.

Praženica - výdatné raňajky

Praženica alebo miešané vajíčka je výborné jedlo na raňajky. Pozná ju asi každý Slovák aj keď patrí medzi tradičné recepty z Anglicka (známe "hamm and eggs"). Asi častejšie si robíme miešané vajcia, než volské oko, či? Asi kto ako. Ja milujem praženicu, kŕmili ma ňou už v útlom detstve.

» Slovenská kuchyňa » Predjedlá » Praženica

Praženica
 Praženica so slaninou - výdatné raňajky

Vajcia sme mali od vlastných sliepok, mali neskutočne oranžové žĺtka. Otec ich jedával aj surové, podľa vzoru Karla Gotta, ktorý tvrdil, že zje denne surové vajce na podporu hlasiviek. Napriek tomu, radšej miešané. Miešané s cibuľkou, so slaninkou, so šunkou, s klobáskou, so špenátom ... To už idem mimo tému. Praženica:

Recept - Praženica so slaninkou

Zaradenie: Predjedlá

Postup prípravy: Na praženicu potrebujeme 2-5 slepačích vajec, maslo, soľ. Najjednoduchší recept znie: na panvici rozpustíme PL (polievkovú lyžicu) masla, pridáme tri rozbité vajcia (bielka aj žĺtka bez škrupiny) a miešame na miernom ohni, kým sa vytvorí praženica. Náš dnešný recept je spestrený o slaninku. Preto vynecháme maslo a postup prípravy trocha pozmeníme. Praženica so slaninkou: na panvici vysmažíme na kocky nakrájanú slaninku na škvarky. Ideálna je prerastaná zaúdená slanina (anglická, oravská a pod.) Miešame dokiaľ slaninka pustí dostatok vlastnej masti a obelie resp. ešte chvíľku dlhšie pokiaľ nadobudne zlatistý odtieň. Vtedy pridáme rozbité vajcia a miešame až vznikne praženica. Hustota praženice je na zváženie, niekto má rád redšiu, iný hustejšiu. Pre deti je potrebné urobiť hustú praženicu (samozrejme nie so slaninou :), aby nekonzumovali surové vajcia. Tie môžu byť problémom pre alergikov. Praženicu nakonic jemne osolíme (pozor ak je slaná slanina) a podávame s chlebom, alebo iným pečivom. Ak preferujete delenú stravu, tak bez všetkého. Ak ste vegetariáni, tak bez slaniny. No a vegáni bez praženice.

Vylepšenia: osobne nemám rád praženicu s cibuľkou, ale skoro všetci moji príbuzní a známi, ktorí vajcia jedávajú, si túto verziu pochvaľujú. Nech. Robí sa to podobne ako so slaninkou. Na masti, masle speníme cibuľku a zalejeme rozbité vajcia a vymiešame praženicu. Niekto cibuľku nakrája nadrobno, niekto na kolieska, niekto dá len trochu a niekto dá hafo, takže má cibuľu s vajíčkami. Lepšia verzia je praženica so šunkou, na kocky nakrájaná šunka sa jemne osmaží na masle, na to sa zabijú vajíčka a urobí sa praženica. Skúsili ste už praženicu z iných než slepačích vajec? Je to zaujímavé, určite odporúčam. Takže ak môžete vajíčka, potom vám ponúka praženica výdatné raňajky.

Suroviny na peaženicu

  • Slepačie vajcia 2-5 ks
  • Slanina 100-200 g
  • Soľ štipka
  • Chlieb

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Anton Foršpajz,
Slovenská kuchyňa,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

4 komentáre:

  1. Miešané vajcia sa dajú pripraviť aj so zeleninou - lečo (paprika, paradajka, cibuľa), karfiol s vajcom, so zemiakmi a hráškom vznikne známa sedliacka omeleta, ... poznáte ďalšie?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vajcia so slaninou8:33:00

    veď slanina, šunka - ham and eggs

    OdpovedaťOdstrániť
  3. S mozzarellou,len už sa vajíčka nemiešajú až do konca prípravy, ale sa nechajú vo forme polomiešano-poloomeleta. Syr sa rozpustí, ideálne keď prenikne až do štruktúry vajec jemným premiešaním. Podľa: Jamie Oliver.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom