.

Slepačia polievka

Lahodne jemná slepačia polievka svetlej farby, vône vývaru z mladej sliepky a zeleniny má čírú konzistenciu, ako vložka varené cestoviny - rezance - slepačie mäso a kúsky varenej zeleniny. Je obľúbenou polievkou malých i veľkých, výborné na zahriatie a posilnenie po chorobe najmä v zimných mesiacoch.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Slepačia polievka

Slepačia  polievka
Slepačia polievka s vložkou varených rezancov, zeleniny a mäsa

Recept - Slepačia polievka

Zaradenie: Polievky

Podobné recepty: Kačacia polievka, Kuracia polievka, Slepačí vývar.

Slepačia polievka si našla miesto na našich stoloch, najmä v zimných mesiacoch je vývar zo sliepky žiadaný na posilnenie organizmu a kvalitné mäso sa v slovenskej kuchyni uplatní vo viacerých výborných receptoch, ideálne na konci týždňa. Pri varení kuraciny nám vždy zostanú aspoň malé odrezky a kosti, z ktorých pripravíme jemnú, lahodná a pritom silnú polievku. Milujú ju veľkí i malí, najmä po chorobe ako sú virózy, prechladnutia je táto polievočka hotovou medicínou. Ako vklad sú vhodné cestovinové rezance alebo polievkové knedlíčky, s nimi je slepačia polievka veľmi obľúbená.

Postup prípravy: Koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, kareláb) očistíme a dobre umyjeme, vložíme do hrnca v celku, osolíme, okoreníme, pridáme strúčik cesnaku, menšiu cibuľu (môže byť aj cibuľová šupka na farbu) umyté slepačie odrezky, krky, kosti, beháky, vnútornosti a vlastne všetky časti sliepky môžu byť použité na chutnú polievku. Ak budeme robiľ ako druhé jedlo sepačie rizoto, na ktoré chceme použiť uvarené slepačie mäso, použijeme celú 1/2 sliepky na vyvarenie v polievke. Obsah v hrnci zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Plameň stiahneme a necháme pomaly vrieť až do zmäknutia mäsa a zeleniny. Ak chceme silný a výdatný vývar varíme aspoň 3 hodiny. Po uvarení vyberieme mäso, kosti a zeleninu vyberieme, polievku scedíme cez jemné sitko. Mäso oberieme z kostí a spolu so zeleninou, ktorú nakrájame na primerané kúsky, vložíme do čírej, precedenej polievky.

Pred dovarením polievky pripravíme cestoviny, ktoré uvaríme v slanej vode. Vhodné sú rezance, mušličky, alebo polievkové knedlíčky z krupicovej múky a vajíčka, alebo extra chutné pečeňové knedlíčky. Cestoviny po uvarení scedíme a krátko prelejeme studenou tečúcou vodou. Vkladáme ich do polievky akurátne teplé pred podávaním priamo na tanier a zalejeme polievkou. Na záver pridáme zeleninu, mäso a nadrobno posekanú petržlenovú vňať.

Lacná varianta: ak použijeme slepačie kože, budú na polievke aj mastné oká (cení sa čím ich je na hladine viac - podľa povery: veľa malých mastných očiek značí veľa peňazí. Veľké zliate mastné oko na hladine značí nestriedmosť). Vedeli ste, že kuraciu polievku môžeme urobiť aj zo zbytkov po nedeľnom kuracom obede? Ak nám ostali kožky (aj z pečeného kuraťa), kosti, všetko dáme do hrnca so zeleninou a vyvaríme z nich chutnú kuraciu polievku.

Suroviny na slepačiu polievku

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (na 10 porcií), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • 1/2 sliepky - 1500 g
  • Mrkva - 200 g
  • Petržlen - 200 g
  • Kaleráb - 100 g
  • Zeler - 50 g
  • Cestoviny - 300 g
  • Cibuľa - 100 g
  • Cesnak - 20 g
  • Soľ - 10 g
  • Čierne korenie celé - 2 g

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

3 komentáre:

  1. Slepačia polievka od maminky16:26:00

    Ja ju robím veľmi často, hydina u nás ide aspoň dva krát do týždňa. Zakaždým aj s polievkou. Mäso zo sliepky omyjem aj s kosťami vložím do hrnca so studenou vodou. Pridám očistenú zeleninu vcelku, soľ a korenie a varím približne 2 hodiny do mäkka. Až sú mäso a zelenina uvarené, polievku precedím cez jemné sitko. Slepačie mäso a mrkvu pokrájam na kúsky a vložím do polievky. Na záver ozdobím zeleným - pokrájanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou a môže sa podávať. Dobrú chuť a na zdravie!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Domáca slepačia polievka16:37:00

    Do hrnca vložíme 1/2 domácej sliepky, koreňovú zeleninu - cibuľu, mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler, soľ, čierne a nové celé korenie. Zalejeme studenou vodou tak, aby boli ingrediencie pod hladinou a varíme pod pokličkou. Po uvedení do varu stlmíme oheň, aby polievka len jemne bublala, to aby sa vývar nezakalil. Varíme 3-4 hodiny, aby bol vývar silný a občas dolejeme vriacu vodu, aby sme v závere získali asi 3-4 litre polievky. Scedíme a podávame s cestovinami, zeleninou a mäsom pokrájaným na kocky.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zelerka Zelerová16:44:00

    So zelerom veľmi opatrne! Ja ho do hydinových vývarov nepoužívam vôbec, ale keď si už ho niekto želá, tak použijem iba štvrťku, nie väčšiu ako pol päste. Zeler bude v polievke príliš voňavý a prebije jemné arómy hydinové.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom