.

Kuracie krídla na grile

Príjemné posedenie vonku na záhrade pri rodinnej oslave či s partiou priateľov, sa neobíde bez grilovačky. Inšpirujte sa rýchlym a chutným jedlom z grilu, ktorému neodolá žiaden mlsný jazýček. Väčšinu prípravy urobíme deň vopred, kedy si naložíme do marinády kuracie krídla a na oslave už všetko dokončia žeravé uhlíky za pár minút.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Kuracie krídla na grile

Kuracie krídla
Kuracie krídla na grile

Recept - Kuracie krídla na grile s pomarančom

Zaradenie: Tradičné recepty / Mäsité jedlá

Postup prípravy: Kuracie krídla umyjeme, osušíme, ak sú veľké, rozkrojíme v kĺbe na dve časti a špicaté končeky odstránime. Pomaranče dobre vyumývame v horúcej vode a osušíme. Kôru z jedného pomaranča nastrúhame do misky, dôkladne vytlačíme z neho aj šťavu, pridáme lyžicu sójovej omáčky, dve lyžice oleja, kúsok zázvoru postrúhaného najemno, štipku mletej papriky a dobre spolu vyšľaháme. Kúsky mäsa posolíme, okoreníme, poobraciame v pripravenej marináde, prikryjeme a necháme v chladničke aspoň dve až tri hodiny, najlepšie celú noc. Potom grilujeme z oboch strán do zlatista. Počas grilovania potierame krídelká zvyškom marinády. Druhý pomaranč ošúpeme, pokrájame na kolieska a krátko pred koncom grilovania ich rozložíme na porcie krídel. Podávame na šalátových listoch.

Vhodný nápoj: ku kuracím krídlam na grile sa hodí pivo svetlé, najlepšie čapované.

Vylepšenia: dnes už asi väčšina spotrebiteľov vie, že citrusy teda aj pomaranče, ktoré sú dovážané na slovenský trh sa pestujú priemyselne s využitím chémie. Ich preprava a skladovanie si vyžadujú ďalšie chemické ošetrenie. Pomarančová šupka preto nie je vhodná na konzumáciu bez dôkladného očistenia. Pomaranče dobre umyjeme pod teplou tečúcou vodou, môžeme použiť aj saponát, ktorým umývame riady. Potom ešte použijeme striedavú kúpeľ v octovo-vodnom roztoku a v roztoku jedlej sódy, kde celé pomaranče ponoríme na niekoľko minút asi 10 + 10 min. Na prípravu oboch roztokov použijeme studenú vodu.

Nevýhody, chyby: nevýhodou je marinovanie, ktoré celý proces prípravy jedla predĺži. Ak ste mäso zabudli naložiť do marinády vopred, nezúfajte. Slušný výsledok sa dá dosiahnuť aj výdatným potieraním priamo počas grilovania.

Suroviny

  • Kuracie krídla - 1000 g
  • Pomaranče - 2 ks
  • Zázvor - 20 g
  • Hlávkový šalát - 1ks / 200 g
  • Olej / bravčová masť - 1,5 dcl / 2 pl
  • Soľ - 20 g
  • Paprika mletá - 40 g
  • Sójová omáčka - 1 pl
  • Čierne mleté korenie - 4 g

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Pripravíme si marinádu: kečup, tabasco, med, soľ, pomarančová šťava. Do misky vložíme kuracie krídla, zalejeme marinádou a necháme cez noc v chladničke odležať.
    Ráno kuracie krídla vyberieme z marinády, položíme na rošt grilu a pečieme do karamelova cca 20 minút, pravidelne obraciame, podľa potreby potierame zvyškom marinády. Krídelká podávame s barbeque omáčkou a čerstvým šalátom.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom