Biela až smotanovo žltkastá polievka, mierne kyslastej a kôprovej vône a chuti, hustejšej konzistencie, s vložkou skrytého vajcia a nakrájaných zemiakov.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka kulajda
Polievka kulajda
Zaradenie: polievky
Postup: Z masti a preosiatej múky pripravíme svetlú zásmažku, za neustáleho šľahania metličlkou ju zalejeme vlažným vývarom, uvedieme do varu a za občasného prešľahania varíme na miernom ohni najmenej 1/2 hodiny. Potom pridáme očistené, opláchnuté a na menšie kocky nakrájané zemiaky a rascu a varíme ďalej, až sa zemiaky uvaria (rozvarenie zemiakov nie je žiadúce). Nakoniec do polievky prilejeme smotanu, pridáme jemne nakrájaný kôpor, podľa potreby polievku prichutíme soľou a octom a krátko povaríme. Zastrené horúce vajce vkladáme do polievky pri expedícii.
Príprava zastrených vajec
Do mierne osolenej, okyslenej vriacej vody opatrne rozbijeme surové vajcia (žĺtok sa nesmie roztrhnúť) a miernym varom ich čiastočne uvaríme (žĺtok má zostať mäkký). Zastrené vajcia je vhodné upravovať tzv. "na objednávku".
Suroviny - polievka kulajda
Jedna porcia polievky - 0,33 litra. Použité suroviny postačujú na desať porcií jedla.
- Masť škvarená - 100 g
- Múka hladká - 100 g
- Vývar - 2700 g
- Zemiaky - 700 g
- Rasca - 2 g
- Vývar - 3000 g
- Smotana 12% - 200 g
- Kôpor - 50 g
- Ocot - 100 g
- Soľ - 20 g
- Vajcia 10 ks - 400 g Množstvo hotového jedla: 4370 g
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom