Každý dospelý si spomenie na parené buchty z detstva. Bola to obľúbená pochúťka u babičky, alebo v školskej jedálni. Rovnako tak dnešné deti ich milujú. Dobrý trénig pre kuchára na zápästie bude zaisto odmenený detským úsmevom. Neuplácajme deti peniazmi, alebo hračkami. Za dobré vysvedčenie, alebo k sviatku im pripravíme radšej buchty na pare s kakavkom či makom.
» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Buchty na pare
Recept - buchty na pare
Zaradenie: Tradičné recepty / Múčnik
Postup prípravy: V teplom (nie horúcom) mlieku rozmiešame droždie, kryštálový cukor a trocha múky, necháme narásť kvások. Do zbytku múky dáme soľ, vajce, roztopené maslo / resp. tuk a kvások. Vypracujeme cesto (mäkké, trochu sa lepí) a necháme asi 45 min. v teple kysnúť prikryté utierkou. Cesto nevaľkáme, polievkovou lyžicou odoberáme kúsky, ktoré plníme lekvárom. Steny hrnca v ktorom budeme buchty naparovať aj podložku na parenie potrieme olejom. Podložku vložíme do hrnca s trochou vody na dne, buchty poukladáme nad vriacu vodu trochu od seba – ešte narastú – a cca 8 minút ich necháme na pare pod pokličkou. Hotové parené buchty polejeme roztopeným opraženým maslom, posypeme kakaom alebo mletými orechmi či mletým makom s cukrom a podávame teplé.
Info: Z jednej dávky je cca 20 buchiet. Príprava cesta 1/2 hodinu, kysnutie 45 min, tvarovanie a vyvárka 1/2 hod.
Deti to milujú
Vhodný nápoj: k pareným buchtám kakao s mliekom.
Lepšie je však počas jedla nepiť, najskôr 20 min po jedle.
Vylepšenia pre zdravie: ako sladidlo môžeme použiť namiesto bieleho cukru aspoň hnedý (trstinový), alebo kokosový cukor alebo xylitol (na posyp). Marmeláda - lekvár - domáci, hustý, bez konzervantov (bez cukru). Podľa potreby sa môže pridať med na dosladenie. Múku môžeme vybrať z veľkého množstva takú, aby bola z ekologického poľnohospodárstva organická, bio, ... Pre tento recept sme použili múku polohrubú, špaldovú Pro-bio z Jeseníku (ČR). Posýpka domácim makom - organické pestovanie.
Nevýhody, chyby: nevýhodou je sladkosť, preto jedlo nie je vhodné pre cukrovkárov, múka zasa komplikuje užitie celiatikom. Možno si už dnes vedia poradiť s nejakými bezlepkovými múkami. Zatiaľ sme neskúšali, ako by bezlepková múka nakysla.
Suroviny
- Polohrubá múka - 450 g
- Mlieko - 2,5 dcl
- Práškový cukor - 80 g
- Droždie - 1ks / 50 g
- Vajce - 1 ks
- Maslo /rast. tuk - 50 g
- Cukor kryšt. - 2 pl
- Soľ - 1/2 čl
- Citrónová kôra strúhaná
- Marmeláda / lekvár - 1,5 dcl
- Olej - 1 cl
- Maslo roztopené na poliatie - celé (250 g)
- Posýpka - kakao / cukor / granko / orechy / mak
Fotorecept buchty na pare
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-XUNHAImaWkg84GXq6a3riZvNaPAX4Ti132wWzj2fJ6BFbBC5giX7Fst-xhuA-zOkEOFMgzSXqH0mhVZ_hVrh9_mZA5LFOJQosYD_4ytreUTEXEM1tkM8LCOKooZGoY7YH1kL1jUOTTc/s1200/15.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAlVgdaPnqpLwv0cXRV124z1ySXcGXWCU4dfITuAFpwMDaiNdQdNIqYV3m_rUCM7SoWT9RMoEDak_FkNQk3McR5ylWWi6oYDQw6w2t9kmriRBND1oh99L4IlMEWYhQ5BTjYhbjfBj33p4/s1200/01.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIQc6Wyk2rtWLak7bxquBzh63d48FpNbrXg-3y5zwP6vSomtcj7DeMDVECbcOBzUhIlayJCbZoyW4cmdcEcI8CriI-T3NJBrsvsF0w5TRKhUZZv0XTCV1c0XHsdbuwrLLf9antKXRQuDs/s1200/02.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHDr7wLqduCo7Qdiqkk1Xpk5Rv5ZpdXt0286XKIRozqhyRcQt4__ue96fdcDgvuNYpzrtI5aBB8q8KPSksWarHfNwJu7nzf26h9RBJ1pYE7pr7MIgBgpER6SCfJ_77TcfH8A9v5f9fbaA/s1200/03.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgAohamLrvD2U3lAA3fah3elYQq4J9Z2JKgldWTbcKUgWT8POCHyWAsq_TtWsIqhHqmUtAu-p_P7diF_Q1r2Ev53Fa6FCDRn7fatfxs8ix2hdk2FVn1I6_jTvnymGiXmVQnX3PAAQuVcnw/s1200/04.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiT5vJDGYXwRPbtUgFL4qtzlq1OJ6LSitzCYV-n6Ohe9akqxgyfwx5uObUXGoKZPRi4i7nGLzEqeaL0AfYCbIgohjBYvoBXPewUFbzcQVNKy3tfC_4JSTT8z_Za40uL5kmalzbW11LxcNU/s1200/05.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXRLQrRkIy0cLOGh0BqhYPU7WDPKsxSLGrAHZvHbO22m8Gc2GhNQTEu31CtVNcqygcNmonTLZ_VdytnWUqNMjqXxTcxUP-HXJ3ySByRz1w5n_udL5ToQUbJNpgt5_pzpFVGGoEjbOrpRU/s1200/06.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1Om8hgoyy8ZZ5JGLayKpOJwLB15HL5ezjyweauOH0qqwzpNUzIZgPQQ8lsvAzOr5YMIIrQCo_SGXyccFcvILqrVGsc_a6rB3u7Cx8n0GOywqdf66qzs7GeNJO826OWZXJ5XXNYy7j2w4/s1200/07.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgp3JZuL3l67Ic52YYEk2SPRMFv2u5WUy6MFckdXYlEXwJEzTGeCC17Epffv5iVjunBGGOlKa5fScfKprscrg5hMTyK3O1U8MMvY7VdTdTQ-Rm9UKov_GV8Eyinbl-8CJgNuDkOSsZIOeU/s1200/08.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqtHqtvh7Rz4Q27BEhl4KdaCnFLsgX2sv8I1JIjaZ-MbRXy-VPamqlJhu0V5-PrlSEe0an756I2XTiYvGHKV3LsnLZxrStYKGp6G6NLHCMytWC9hwiCpuAchh-iD-PNJm2RsRxsyqUTrI/s1200/09.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1S2nGyyS1sv5mB1im5luX0wWIfgnseV1gtskuwur5gkSfvEfXzu-mkO7hwJ42IWKTEL0uGDMjS4ebtghm9QMnoRKVlldp8aXmb_IUc4WjYHRFVKorWrrmZamN_dUnbJyghrbomA2SSq8/s1200/10.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg03XGv3vTdk6NKzO7ZuRoVWlDr2lD1kjx5tiWng1SiW-XKrQtKxSwtDrz2rbhL6i-C1SptDuuC8TJslU31OWJPHdeNvvY5aKi8QW8hSjvanfE0_VQKoD4Dcix85ZSXG4Ufr5MUg0UeyxI/s1200/11.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjO_3VVPyo0KJFOyvUtwc3T2AUOUjQap0T7tWcd9X-LZ8n974xB3wR5CzgORMTgCcuw-llta1ktt3HugRmKMc3Z3gBGdZne5KU2kelRbzijPIt6VgmigLlgmflWt5CpRImnLtlo7t9oeY/s1200/12.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpD9snv5KLQkSreCEx9-IvF8-hxipCwOwEGeG8ShUOXdyLpst5p9tcY6C1YegaYJ6AjZRwEtT_3Jaa1tk9ckQC0t9bJorULX_Jn_HtnKsKbeXaGpgNqu1brMo9vszmnDoXyimD3bNEF0U/s1200/13.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmfhTnZtWZwEaCYOXwktgXtXvHtqVAQf-pxgMiKhlQF7khfah4qPe1L-W5W5e1vqQs3s0584feoryC1UwEJV7un7T32c1W1zxntg567FEPX3zbTUSBud9pIUT8vHqNVv1cc7qkg1o7Coo/s1200/14.jpg)
![Hotové buchty na pare, dobrú chuť!](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-XUNHAImaWkg84GXq6a3riZvNaPAX4Ti132wWzj2fJ6BFbBC5giX7Fst-xhuA-zOkEOFMgzSXqH0mhVZ_hVrh9_mZA5LFOJQosYD_4ytreUTEXEM1tkM8LCOKooZGoY7YH1kL1jUOTTc/s1200/15.jpg)
![Bio múka špaldová polohrubá](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAlVgdaPnqpLwv0cXRV124z1ySXcGXWCU4dfITuAFpwMDaiNdQdNIqYV3m_rUCM7SoWT9RMoEDak_FkNQk3McR5ylWWi6oYDQw6w2t9kmriRBND1oh99L4IlMEWYhQ5BTjYhbjfBj33p4/s300/01.jpg)
![Príprava cesta - do múky pridáme citrónovú kôru...](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIQc6Wyk2rtWLak7bxquBzh63d48FpNbrXg-3y5zwP6vSomtcj7DeMDVECbcOBzUhIlayJCbZoyW4cmdcEcI8CriI-T3NJBrsvsF0w5TRKhUZZv0XTCV1c0XHsdbuwrLLf9antKXRQuDs/s300/02.jpg)
![ďalej do múky pridáme jedno vajce, soľ...](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHDr7wLqduCo7Qdiqkk1Xpk5Rv5ZpdXt0286XKIRozqhyRcQt4__ue96fdcDgvuNYpzrtI5aBB8q8KPSksWarHfNwJu7nzf26h9RBJ1pYE7pr7MIgBgpER6SCfJ_77TcfH8A9v5f9fbaA/s300/03.jpg)
![Kvások - v teplom mlieku rozmiešame droždie, kryštálový cukor a trocha múky](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgAohamLrvD2U3lAA3fah3elYQq4J9Z2JKgldWTbcKUgWT8POCHyWAsq_TtWsIqhHqmUtAu-p_P7diF_Q1r2Ev53Fa6FCDRn7fatfxs8ix2hdk2FVn1I6_jTvnymGiXmVQnX3PAAQuVcnw/s300/04.jpg)
![Kvások po 10 min.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiT5vJDGYXwRPbtUgFL4qtzlq1OJ6LSitzCYV-n6Ohe9akqxgyfwx5uObUXGoKZPRi4i7nGLzEqeaL0AfYCbIgohjBYvoBXPewUFbzcQVNKy3tfC_4JSTT8z_Za40uL5kmalzbW11LxcNU/s300/05.jpg)
![Do cesta pridáme kvások a roztopené maslo](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXRLQrRkIy0cLOGh0BqhYPU7WDPKsxSLGrAHZvHbO22m8Gc2GhNQTEu31CtVNcqygcNmonTLZ_VdytnWUqNMjqXxTcxUP-HXJ3ySByRz1w5n_udL5ToQUbJNpgt5_pzpFVGGoEjbOrpRU/s300/06.jpg)
![Cesto vymiešame, kým sa neoddeľuje od misky](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1Om8hgoyy8ZZ5JGLayKpOJwLB15HL5ezjyweauOH0qqwzpNUzIZgPQQ8lsvAzOr5YMIIrQCo_SGXyccFcvILqrVGsc_a6rB3u7Cx8n0GOywqdf66qzs7GeNJO826OWZXJ5XXNYy7j2w4/s300/07.jpg)
![Cesto necháme postáť prikryté na teplom mieste, kým nenakysne](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgp3JZuL3l67Ic52YYEk2SPRMFv2u5WUy6MFckdXYlEXwJEzTGeCC17Epffv5iVjunBGGOlKa5fScfKprscrg5hMTyK3O1U8MMvY7VdTdTQ-Rm9UKov_GV8Eyinbl-8CJgNuDkOSsZIOeU/s300/08.jpg)
![Na pomúčenej doske vytvarujeme buchty...](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqtHqtvh7Rz4Q27BEhl4KdaCnFLsgX2sv8I1JIjaZ-MbRXy-VPamqlJhu0V5-PrlSEe0an756I2XTiYvGHKV3LsnLZxrStYKGp6G6NLHCMytWC9hwiCpuAchh-iD-PNJm2RsRxsyqUTrI/s300/09.jpg)
![Vytvoríme placatý tvar...](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1S2nGyyS1sv5mB1im5luX0wWIfgnseV1gtskuwur5gkSfvEfXzu-mkO7hwJ42IWKTEL0uGDMjS4ebtghm9QMnoRKVlldp8aXmb_IUc4WjYHRFVKorWrrmZamN_dUnbJyghrbomA2SSq8/s300/10.jpg)
![pridáme lekvár a cesto zabalíme...](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg03XGv3vTdk6NKzO7ZuRoVWlDr2lD1kjx5tiWng1SiW-XKrQtKxSwtDrz2rbhL6i-C1SptDuuC8TJslU31OWJPHdeNvvY5aKi8QW8hSjvanfE0_VQKoD4Dcix85ZSXG4Ufr5MUg0UeyxI/s300/11.jpg)
![spoje zacelíme.](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjO_3VVPyo0KJFOyvUtwc3T2AUOUjQap0T7tWcd9X-LZ8n974xB3wR5CzgORMTgCcuw-llta1ktt3HugRmKMc3Z3gBGdZne5KU2kelRbzijPIt6VgmigLlgmflWt5CpRImnLtlo7t9oeY/s300/12.jpg)
![Pripravené na parenie necháme chvíľu postáť - buchty ešte naskočia...](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpD9snv5KLQkSreCEx9-IvF8-hxipCwOwEGeG8ShUOXdyLpst5p9tcY6C1YegaYJ6AjZRwEtT_3Jaa1tk9ckQC0t9bJorULX_Jn_HtnKsKbeXaGpgNqu1brMo9vszmnDoXyimD3bNEF0U/s300/13.jpg)
![Asi 8 minút necháme buchty na pare pod pokličkou](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmfhTnZtWZwEaCYOXwktgXtXvHtqVAQf-pxgMiKhlQF7khfah4qPe1L-W5W5e1vqQs3s0584feoryC1UwEJV7un7T32c1W1zxntg567FEPX3zbTUSBud9pIUT8vHqNVv1cc7qkg1o7Coo/s300/14.jpg)
Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák, Annya,
Slovenská kuchyňa
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Oblizat sa az za usami!!! Tesim sa na fotorecept :)
OdpovedaťOdstrániť