravdepodobne počuli viackrát. Teraz však šťava z týchto šťavnatých rastlín vyhlasuje najnovší nástroj na chudnutie. Odborníci na výživu tvrdia, že jeho použitie môže urýchliť metabolizmus, pomáha tráveniu a spaľuje kalórie. Nehovoriac o tom, aké zázraky robí s pokožkou. Gél, ktorý sa objaví pri zlomení zeleného lista aloe má liečivé účinky na pokožku, lieči modriny, popáleniny aj psoriázu. Zároveň má aloe preháňací účinok, preto sa nepoužíva vo farmaceutickom priemysle natoľko, ako by sa mohla.

Aloe Vera obsahuje polyfenoly, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Štúdie ukazujú, že obsahuje aj vitamíny A, C, E, vitamíny B, protizápalové enzýmy a rastlinné steroly, ktoré pomáhajú udržiavať normálnu hladinu cholesterolu. Rastlina navyše zvyšuje množstvo dobrých baktérií v čreve a významne zlepšuje jej mikroflóru. Táto zložka je schopná znížiť hladinu glukózy v krvi, čo tiež znižuje hromadenie tuku a spomaľuje vstrebávanie cukru. A napriek tomu sa cítite dlho nasýtení, čím zabránite prejedaniu sa.

Aloe normalizuje prácu gastrointestinálneho traktu. Prípravky na báze aloe, ktoré nezahŕňajú androgenicitu (zložky vonkajšej, hrubej časti listu), regenerujú sliznicu tráviaceho traktu. Saponíny, kyselina exornata, ramnóza, obsiahnuté v aloe, ničiace baktérie, vírusy a plesňové kultúry, čo je dôležité pre tých, ktorí majú narušenú črevnú mikroflóru (syndróm bakteriálneho premnoženia a kandidóza). Tiež normalizuje metabolické procesy a má antioxidačné vlastnosti vďaka prítomnosti veľkého množstva minerálov, vitamínov a enzýmov.

Pomáha vyrovnať sa s bielkovinovo-energetickou podvýživou, pretože obsahuje nielen vymeniteľné, ale všetkých 18 esenciálnych aminokyselín! Rovnako ako rastlinné steroly, ako je cholesterol, lupeol, kampesterol a β-sitosterol, ktoré môžu byť ďalším zdrojom prostriedkov na normalizáciu hladiny cholesterolu v krvi, nie však významným. Piť fľaše so šťavou z aloe vera však odborníci neodporúčajú. Namiesto toho je lepšie použiť najviac 50 ml a zmiešať napríklad s vodou. Bez fyzickej aktivity ani šťava z aloe vera neurobí žiadny zázrak a sama o sebe nezníži našu hmotnosť. Ak ju prestanete piť, môžeme vidieť, že šípka na váhe opäť začne stúpať.

Pomaranč

Citrusové plody sú darom z nebies pre tých, ktorí majú nedostatok spánku! Pomarančová šťava je plná vitamínu C, ktorý plní telo energiou a vôňa pomaranča, limetky a citrónu aktívne stimuluje činnosť mozgu. Citrusové plody sú navyše vynikajúcou prevenciou proti nachladnutiu. Platí to najmä na jeseň a v zime, keď je stále vzduch chladný. Citrón a limetka budú tiež fungovať, ale šťava sa najlepšie zriedi mierne vodou.

Mnohí lekári odporúčajú na detoxikáciu aspoň 8 pohárov čistej vody denne. K tomu je vhodné pridať aj nápoje, ktoré dokážu vyplavovanie toxínov zintezívniť. Výborný recept môže poskytnúť kombinácia pomarančovej šťavy so zázvorom. Recept na pitný režim s pomarančom a zázvorom: 1 mrkva, 2 pomaranče, surová drvená kurkuma, drvený zázvor, morská soľ, 1 citrón. Vystačí na 2 poháre. Pomaranče a mrkvu odšťavíme osobitne, potom obe šťavy zmiešame, pridáme kurkumu a zázvor, vyžmýkame šťavu z citróna, odstránime semienka a podávame. Tesne pred usrkaním posypte trochou kamennej soli, napríklad ako pri pití tequily.

Jablká

Tieto na prvý pohľad obyčajné plody sú veľmi bohaté na kvercetín. Zasahuje do práce svalových buniek a spôsobuje ich produkciu viac energie. Takže zatiaľ čo mladé jablká sú stále na pultoch obchodov, doplňte si zásoby. Pomôcť môžu zásoby sušených jabĺk, ktoré môžeme konzumovať aj ako čajovinu, stačí ich zaliať horúcou vodou a nechať vylúhovať. To isté urobíme z čajových šupiek.

Pri všetkých očistných krokoch je vhodný tzv. alternatívny pôst, kedy pijeme len ovocné šťavy a vodu, prípadne urinoterapia, ktorá účinky očisty umocní. Pokiaľ toto nezvládneme, jedzme len ovocie a ľahké jedlá. Jablčná šťava, najlepšie čerstvá, vyrobená z vlastných jabĺb je pri jesennom zbere úrody veľmi dobrým pomocníkom detoxikácie.

Vyčistenie pľúc

Väčšina z nás si možno neuvedomuje, že je dôležité udržiavať svoje zdravie, najmä svoje pľúca v dobrej kondícii, kým nezačnene mať problémy s dýchaním. Pľúca sú jedným z najdôležitejších orgánov tela, ktoré nám pomáhajúu zostať nažive a v zdraví. Naše pľúca sa síce môžu samy regulovať a čistiť, ale z rôznych dôvodov môžu byť upchaté a zapálené. Neustále vystavenie sa znečisťujúcim látkam a toxickým látkam, môže viesť k ochorieniam pľúc. Tu je niekoľko detoxikačných nápojov, ktoré môžeme užívať, aby sme pomohli udržať pľúca zdravé.

Med a teplá voda

Tento detoxikačný nápoj nám môže pomôcť pri detoxikácii tela. Pomáha tiež našim pľúcam v boji proti znečisťujúcim látkam. Med má protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápal bojom proti baktériám, ktoré môžu spôsobiť bolesť hrdla. Môžete konzumovať pár lyžíc medu s teplou vodou.

Zelený čaj

Zelený čaj je v súčasnosti trendom a ľudia si zvykajú konzumovať tieto druhy detoxikačných nápojov na zlepšenie zdravia. V zelenom čaji sú prítomné určité zlúčeniny, o ktorých je známe, že pomáhajú znižovať zápaly spôsobené vírusovými infekciami. Aby sme videli účinné zmeny, môžeme pravidelne piť 2 - 3 šálky zeleného čaju.

Jablkovo mrkvová a cviklová šťava

Zmes týchto silných potravín je skvelým detoxikačným nápojom. Sú bohaté na obsah vlákniny, vitamín C a mnoho ďalších zlúčenín, ktoré pomáhajú pri kontrole a prevencii astmy. Nápoj nám pomôže vyčistiť aj pľúca. Tento detoxikačný nápoj by sme určite mali zahrnúť do svojej kúry.

Sladké drievko

Alebo mulethi čaj je silný detoxikačný nápoj nemusí byť v trende, ale je známe, že má mnoho výhod vrátane očisty pľúc. Tento nápoj známy ako sladké drievko, nám môže pomôcť vyliečiť zimnicu, kašeľ a horúčku. Je tiež známe, že pravidelná konzumácia tohto zimného detoxikačného nápoja pomáha znižovať riziko srdcových chorôb a v detoxikácii čistenie pľúc.

Vyčistenie pokožky a zdravé vlasy

Pre čistú pokožku je nevyhnutné piť dostatok vody. Konzumácia rôznych detoxikačných nápojov môže prispieť k zlepšeniu našej pokožky a vlasov. Mať nádobu plnú detoxikačnej vody údajne pomáha pri chudnutí, pretože pomáha pri zvyšovaní metabolizmu a vyplavuje toxíny priamo z tela. Tu sú rôzne druhy detoxikačných nápojov, ktoré by ste mali vyskúšať na udržanie zdravej pokožky a vlasov. .

Jablko a škorica

Ak chcete pripraviť detoxikačný nápoj z jabĺk a škorice, pridajte na dno litrového džbánu tri dvojpalcové škoricové kôry. Vystrihnite jablko na tenké, okrúhle plátky; a pridajte tieto do džbánu. Prilejeme vodu a dáme na hodinu alebo na noc do chladničky. Podľa lekárskeho portálu vám antioxidanty v jablku môžu poskytnúť žiarivú pokožku. Dajte si tento detoxikačný nápoj každý deň skoro ráno.

Kiwi uhorka a mäta

Jedno kiwi a jednu uhorku nakrájame na plátky a vložíme do nádoby. Pridáme niekoľko pohmoždených listov mäty. Naplníme nádobu vodou a necháme ju dve hodiny usadiť. Kiwi uhorka a voda z mäty sú skvelé v boji proti nadúvaniu. Podľa iného lekárskeho časopisu sa hovorí, že nápoj pomáha pokožke žiariť a podporuje rast vlasov.

Jahoda a pomaranč

Pridáme niekoľko listov mäty do pohára s jahodou a pomarančom. Pridáme vodu a necháme ju cez noc vychladnúť. Ráno pred pitím pridáme do vody jednu lyžicu medu. Lekársky portál naznačuje, že citrusy pomáhajú vyčistiť telo a jahoda spaľuje tuky.

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Ludo Vitáll,
Slovenská kuchyňa - zdravie a jedlo,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

12 komentárov:

  1. Tipy na detox11:33:00

    Pitie pohára vody hneď po prebudení môže pomôcť pri vyplavovaní toxínov z vašich orgánov po celej noci nečinnosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moje skúsenosti s detoxom11:35:00

    Jesť potraviny, ktoré sú bohaté na vlákninu, môže výrazne zlepšiť detoxikačný proces. Je známe, že niektoré detoxikačné potraviny, ako je hnedá ryža, čerstvé ovocie, ako sú jablká, pomaranče, granátové jablko a banán, a ekologicky vypestovaná zelenina, ako je červená repa, špenát, brokolica, morské riasy a reďkovky, zlepšujú váš metabolizmus a celkové zdravie. Prirodzené čistenie od toxínov.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vitamín C11:36:00

    Vitamín C je tiež veľmi prospešný pre telo, pretože pomáha pri produkcii glutatiónu. Glutatión je zlúčenina nachádzajúca sa v pečeni, ktorá pomáha pri odstraňovaní toxínov z nášho tela. Potraviny bohaté na síru, ako sú vajcia, brokolica a cesnak, tiež pomáhajú zvyšovať glutatión.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Menej výrobkov11:38:00

    Vyhýbajte sa spracovaným potravinám, jedzte menej mäsa a mliečnych výrobkov, aby ste svojmu tráviacemu systému oddýchli a omladili sa.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vegánstvo je najlepší detox.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zelenina ovocie11:42:00

    Počas detoxikácie, konzumujte veľa zeleniny a celého ovocia. Nemiešajte ich podľa možností, ale konzumujte oddelene. Ideálne zeleninové dni a ovocné dni.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Orechy11:43:00

    Surové orechy, semiačka, avokádo a hrušky poskytujú základné zdravé tuky, ktoré spomaľujú trávenie a uvoľňujú viac energie, aby ste sa pri detoxikácii tela necítili unavení.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Horúca voda11:44:00

    Deň začnite horúcou vodou a čerstvým citrónom ešte pred raňajkami.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mäso a strukoviny13:54:00

    Šťavy a omáčky môžu obsahovať ovocie a zeleninu, majú však dve nevýhody. Obsahujú vyššie množstvo cukru a neobsahujú rovnaké množstvo vlákniny ako čerstvé ovocie alebo zelenina. Pre detoxikačné diéty sa nikdy neodporúča tekutá strava, pretože by človek mohol skončiť hladom. Na podporu detoxikácie tela je potrebné malé množstvo mäsa a strukovín. Dôrazne sa však odporúča piť veľa vody.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Diéta13:56:00

    Aj keď proces detoxikácie zahŕňa reguláciu vlastnej stravy, nie je to nevyhnutne to isté ako stravovanie. Pre jedného, ​​detoxikačné diéty nezahŕňajú chudnutie. Neznamená to ani hladovanie alebo pôst. Ale vždy by ste mali byť opatrní, aby ste sa vyhli cukru, nezdravým jedlám alebo grilovaným jedlám a do svojej detoxikačnej diéty zahrnuli aj zeleninu a ovocie. Khichdi alebo daal-chawal sú dobré detoxikačné jedlá, ktoré sa konzumujú po hektickom diwalijskom rozvrhu.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tuky a sacharidy14:00:00

    Obmedziť, to je najbežnejšia vec, ku ktorej sa ľudia uchýlia, ak chcú rýchlo schudnúť. Ale sacharidy a tuky sú pre telo dôležité aj ako makroživiny. Namiesto toho, aby ste ich vynechali z jedla, mali by ste sa zamerať na ich zahrnutie do zdravých pomerov pre správne vyváženú stravu v období deoxikácie.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Cvičenie a práca14:04:00

    Je možné schudnúť pomocou detoxikačných diét. Ale človek má tiež tendenciu strácať svalovú hmotu tým, že nezahŕňa žiadnu fyzickú aktivitu. Ak si chcete niekto napnúť svaly, potom je cvičenie nevyhnutnosťou. Naopak, negatívny vplyv na organizmus má aj konzumácia nezdravých jedál a dlhá cvičenie v telocvični. Všetko by sa malo robiť vyváženým spôsobom.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom