.

Slepačí vývar

Základom každej dobrej kuchyne je vývar. Môžeme ho pripraviť čisto zo zeleniny - zeleninový vývar, alebo ho vylepšíme mäsom, či kosťou - slepačí vývar, hovädzí vývar. Iné druhy mäsa sa na vývar príliš nehodia. Ak neveríte, vyskúšajte si bravčový, určite vám nebude chutiť. Správne urobený vývar sa používa pri varení omáčok, polievok, na podlievanie mäsa a pod.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Slepačí vývar

Slepačí vývar
  Suroviny na lepačí vývar

Jedlá majú omnoho lepšiu chuť, ak používate pri ich príprave vývar namiesto vody. Voda slúži na umývanie, pitie a prípravu vývaru. Fajnový mäsový vývar sa dá konzumovať aj samostatne ako polievka, hodí sa k nej nejaká závarka napr. domáce rezance alebo polievkové knedličky. Slepačí vývar je z vymenovaných vývarov najlahodnejší, preto sa používa ako polievka najčastejšie. Má výborné ozdravovacie a regeneračné účinky, ktoré sú všeobecne známe. Pokojne ho môžeme navrhnúť za liek.

Recept - Slepačí vývar

Zaradenie: polievky

Na slepačí vývar budeme potrebovať širokú škálu zeleniny a sliepku. O kvalite potravín sa zmieňujeme pri každom jedle a nevynecháme túto kapitolu ani tu. Sliepka sa v polievke celá vyvarí a čo je v nej, bude aj vo vývare, ktorý budete konzumovať. Sliepka je hrabavá hydina, ktorej prospieva chov s voľným pohybom na čerstvom vzduchu, najlepšie vonku na nejakom hospodárskom dvore, kde môže prirodzene zháňať potravu hrabaním. Žiadna gazdiná sa nezbaví sliepky, ktorá nosí vajíčka, ale keď už príde jej čas, takáto sliepka je vhodná do hrnca na prípravu slepačieho vývaru. Sliepky z veľkochovu, kde sú kŕmené umelými krmivami s pridávaním hormónov a antibiotík, bez vzduchu, slnka a pohybu asi nebudú lákadlom pre fajnšmekrov. Podobne sa staviame ku kvalite a pôvodu zeleniny. Bez chémie, v bio-kvalite. Ideálne ak si pestujeme vlastnú zeleninu a chováme vlastné sliepky. Potom bude varenie potešením pre zdravie.

Postup prípravy: očistíme a umyjeme zeleninu (množstvo a zloženie je na každom kuchárovi), vňate a byliny a vložíme ich spolu so sliepkou do veľkého hrnca so studenou vodou. Pridáme jemne soli a niekoľko guľôčok čierne celé korenie a pod pokrývkou privedieme k varu na ohni. Zoberieme si rozčítanú knižku a 10-15 minút si pri hrnci môžeme prečítať niečo príjemné. Až nás vyruší para z hrnca. Hneď stiahneme oheň na minimum aby polievka pod pokrývkou len pomaly bublala a môžeme kuchyňu opustiť. Občas sa vrátime skontrolovať, či vývar správne slabo vrie, môžeme pozbierať prípadnú tvoriacu sa penu a necháme variť 2,5-4 hodiny.

Sliepka musí byť mäkká, mäso sa musí oddeľovať od kosti samo. Približne v polovici celkového času varenia môžeme postupne vybrať tú zeleninu, ktorá je už mäkká, skôr než sa úplne rozvarí. Na záver už dovárame iba sliepku. Keď je slepačí vývar hotový, sliepku vyberieme a vývar scedíme cez jemné sitko. Vývar má byť číry, pekne sfarbený v závislosti od použitej zeleniny. Necháme vychladnúť a odložíme v chlade, kde vydrží aj týždeň a postupne z neho odoberáme na rôzne upotrebenie v kuchyni. Čerstvo uvarený horúci vývar môžeme popíjať ako čaj.

Slepačia polievka

Vylepšenia: Slepačia polievka blahodárne pôsobí na žalúdok. Zelenina z vývaru je pre mnohých labužníkov tiež delikatesou, je to jemná strava vhodná po chorobách, pôstnych obdobiach a podobne. Ak z nej nechystáte sviečkovú omáčku, nevyhadzujte ju, ale pekne zjedzte za tepla. Pre rôzne účely a potreby sa dá už do varenia vývaru pridať paradajka, paprika, pór, ligurček, harmanček, cesnak, alebo aj malá čili paprička. Mnohé receptúry čarodejníc vychádzajú zo slepačieho vývaru. Stačí sa vyznať v bylinách a môžete sa vydať na bádateľskú cestu za zdravím, krásou a šťastím.

Suroviny - slepačí vývar

  • Sliepka
  • Mrkva
  • Kaleráb
  • Zeler
  • Petržlen
  • Kel
  • Cibuľa
  • Vňať petržlenová, mrkvová, zelerová
  • Pŕhľava
  • Púpava
  • ... iné byliny podľa dostupnosti
  • Čierne korenie celé
  • Soľ

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Chov Sliepok11:30:00

    Od Ivana Tuliho Vojteka som sa dozvedela zaujímavý recept na slepačie mäso z vlastnej produkcie. Tuli chová sliepky od jari do jesene. V lete mu nesú vajíčka a na zimu sa s nimi rozlúči a dajú mu výborný slepačí vývar a posilnenie kvalitným mäskom. Chystám sa túto verziu využiť tiež. Je to výborný nápad pre záhradkárov, ktorí nechodia na záhradu po celý rok, preto nemôžu chovať zvieratá. Dlhšie som uvažovala, že si založím vlastný chov sliepok, najmä kvôli vajíčkam. V lete by chov bol v pohode, dochádzam na záhradku aj každý deň. Ale čo s nimi v zime? Už viem - slepačí vývar a slepačie rizoto.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom