.

Sušené huby

Dobrá hubárska sezóna sa vyznačuje tým, že ostáva dostatok húb na odloženie do zásob. Huby môžeme zavárať, alebo sušiť. Sušené huby sú výborným doplnkom výživy vďaka obsahu najrôznejších látok: minerály, vláknina, stopové prvky, antioxidanty, rôzne liečivé látky, ktoré závisia od druhu húb. Preto sa sušené huby používajú pri úprave jedál hlavne v zmesiach bohatých na viacero druhov húb. Čím pestrejšie, tým lepšie pre našu mikroflóru.

» Slovenská kuchyňa » Domáce výrobky » Sušené huby

Sušené huby
Sušené huby.

Ako vyrobiť Sušené huby

Zaradenie: Domáce výrobky

Postup: huby dobre očistíme a narežeme na tenké plátky, ktoré kladieme na sito. Necháme sušiť pri prirodzenej teplote v tieni, alebo na padláši na pokojnom, vetranom mieste. Po niekoľkých dňoch, keď sú huby dobre vysušené, ich zosypeme do papierového, alebo pláteného vrecúška, v ktorom vydržia aj dva, tri roky. Ale väčšinou nevydržia, lebo sa minú oveľa skôr. Sušené huby sú vyborné do jedál ako: vianočná kapustnica, rôzne polievky, do duseného mäsa. Zo sušených húb si môžeme vyrobiť výborné hubové korenie tak, že ich v trecej miske utrieme na drobný prášok.

Suroviny

  • Čerstvé huby

Vybavenie, nástroje

  • Nôž
  • Sušiaci rámik so sieťovinou
  • Papierové vrecko na uskladnenie

Skladovanie v papierovom alebo plátenom vrecku je najvhodnejšie, môžeme ich držať aj v sklenenom pohári previazanom pod plátienkom. Jednotlivé druhy môžeme sušiť a skladovať oddelene, ale používať ako zmes. Odporúčame triediť minimálne na dve skupiny

Hubové korenie: sušené huby ponecháme ako surovinu pre varenie, najmä kvalitné a krásne kusy. Rôzne polámané kúsky a okrajky sušených húb sa hodia do hubového korenia. Výroba hubového korenia je jednoduchá. Stačí sušené huby poriadne presušiť, aby sa dobre drobili a potom ich pomlieť na ručnom mlynčeku (najlepšie kávovom). Korenie je jemné a krásne vonia. Aby nevypáchlo, je vhodné vyrobiť si ho tesne pred upotrebením. Inak by sme ho museli skladovať vo vzduchotesných nádobách, kde by však mohli vznikať plesne. Hubové korenie používame do omáčok, na mäso a podobne. Hubové korenie má skôr charakter vegety než korenia. Môžeme ho pridávať vo väčších množstvách, než je obvyklé pri čiernom, či iných druhoch pálivého korenia.

Na zdravie a dobrú chuť, praje Slovenská kuchyňa ;-)


domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom