.

Fazuľová polievka

Biela až nažltlá fazuľová polievka, charakteristickej fazuľovej chuti a vône s osmaženou cibuľkou, cesnakom a korením, krémovo zahustená s celými dostatočne uvarenými fazuľkami.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Fazuľová polievka

Fazuľová polievka
  Fazuľová polievka / NRTP-10-1-16

Recept - Fazuľová polievka

Zaradenie: polievky / biele

Fazuľa je najobľúbenejšia strukovina, konzumuje sa zelené strúčky aj sušené vylúskané fazule bielej hnedej, červenej, strakatej a čiernej farby. Podľa toho má polievka farbu. Na tento recept sme použili hnedú fazuľu a prifarbili červenou mletou paprikou. Biele fazule sa varia na bielo, podľa nižšie uvedenej receptúry.

Postup prípravy: Prebranú fazuľu dobre opláchneme pod tečúcou vodou, zalejeme vodou a necháme močiť 12 -24 hod., aby dobre nasiakli. Fazuľu uvaríme takmer do mäkka, podľa potreby v procese varenia dolievame vodu. Rozvarenie je chybou. Jemne nakrájanú cibulku speníme na tuku do zlatista, pridáme múku a pripravíme svetlú zápražku. Za stáleho miešania zalejeme vlažným vývarom a vodou z fazule, uvedieme do varu a pomaly varíme za občasného miešania aspoň 1/2 hodiny. Pred dovarením pridáme cesnak rozotrený v soli a mleté čierne korenie, krátko povaríme a precedíme hustým sitkom. Do precedenej polievky vložíme uvarenú fazuľu a ešte krátko povaríme. Hotovú polievku dochutíme polievkovým korením. Prepláchnutú, jemne nakrájanú petržlenovú vňať pridáme do polievky tesne pred podávaním na tanier.

Vylepšenia: Spestrením do fazuľovej polievky je klobáska, alebo párok (fazuľová s párkom) a chlieb. Taká polievka sa považuje za desiatovú.

Suroviny na fazuľovú polievku

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (na 10 porcií polievky), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Fazuľa biela - 300 g
  • Voda na namočenie a varenie - 500 g
  • Tuk - 100 g
  • Cibuľa - 100 g
  • Múka hladká - 170 g
  • Vývar - 3 litre
  • Čierne korenie mleté - 0,5 g
  • Cesnak - 15 g
  • Polievkové korenie - 20 g
  • Petržlenová vňať - 10 g
  • Soľ - 10 g
  • Množstvo celkom: 3,4 litra

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Anonymný8:00:00

    Jááj veru, fazuľa je dar, bielkoviny .. Aby ste z nej neprdeli dlho ju pred varením namáčajte a varte ju s bylinami - tymián, saturejka.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom