.

Znojemská roštenka

Šťavnaté hovädzie mäsko na mäsovej omáčke s ohurkovou príchuťou známe ako znojemská roštenka patrí medzi známe špeciality, ktoré sme získali z čias spoločného štátu s bratmi Čechmi a recept sa tak udomácnil, že ho kľudne môžeme zaradiť medzi špeciality slovenskej kuchyne.

Znojemská roštenka

Hovädzia roštenka Olej Cibuľa Nakladané kyslé uhorky Hladká múka Soľ Čierne korenie

Hovädziu roštenku nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme a okoreníme. Na oleji udusíme cibuľu do sklovita ( vyzerá ako priesvitná) a pridáme plátky roštenky, ktoré necháme zatiahnuť z oboch strán. Podlejeme vodou a dusíme. Keď je mäso takmer hotové pridáme nastrúhané kyslé uhorky a dovaríme do mäkka. Keď je roštenka mäkká, vyberieme ju z hrnca, výpek zasypeme hladkou múkou , zasmažíme, zalejeme vodou a povaríme (aby sa uvarila múka).



1, Segedínsky guláš

Masť alebo Olej Cibuľa Bravčový bôčik Bravčové pliecko Kyslá kapusta Mlieko Smotana Hladká múka Mletá červená paprika sladká Čierne mleté korenie Soľ

Cibuľu pokrájame na drobno a speníme na masti/ oleji a hojne zasypeme červenou mletou paprikou. Stále miešame, aby sa nám paprika nepripálila lebo by zhorkla. Základ zalejeme vodou a pridáme na kocky nakrájané bravčové mäso a osolíme . Dusíme do polomäkka a pridáme kyslú kapustu ( ak nemáte radi kyslý odporúčam kapustu premyť aj niekoľkokrát). Keď je kapusta mäkká pridáme zátrepku s hladkej múky a mlieka. Na záver na zjemnenie pridáme smotanu. Pozor aby nebolo veľa múky alebo naopak aby nebol príliš riedky. Podávame s knedľou. Prajem dobrú chuť.


2, Znojemská roštenka

Hovädzia roštenka Olej Cibuľa Nakladané kyslé uhorky Hladká múka Soľ Čierne korenie

Hovädziu roštenku nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme a okoreníme. Na oleji udusíme cibuľu do sklovita ( vyzerá ako priesvitná) a pridáme plátky roštenky, ktoré necháme zatiahnuť z oboch strán. Podlejeme vodou a dusíme. Keď je mäso takmer hotové pridáme nastrúhané kyslé uhorky a dovaríme do mäkka. Keď je roštenka mäkká, vyberieme ju z hrnca, výpek zasypeme hladkou múkou , zasmažíme, zalejeme vodou a povaríme (aby sa uvarila múka).


3, Granatiersky pochod ( Granadír marš)

Cibuľa Zemiaky Cestoviny fliačky Mletá červená paprika sladká Soľ Olej

Očistíme a na menšie kocky nakrájame zemiaky, ktoré uvaríme v osolenej vode. Cestovinové fliačky uvaríme v osolenej vode. Na oleji si upražíme cibuľu, zaprášime dostatočným množstvom červenej mletej papriky a za stáleho miešania upražíme papriku pozor nesmie prihorieť aby nezhorkla. Uvarené zemiaky, cestoviny a cibuľu s červenou paprikou zmiešame tak aby boli všetky zemiaky a fliačky omastené a zafarbené do červena.


4, Kapustové fliačky

Hlávková kapusta Cestoviny fliačky Olej Cukor Soľ Čierne mleté korenie

Do hrnca si nalejeme olej a pridáme na rezance nakrájanú kapustu, osolíme, opepríme a dusíme – nemusíme podlievať, kapusta pustí dosť šťavy. Ak máte radi sladšie odporúčam spraviť si na začiatku karamel. Keď je kapusta udusená ale ešte stále jemne chrumkavá odstavíme ju ( nesmie ostať voda v hrnci) a primiešame v slanej vode uvarené fliačky.


5, Plnená paprika

Bravčové mleté mäso - pliecko a bôčik Ryža Paprikové lusky – zelená slovenská olej cibuľa Ryža Vajce Paradajkový pretlak Hladká múka Soľ Čierne mleté korenie Nové korenie celé Bobkový list

Ryžu osolíme a uvaríme do mäkka, keď vychladne pridáme mleté mäso , nastrúhanú cibuľu, vajce, osolíme a okoreníme. Paprikové lusky očistíme a plníme mäsovou zmesou. Ak nám ostane zmes vyrobíme mäsové guľky. Do veľkého hrnca dáme olej a cibuľu podusíme do sklovita ( priesvitná), pridáme paradajkový pretlak ( ja používam lúpané paradajky), nové korenie celé asi 6 guľôčok, 3- 4 bobkové listy, privedieme do varu a vkladáme naplnené papriky a dusíme aspoň 30 minút. Potom papriky vyberieme a pripravíme si zápražku alebo, pre tých pohodlnejších, zátrepku a opäť povaríme a osladíme. Omáčka by mala mať výraznú farbu a vôňu. Podávame s parenou knedľou alebo varenými zemiakmi.


6, Sviečková na smotane ( pôvodne české jedlo dnes už aj slovenské ;-)

Hovädzia sviečková ( aj falošná, alebo pekná roštenka) Mrkva Petržlen Zeler Kaleráb Hladká múka Smotana Čierne korenie celé Nové korenie celé Bobkový list Soľ Ocot

Hovädzie mäso odblaníme a umyjeme. Vložíme do väčšieho hrnca. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky, pridáme do hrnca s mäsom , pridáme soľ, korenie, cukor, ocot a zalejeme vodou. Odložíme do chladničky ideálne na 12 hodín. Po odstáti pomaly všetko spolu varíme až kým nie je mäso mäkké. Potom ho vyberieme a vývar spolu so zeleninou rozmixujeme a opäť privedieme do varu. Zo smotany a hladkej múky si pripravíme zátrepku a zahustíme omáčku. Je možné spraviť menej tučnú omáčku tak, že namiesto smotany dáme mlieko, ale omáčka potom nemá takú zamatovú chuť.

1 komentár:

  1. Konečne som našla stránku so Slovenskými receptami,teším sa na recepty ktoré si doma navaríme.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom