Každý dospelý si spomenie na parené buchty z detstva. Bola to obľúbená pochúťka u babičky, alebo v školskej jedálni. Rovnako tak dnešné deti ich milujú. Dobrý trénig pre kuchára na zápästie bude zaisto odmenený detským úsmevom. Neuplácajme deti peniazmi, alebo hračkami. Za dobré vysvedčenie, alebo k sviatku im pripravíme radšej buchty na pare s kakavkom či makom.
» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Buchty na pare
Recept - buchty na pare
Zaradenie: Tradičné recepty / Múčnik
Postup prípravy: V teplom (nie horúcom) mlieku rozmiešame droždie, kryštálový cukor a trocha múky, necháme narásť kvások. Do zbytku múky dáme soľ, vajce, roztopené maslo / resp. tuk a kvások. Vypracujeme cesto (mäkké, trochu sa lepí) a necháme asi 45 min. v teple kysnúť prikryté utierkou. Cesto nevaľkáme, polievkovou lyžicou odoberáme kúsky, ktoré plníme lekvárom. Steny hrnca v ktorom budeme buchty naparovať aj podložku na parenie potrieme olejom. Podložku vložíme do hrnca s trochou vody na dne, buchty poukladáme nad vriacu vodu trochu od seba – ešte narastú – a cca 8 minút ich necháme na pare pod pokličkou. Hotové parené buchty polejeme roztopeným opraženým maslom, posypeme kakaom alebo mletými orechmi či mletým makom s cukrom a podávame teplé.
Info: Z jednej dávky je cca 20 buchiet. Príprava cesta 1/2 hodinu, kysnutie 45 min, tvarovanie a vyvárka 1/2 hod.
Deti to milujú
Vhodný nápoj: k pareným buchtám kakao s mliekom.
Lepšie je však počas jedla nepiť, najskôr 20 min po jedle.
Vylepšenia pre zdravie: ako sladidlo môžeme použiť namiesto bieleho cukru aspoň hnedý (trstinový), alebo kokosový cukor alebo xylitol (na posyp). Marmeláda - lekvár - domáci, hustý, bez konzervantov (bez cukru). Podľa potreby sa môže pridať med na dosladenie. Múku môžeme vybrať z veľkého množstva takú, aby bola z ekologického poľnohospodárstva organická, bio, ... Pre tento recept sme použili múku polohrubú, špaldovú Pro-bio z Jeseníku (ČR). Posýpka domácim makom - organické pestovanie.
Nevýhody, chyby: nevýhodou je sladkosť, preto jedlo nie je vhodné pre cukrovkárov, múka zasa komplikuje užitie celiatikom. Možno si už dnes vedia poradiť s nejakými bezlepkovými múkami. Zatiaľ sme neskúšali, ako by bezlepková múka nakysla.
Suroviny
- Polohrubá múka - 450 g
- Mlieko - 2,5 dcl
- Práškový cukor - 80 g
- Droždie - 1ks / 50 g
- Vajce - 1 ks
- Maslo /rast. tuk - 50 g
- Cukor kryšt. - 2 pl
- Soľ - 1/2 čl
- Citrónová kôra strúhaná
- Marmeláda / lekvár - 1,5 dcl
- Olej - 1 cl
- Maslo roztopené na poliatie - celé (250 g)
- Posýpka - kakao / cukor / granko / orechy / mak
Fotorecept buchty na pare
Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák, Annya,
Slovenská kuchyňa
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Oblizat sa az za usami!!! Tesim sa na fotorecept :)
OdpovedaťOdstrániť