.

Gulášová polievka

Paprikovo načervenalá svetlá gulášová polievka s vôňou a chuťou hovädzieho mäsa a použitého korenia, jemne kyslastá, hustejšej konzistencie, s vložkou nakrájaného mäsa a zemiakov. Vhodná ako desiatová polievka.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Gulášová polievka

Gulášová polievka
Gulášová polievka (morčacia) / NRTP-10-1-30

Recept - Gulášová polievka

Zaradenie: polievky / biele

Postup prípravy: opláchnuté hovädzie mäso nakrájame na drobné kúsky. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na tretine tuku do ružova. Pridáme mäso a krátko ho osmažíme. Potom mäso zaprášime mletou paprikou, krátko osmažíme a zalejeme trochou vývaru, osolíme a dusíme skoro do mäkka. Zo zbytku tuku a múky pripravíme svetlú zápražku, za stáleho miešania ju zalejeme zbytkom vlažného vývaru, privedieme do varu a za občasného miešania varíme na miernom ohni minimálne 1/2 hodiny. Počas varenia pridáme rascu, mleté čierne korenie , secnak rozotretý v soli, vývar zo zemiakov. Uvarenú polievku precedíme hustým sitkom. Olúpané zemiaky premyjeme v tečúcej vode, nakrájame na drobné kocky a v slanej vode čiastočne uvaríme. Odvar ponecháme do polievky. Do precedenej polievky pridáme podusené mäso, predvarené zemiaky, drvený majorán a krátko povaríme. Hotovú polievku dochutíme polievkovým korením a teplú podávame.

Vylepšenia: miesto hovädzieho mäsa môžeme použiť bravčové, jahňacie, alebo zmes viacerých druhov mäsa. Delikátna gulášová polievka vznikne použitím morčacieho mäsa (viď obrázok) - bola obohatená o paradajky a papriku, vynechali sme múku, na zahustenie použili rozvarený zemiak. Morčacia gulášová polievka je vynikajúce ľahké jedlo na letné dni (ak nejeme žiadny ďalší chod).

Suroviny - Gulášová polievka

Odporúčané množstvá a použité suroviny (na 10 porcií) sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Hovädzie mäso - 300 g
  • Cibuľa - 150 g
  • Paprika mletá 30 g
  • Tuk - 100 g
  • Múka hladká - 150 g
  • Vývar - 2,5 litra
  • Soľ - 150 g
  • Rasca - 1 g
  • Čierne korenie mleté - 1 g
  • Cesnak - 15 g
  • Zemiaky - 0,9 kg
  • Majorán - 0,5 g
  • Polievkové korenie - 20 g
  • Množstvo hotovej polievky: 3,4 litra

Na zdravie a dobrú chuť, praje Slovenská kuchyňa ;-)


domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Aký je rozdiel medzi gulášom, kotlíkovým gulášom a gulášovou polievkou ?

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom