.

Roštenka

Hovädzia roštenka patrí k najlepším druhom mäsa. Pripraviť sa dá na niekoľko spôsobov, jedným z najobľúbenejších je dusená roštenka na cibuli s tarhoňou alebo slovenskou ryžou. Jednoduché a zároveň exkluzívne jedlo má vynikajúcu chuť kvalitného mäsa, jemne korenisté, šťavnaté s hnedou ľahko zahustenou cibuľovou omáčkou.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Roštenka

dusená Roštenka
dusená hovädzia roštenka

Recept - Dusená hovädzia roštenka

Zaradenie: Tradičné recepty / Mäsité jedlá

Podobný recept: Znojemská roštenka

Postup prípravy:

1. Príprava mäsa: odblaniť, naporcovať, osoliť a okoreniť: fotorecept
2. Varenie mäsa: krátko osmažiť mäsové plátky, potom dusiť na cibuli a šťave
3. Príloha: tarhoňu (slovenskú ryžu) uvaríme podľa receptu: Slovenská ryža.

hovädziu roštenku umyjeme pod tečúcou vlažnou vodou, dôkladne odblaníme (viď nižšie). Mäso narežeme naprieč vláknam na pláty hrubé ako dámsky palec (cca 2 cm) osolíme a okoreníme z oboch strán, necháme chvíľku stáť, aby prešli soľou a korením. Nahrubo nakrájanú cibuľu dáme na rozpálenú masť, trocha osolíme a prikrytú smažíme do sklovita. Plátky roštenky postupne ukladáme na cibuľu a opečieme krátko z oboch strán, kým mäso neobelie (zatiahne sa). Takto pripravený plátok vložíme do ďalšieho hrnca, kam pridáme aj časť cibule a masti, trocha podlejeme vývarom a dusíme. Keď sú všetky kúsky mäsa v hrnci, podlejeme len toľko, aby mäso nebolo celkom zaliate a prikryté dusíme približne 40 minút až 1,5 hodiny. Dĺžka varu závisí od kvality roštenky. Ak je mäso z mladého zvieraťa, bude hotové za približne pol až trištvrte hodiny. Staršie mäso sa musí variť aj dvojnásobne dlhšie.

Približne 20 minút pred dokončením mäsa môžeme pripraviť tarhoňu (resp. slovenskú ryžu) podľa receptu - Slovenská ryža. Podávame teplé, výborný nápoj po dusenej hovädzej roštenke je pivo.

Vylepšenia: omáčku na záver môžeme dochutiť napr plnotučnou horčicou (ale s citom).

Suroviny na dusebnú roštenku

  • Hovädzia roštenka
  • Cibuľa
  • Husacia masť
  • Vývar
  • Mleté čierne korenie
  • Soľ
  • Hladká múka

Fotorecept - dusená hovädzia roštenka

dusená Roštenka
dusená hovädzia roštenka

Na zdravie a dobrú chuť, praje Slovenská kuchyňa ;-)


domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom