.

Quinoa

Ako my vnímame nepostrádateľnosť pšenice, tak si nevedia juhoamerickí Indiáni predstaviť život bez quinoi. Naše pomenovanie pre quinoa je "Mrlík čílsky", jestvuje viacero odrôd, najznámejšie sú biela, červená a čierna odroda. Zatiaľ nie sú bežne dostupné v obchodnej sieti, kúpiť sa dajú v špecializovaných bio predajniach.

» Slovenská kuchyňa » Prílohy » Quinoa

Quinoa
Quinoa červená

Recept - Quinoa varená

Zaradenie: Prílohy

Quinoa je komplexná potravina s vysokým obsahom bielkovín, pripraviť ju možno na slano i na sladko, je zdrojom všetkých esenciálnych aminokyselín, v 100 gramoch sa nachádza 15-20 gramov bielkovín, 380 kalórií, vápnik, horčík, zinok, železo, draslík, vitamíny B, vitamín E, vláknina. Patrí medzi najzdravšie potraviny vo svetových rebríčkoch.

Postup prípravy: quinoa je výborná príloha k všetkým jedlám, ku ktorým si viete predstaviť ryžu, dokonca aj v rizote možno použiť quinou, najradšej máme červenú odrodu. Na quinoi je zaujímavé, ako rýchlo dokážu zrnká naklíčiť. Keď ju uvaríte, je naklíčená. Varí sa jednoducho. Najprv zrno premyjeme pod tečúcou vodou, vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Na šálku quinoa pridáme dve šálky vody, osolíme a prikryté varíme na miernom ohni približne 15 minút. Podávame teplé ako prílohu k jedlám, alebo samostatné jedlo, ľahko omstené napr. ľanovým, alebo olivovým olejom.

Vylepšenia: najlepšie chutí zeleninové rizoto (quinoto).

Suroviny

  • Quinoa
  • Voda
  • Soľ

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Alojz Kaša,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

2 komentáre:

  1. Autizmus7:50:00

    výborná pre autistov a aspergerov a inak postihnutých ľudkov

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Igor Šachovič7:52:00

    pomôže aj politikom?

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom