.

Vývar z kostí

Číry až jemne zakalený nezahustený vývar s vôňou použitých surovín a korenia. Chuť vývaru z kostí je jemná a vyrovnaná. Používa sa k príprave niektorých druhov bielych polievok, omáčok a iných pokrmov. Vývar možno konzumovať ako polievku, má blahodárne účinky na tráviaci systém a teda na celý organizmus. V nemoci popíjať ako čaj jednu až dve šálky denne.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Vývar z kostí

Vývar z kostí
  Vývar z kostí / NRTP-10-1-01

Recept - Vývar z kostí

Zaradenie: polievky

Kuchyňu, kde sa používa pri varení vývar namiesto vody poznať po chuti. Jedlá sú lahodnejšie, bohatšie na chute aj živiny. Hotový vývar zbavený tuku a dobre precedený možno skladovať v chlade aj niekoľko týždňov. Niekoľko väčších zaváracích pohárov s vývarmi by malo mať svoje stále miesto v chladničke.

Postup prípravy: Starostlivo umyté, nadrobno nasekané kosti vložíme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme do varu. Následne osolíme, stíšime oheň a kosti pozvoľna varíme aspoň 3 hodiny. Potom do vývaru pridáme celé čierne korenie, cibuľu, očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu. Varíme ju do mäkka. Hotový vývar precedíme hrubým sitkom a používame k príprave polievok a pokrmov v stanovených množstvách.

Vylepšenia: Cibuľu do vývaru vkladáme vcelku v šupke. Olúpeme iba vrchné vrstvy, očistíme handričkou, odkrojíme suchú stonku aj korienok cibule, aby vytekala šťava a vložíme do hrnca. Cibuľová šupka je prírodným organickým farbivom, pridá vývaru nádhernú zlatistú farbu. Zeleninu krájame na približne rovnaké kusy, napr. kaleráb rozpolíme, zeler pokrájame na 1/8, mrkvu na polovice. Na vylepšenie vývaru používame aj vňate z koreňovej zeleniny. Vhodné sú kosti teľacie, hovädzie, bravčové, najhodnotnejšie sú špikové kosti.

Suroviny na vývar z kostí

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (na 3 litre hotového vývaru), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Biele kosti - 400 g
  • Voda - 4 l
  • Cibuľa - 1 ks / 50 g
  • Mrkva - 50 g
  • Petržlen - 40 g
  • Zeler - 40 g
  • *Kaleráb - 40 g
  • *Kel - 40 g
  • *Vňate - 100 g
  • Soľ - 30 g
  • Čierne korenie celé - 1 g
  • Množstvo hotového vývaru: 3 litre

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom