Smotanovo žltá zelerová polievka má charakteristickú zelerovú vôňu a jemnú chuť, krémovo zahustená s vložkou drobných kúskov zeleru. Zeler nepatrí medzi masovo obľúbenú zeleninu najmä pre svoju arómu, ktorá nie je každému príjemná. Má však výborné účinky na potenciu, pôsobí ako afrodiziakum a prírodné antibiotikum. Dezinfikuje tráviaci trakt, pôsobí antibakteriálne a priaznivo na močové cesty a obličky. Dáme rýchlu polievku?
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Zelerová polievka
Recept - Zelerová polievka
Zaradenie: polievky / biele
Postup: umytý a očistený zeler nakrájame na menšie kúsky, alebo na jemné rezančeky, alebo nastrúhame na hrubom strúhadle, zalejeme trochou vývaru a uvaríme takmer do mäkka (rozvarenie zeleru je nežiadúce). Z tuku a múky pripravíme svetlú zápražku, pridáme mletý muškátový kvet, za stáleho miešania zalejeme vlažným vývarom, uvedieme do varu, pridáme odvar zo zeleru a na miernom ohni varíme za občasného miešania najmenej 1/2 hodiny. Pred dokončením pridáme 3/5 dávky mlieka, krátko povaríme a polievku precedíme cez husté sitko. Do polievky vložíme uvarený zeler, krátko povaríme, zjemníme maslom a žĺtkom rozmiešaným v zbytku mlieka a dochutíme polievkovým korením, podľa potreby osolíme. Umytú, nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať vkladáme na tanier so zelerovou polievkou pred podávaním.
Vylepšenia: zelerovú vňať, ak je svieža, uvaríme v polievke a môžeme tiež skonzumovať, jedná sa o výbornú vlákninu a pomocníka trávenia.
Suroviny - Zelerová polievka
Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.
- Zeler - 500 g
- Vývar - 2,8 litra
- Tuk - 100 g
- Múka hladká - 200 g
- Kvet mletý 0,5g
- Mlieko - 0,25 litra
- Maslo - 20 g
- Žĺtok - 1k / 20 g
- Soľ - 10 g
- Polievkové korenie - 20 g
- Petržlenová vňať - 10 g Množstvo hotovej polievky: 3,4 litra
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Prečistí obličky a cikací aparát. Výborné pre chlapčekov aj chlapov.
OdpovedaťOdstrániťRýchla a výborná, zeleninu môžno obmieňať a verzií je potom na celý mesiac dostatok.
OdpovedaťOdstrániťA čo kúsok mletej rasce na odvetranie?
OdpovedaťOdstrániť