.

Granadír

Pre svoju jednoduchosť a finančnú nenáročnosť bol Grenadiermarsch (granadír marš) v minulosti veľmi obľúbeným pokrmom a do dnes platí, že sa jedná asi o najlacnejšie hlavné jedlo. Stačia zemiaky, cestoviny, cibuľa, masť, trocha soli, mletá červená paprika na farbu a človek je sýty.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Granadír

Granadír
Grenadiermarsch s kyslou uhorkou

Recept - Grenadiermarsch / Granadír marš / Granadírsky pochod

Zaradenie: Tradičné recepty / Bezmäsité jedlá

Podobné recepty: Granatiersky pochod

Postup prípravy: Cestoviny uvaríme v slanej vode, scedíme a prepláchneme studenou vodou. Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode, scedíme a teplé olúpeme. Olúpané zemiaky nakrájame na úhľadné kocky stredne veľké až menšie (1,5-2 cm). Pracujeme rýchlo, aby nám zemiaky príliš nevychladli. Na tuku osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, odložíme z ohňa a pridáme červenú mletú papriku sladkú, krátko premiešame. Panvicu s cibuľou a paprikou vrátime na oheň a podlejeme trochou vývaru.

Pridáme uvarené cestoviny a dobre ich premiešame s masťou a cibuľou. Krátko ohrejeme nad ohňom a pridáme uvarené a nakrájané zemiaky. Všetko spolu dôkladne premiešame, dbáme aby sa zemiaky pri miešaní nepopučili. Podávame teplé s kyslou uhorkou. Ako príloha sa tiež hodí surová kyslá kapusta v zime, čalamáda, uhorkový šalát v lete.

Vylepšenia: Osmaženú a podliatu cibuľu s tukom a paprikou rozdelíme do dvoch hlbších panvíc. Do jednej pridáme uvarené cestoviny a nad ohňom dobre premiešame a prehrejeme. Do druhej panvice s tukom, cibuľou a paprikou pridáme uvarené a nakrájané zemiaky a chvíľu ich posmažíme. Nakoniec obsahy oboch panvíc zmiešame. Kvôli zjednodušeniu sa zemiaky môžu uvariť olúpané a tak ich pridáme do granadíru. Takéto zemiaky však vsiaknu viac tuku a jedlo pôsobí suchšie. Tiež sa zemiaky pri miešaní viac popučia, čo pôsobí anti-esteticky.

Aby sa cestoviny nelepili a jedlo nebolo suché, použijeme väčšie množstvo tuku. Kto nemôže príliš mastné, podleje cibuľu väčším množstvom vývaru. Pridať možno škvarky zo slaninky, nadrobno nakrájané a tepelne spracované špekačky (klobásky), dobrá je tiež verzia s dusenou kyslou kapustou v zime. Aj tieto "vylepšenia" sú granadír marš. Toto jedlo vzniklo za čias Rakúsko-Uhorska, armáda musela mať aspoň jedno varené jedlo denne. Kuchári vymysleli Grenadiermarsch, ktorý bol pripravovaný rôznymi spôsobmi. Bol hlavným chodom, často so slaninou, klobásou, miešanými vajcami, alebo mäsovými kúskami. Najjednoduchšia verzia obnáša len zemiaky, cestoviny a masť.

Nevýhody, chyby: príliš opečená cibuľa dáva jedlu nepríjemný zápach - veľké kusy cibule - rozvarené zemiaky, cestoviny - nedostatočne teplé jedlo - suché jedlo.

Zdravotné účinky: Granadír môže spôsobovať zdravotné (najmä žlčníkové) problémy pre vysoký pomer tukov v jedle a príliš veľa smaženej cibule. Granadír všeobecne považujeme za jedlo nezdravé.

Suroviny - Granadír

  • Zemiaky - 500 g
  • Cestoviny - 400 g
  • Soľ - 2 ČL
  • Tuk - 100 g
  • Cibuľa - 160 g
  • Vývar - 150 g
  • Červená mletá paprika - 1-2 ČL
  • Čierne mleté korenie - 0,5 g
  • Voda na varenie

Top-Tip: granadír s bryndzou a škvarkami

Vzniklo náhodou, vhodné pre milovníkov bryndzových halušiek. Veľmi podobné zložením aj chuťou. Pri tejto verzii uberieme z cibule, naopak červenú papriku ponecháme ako zvláštnosť. Vyskúšajte a získate ďalšie obľúbené jedlo.

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

3 komentáre:

  1. Mohli by ste uviesť recept a rozpis surovín na granadír s bryndzou a škvarkami? Neviem si predstaviť, ako by sa to malo uvariť.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Presne takýto má Grenadiermarsch byť, silne paprikovaný, veľa cibule aby dobre kĺzal dole krkom. Ak nie je použitá masť, alebo slanina, ale rastlinné tuky či najlepšie v tomto prípade prepustené malo, nemusí to byť až také nezdravé jedlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Petra Očková11:45:00

    Ak sú cestoviny bezvaječné, je to delená strava

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom