.

Kuracia polievka

Jemná kuracia polievka svetlej farby, vône vývaru z kuraťa a koreňovej zeleniny čírej konzistencie s vložkou varených cestovinových rezancov a kúskov uvarenej zeleniny. Je obľúbenou polievkou detí, najmä kvôli cestovinám a jemnej chuti vývaru.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Kuracia polievka

Kuracia polievka
Kuracia polievka s vložkou varených rezancov

Recept - Kuracia polievka

Zaradenie: Polievky

Kuracia polievka je často na našich stoloch, pretože kuracina je veľmi dostupné mäso, ktoré sa v slovenskej kuchyni varí aj niekoľko krát za týždeň. Zakaždým zostanú nejaké odrezky, z ktorých sa dá urobiť jemná a lahodná polievka. Milujú ju deti aj dospelí, najmä verzia s rezancami, alebo polievkovými knedlíčkami je veľmi obľúbená.

Postup prípravy: Koreňovú zeleninu očistíme a dobre umyjeme, vložíme do hrnca, osolíme, okoreníme, pridáme strúčik cesnaku, umytú menšiu cibuľu (aj so šupkou) umyté kuracie skelety, krky, kosti, vnútornosti a iné nezužítkované kuracie časti. Všetko zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Plameň stíšime a necháme pomaly variť až do zmäknutia zeleniny a mäsa z kuraťa. Mäso, kosti a zeleninu vyberieme, polievku scedíme cez jemné sito. Mäso oberieme z kostí a nakrájame spolu so zeleninou na primerané kúsky, ktoré vložíme späť do precedenej polievky.

Pred dokončením polievky uvaríme v slanej vode cestoviny, hodia sa rezance, mušličky, alebo knedlíčky. Rezance po uvarení scedíme a prelejeme studenou tečúcou vodou. Vkladáme ich do polievky ohriate pred podávaním priamo na tanier. Na záver pridáme nadrobno posekanú petržlenovú vňať.

Vylepšenia: ak použijeme kuracie kože, budú na polievke aj mastné oká (cení sa čím ich je na hladine viac - veľa malých očiek značí veľa peňazí). Vedeli ste, že kuraciu polievku môžeme urobiť aj zo zbytkov po nedeľnom kuracom obede? Ak nám ostali kožky (aj z pečeného kuraťa), kosti, všetko dáme do hrnca so zeleninou a vyvaríme z nich chutnú kuraciu polievku.

Suroviny na kuraciu polievku

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (na 10 porcií), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Kuracie skelety - 300 g
  • Mrkva - 200 g
  • Petržlen - 100 g
  • Kaleráb - 50 g
  • Zeler - 70 g
  • Cestoviny - 200 g
  • Cibuľa - 100 g
  • Cesnak - 20 g
  • Soľ - 10 g
  • Čierne korenie celé - 2 g

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom