.

Polievka kulajda

Biela až smotanovo žltkastá polievka, mierne kyslastej a kôprovej vône a chuti, hustejšej konzistencie, s vložkou skrytého vajcia a nakrájaných zemiakov.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka kulajda

Polievka kulajda
  Polievka kulajda / NRTP-10-1-49

Polievka kulajda

Zaradenie: polievky

Postup: Z masti a preosiatej múky pripravíme svetlú zásmažku, za neustáleho šľahania metličlkou ju zalejeme vlažným vývarom, uvedieme do varu a za občasného prešľahania varíme na miernom ohni najmenej 1/2 hodiny. Potom pridáme očistené, opláchnuté a na menšie kocky nakrájané zemiaky a rascu a varíme ďalej, až sa zemiaky uvaria (rozvarenie zemiakov nie je žiadúce). Nakoniec do polievky prilejeme smotanu, pridáme jemne nakrájaný kôpor, podľa potreby polievku prichutíme soľou a octom a krátko povaríme. Zastrené horúce vajce vkladáme do polievky pri expedícii.

Príprava zastrených vajec

Do mierne osolenej, okyslenej vriacej vody opatrne rozbijeme surové vajcia (žĺtok sa nesmie roztrhnúť) a miernym varom ich čiastočne uvaríme (žĺtok má zostať mäkký). Zastrené vajcia je vhodné upravovať tzv. "na objednávku".

Suroviny - polievka kulajda

Jedna porcia polievky - 0,33 litra. Použité suroviny postačujú na desať porcií jedla.

  • Masť škvarená - 100 g
  • Múka hladká - 100 g
  • Vývar - 2700 g
  • Zemiaky - 700 g
  • Rasca - 2 g
  • Vývar - 3000 g
  • Smotana 12% - 200 g
  • Kôpor - 50 g
  • Ocot - 100 g
  • Soľ - 20 g
  • Vajcia 10 ks - 400 g
  • Množstvo hotového jedla: 4370 g

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom