.

Vyprážaný chlieb s vajíčkom, syrokrémom a cibuľou

Toto jedlo je kaloricky výdatné, nákazlivo chutné, vhodné na raňajky pre fyzicky pracujúceho človeka. Preto, ak sa chystáte kopať základy pod svoj nový dom, alebo idete narúbať drevo na celú zimu, doprajte si takéto raňajky. Potom vydržíte pracovať celý deň, alebo aspoň do obeda. Kto nepracuje, nech neje. Kto pracuje, tomu padne vyprážaný chlieb s vajíčkom, syrokrémom a cibuľou na zdravie.

» Slovenská kuchyňa » Teplé predjedlá » Vyprážaný chlieb s vajíčkom, syrokrémom a cibuľou

Vyprážaný chlieb s vajíčkom, syrokrémom a cibuľou
Vyprážaný chlieb s vajíčkom, syrokrémom a cibuľou

Vyprážanie

Každá poriadna slovenská kuchyňa je vybavená na vyprážanie. Vyprážajú sa rezne, kuracie stehienka, fašírky, hríby napríklad bedle a podobne. V tomto recepte si ukážeme čosi menej známe, ale výborné - vyprážaný chlieb s vajíčkom, syrokrémom a cibuľou. Vyprážanie je tepelný proces úpravy pokrmov, pri ktorom plní hlavnú úlohu rozpálený tuk. Pri vysokých teplotách, ktoré dosahuje rozpálený tuk dochádza k prudkým chemickým a teplotným procesom. Pre jedlo, ktoré je pripravované vyprážaním platí, že je pomerne rýchlo hotové, ale mnohé priemyselne vyrábané tuky sú pre zdravú výživu nežiadúce. Navyše tie tuky, ktoré sa vysmážaním prepália sú ešte závadnejšie. V spálených tukoch sa vyskytujú jedovaté látky, preto tuk neprepaľujte, používajte len vhodné druhy určené na vysoké teploty - špeciálne oleje, slanina, osvedčená bravčová masť alebo ghí. Prepálené a použité tuky nevylievajte do kanalizácie, môžete ich recyklovať, využívajú sa ako alternatívne palivá. Onedlho budú v zberných surovinách alebo na niektorých benzínkach vykupovať kuchynský použitý olej, naň raz budú jazdiť ekologické autobusy ? ... uvidíme. Poďme si radšej pripraviť fajnové raňajky.

Cigáni už začali vyhrávať pesničku - vyprážaný chlieb s vajíčkom, syrokrémom a cibuľou:

Ako prípraviť vyprážaný chlieb s vajíčkom, syrokrémom a cibuľou

Zaradenie teplé predjedlá

Starší chlieb nakrájame na plátky, v miske rozmiešame 1 ks syrokrému (alebo iný mäkký syr podľa vlastnej chuti) s vajíčkom. Pridáme nasekanú cibuľu a vymiešame homogénnu hmotu. Zmes navrstvíme na plátok chleba lyžicou na jednu stranu a rovnomerne rozotrieme. Na tanier nasypeme strúhanku, kopček strúhanky zarovnáme a natretý chlieb položíme do strúhanky natretou stranou, aby sa na povrch nalepila strúhanka (ako pri obaľovaní rezňov) a vložíme ho strúhankou potretou časťou na panvicu s rozpálenou bravčovou masťou. Krátko vypražíme do zlatista, vyberieme a spapáme. Môžeme konzumovať s tatárskou omáčkou, kečupom, horčicou, ale to sú všetko "kaziče" pôvodnej originálnej chuti. Takže dobrú chuť a na zdravie!

Suroviny - vyprážaný chlieb s vajíčkom, syrokrémom a cibuľou

  • chlieb
  • soľ
  • cibuľa
  • mäkký syrv
  • vajcia
  • masť (olej na smaženie)
  • strúhanka
  • tatárska omáčka, kečup, horčica

Varianty, vylepšenia:

Po osmažení môžete chlieb otočiť a zapiecť aj spodnú stranu chleba na topinku. Originál recept uvádza osmaženie iba vrchnej časti chleba. Solenie a korenenie podľa potreby a fantázie, najlepšie v procese miešania vajíčok so syrom a nadrobno nakrájanou cibuľkou. Ak osmažíme aj opačnú stranu krajca chleba, môžeme ju nacesnakovať ako topinku. Ako nápoj sa po jedle hodí nejaký teplý nápoj, najlepšie nesladený čaj alebo káva.

Poznámka

Zapíjať smažené a mastné (olej obsahujúce) jedlá studenou vodou sa neodporúča. Olej sa v studenej vode zráža, v takom stave trávi nevhodným spôsobom. Pite až po 30 minútach od konzumácie jedla, ak už musíte skôr, tak najlepšie teplé nápoje, alebo teplé polievky. Jedlo dobre pohrýzť a presliniť v ústach. Odporúča sa 30-40 prežutí. Potom tráviaci systém fičí jedna radosť.

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Tóno Foršpajz,
Slovenská kuchyňa - sekcia predjedlá,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Chcelo by to nejakú zeleninovú prílohu, nie? Alebo aspoň byliny, napríklad bazalku?

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom