.

Červená polievka

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Červená polievka

Červená polievka je magické jedlo, ktoré je založené na potravinách červenej farby. Červené suroviny k sebe ladia nie len opticky, ale aj obsahovo a chuťovo. Červená je farba vášne, lásky a krvi. Základné položky sú cvikla, mrkva, paradajky, červená paprika, sladká mletá paprika, chilli. Červená polievka čistí a regeneruje krv, má blahodárne účinky na srdce, pečeň a tráviace ústrojenstvo. Je ideálna pri detoxikačných kúrach, pri chudokrvnosti, únave a podobne.

Príprava - Červená polievka

Zaradenie: polievky

Prípravu začíname zaobstaraním kvalitných surovín. Používame bio zeleninu, najlepšie dopestovanú na vlastnom záhone, alebo od známeho farmára. Chemicky striekaná a hnojená zelenina je planá t.j. neobsahuje potrebné živiny a vitamíny, naopak je presýtená chemikáliami. Mnohí záujemcovia o zdravšie stravovanie jedia iba zeleninu a ovocie zo supermarketov, ale ich zdravotné problémy akosi nemiznú. Ani nemôžu. Po mnohých rokoch chemickej záťaže treba organizmu uľaviť. Vrátiť sa k prírodnej strave.

Postup: veľkú fazuľu premyjeme a namočíme večer pred varením do vody. Ráno scedíme a dáme variť do mierne osolenej vody spolu s bobkovým listom a tymiánom. Keď už je fazuľa uvarená udržiavame ju horúcu. V druhom hrnci na horúcom oleji osmažíme nahrubo nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľka už mäkká / zlatistá, pridáme nastrúhanú (alebo nakrájanú, podľa chuti) mrkvu, ktorá pustí farbu. Potom pridáme červenú sladkú papriku a následne aj strúhanú cviklu, premiešame, podusíme a podlejeme vývarom z fazule. Pridáme trocha bazalky a prikryté varíme.

Paradajkám narežeme šupku a sparíme vriacou vodou, po chvíli schladnú tak že ich môžeme ošúpať, nakrájať na drobné kocky a pridať do hrnca. Spolu varíme kým je zelenina mäkká, pridáme pretlak / pasírované paradajky a varenú fazuľu. Dosolíme, dokoreníme podľa chuti. Môžeme variť aj s chilli (pridať s červenou paprikou), necháme spolu prevrieť a postáť a teplé podávame. Na tanieri je možné ozdobiť navrch strúhaným parmezánom.

Vylepšenia: do červenej polievky sa hodia čierne olivy. Záujemcovia sa môžu pohrať s ďalšími surovinami červenej farby, napr. červená paprika kápia. Červená cibuľka, červená kapusta, alebo aj čakanka sú už skôr fialové než červené, ale pridaním do polievky nemôžeme nič pokaziť. Fazuľu používame červenú alebo hnedú. V polievke je preto, aby sme sa zasýtili a nepotrebovali druhé jedlo. Ideálne jeden tanier polievky na celý deň. Opakovať po tri dni a výsledok pocíti každý.

Suroviny

  • Cvikla
  • Mrkva
  • Paradajky
  • Pretlak
  • Fazuľa
  • Červená cibuľa
  • Chilli
  • Cibuľa
  • Čierne korenie celé
  • Soľ
  • Olej
  • Červená paprika mletá sladká
  • Bobkový list
  • Tymián
  • Parmezán

Na zdravie a dobrú chuť, praje Slovenská kuchyňa ;-)


domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Červenú polievku milujú aj deti, pre ne je to obdoba paradajkovej polievky. Parmezán by som z nej vynechal, ale troška nezaškodí ;)

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom