.

Fašírka

Bravčového mleté mäso opečené do zlatistej fašírky veľkosti dlane rozvoniava po cesnaku a bravčovej masti, patrí k vysoko jedlým mäsitým pochúťkam, mleté mäso je vláčne a šťavnaté, jemne korenisté. Ako príloha sa hodia popučené varené zemiaky, zemiaková kaša, alebo zemiakový prívarok. Na zapitie je vhodné pivo.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Fašírka

Fašírka
Fašírka so zemiakmi

Recept - Fašírka

Zaradenie: Tradičné recepty / Mäsité jedlá

Postup prípravy: bravčové plece pomelieme na jemno, okoreníme, pridáme jedno vajce, so soľou rozotretý cesnak a majorán. Cibuľu nakrájanú nadrobno usmažíme na 1/5 masti do zlata a pridáme do mäsa, všetko spolu dobre premiešame. Vo vlažnom mlieku necháme rozmočiť pečivo (rožky), ktoré jemne vyžmýkame a pridáme do mäsovej hmoty, rozmiešame a tvarujeme mäsové guľky, ktoré v dlaniach utlačíme na fašírky, posypeme strúhankou a poklepeme v rukách, aby prebytočná strúhanka opadala. Opäť posypeme strúhankou, utlačíme a opäť poklepeme v rukách. Fašírky obalené v strúhanke smažíme na rozpálenej masti na miernom ohni až získajú zlatistú farbu. K fašírkam podávame varené zemiaky, alebo chlieb a kyslé uhorky.

Vhodný nápoj: k fašírke sa výborne hodí pivo svetlé. najlepšie čapované.

Vylepšenia: rožky namočené v mlieku spôsobia, že fašírka bude jemná a vláčna. Sú prudko jedlé, môžu sa konzumovať aj vychladnuté nie len ako obedové hlavné jedlo, ale aj na večeru, či desiatu medzi dva chleby.

Nevýhody, chyby: menej kvalitné mäso - priveľa cesnaku - majorán niekomu spôsobuje silné pálenie záhy, v kombinácii s cesnakom sa účinok zvyšuje - smažené jedlá považujeme všeobecne za nezdravé, pomôcť môže ukladanie hotových fašírok na servítku, ktorá odsaje značnú časť smaženého tuku. Tak budú fašírky o niečo diétnejšie (obr. 2).

Suroviny - pre fašírku

  • Bravčove plece mleté - 500 g
  • Rožky - 4 ks
  • Mlieko - 200 g
  • Cibuľa - 1ks / 100 g
  • Bravčová masť - 200 g
  • Cesnak - 2 struky
  • Soľ - 20 g
  • Strúhanka - 40 g
  • Majorán - 20 g
  • Čierne mleté korenie - 2 g

Na zdravie a dobrú chuť, praje Slovenská kuchyňa ;-)


domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom