Svetlá, paprikovo červenkastá polievka, typickej vône a chuti po varených držkách a použitom korení, hustejšej konzistencie, s vložkou na rezance nakrájaných držiek.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka držková
Polievka držková
Zaradenie: polievky
Podobné recepty: Hubová polievka
Postup: starostlivo očistené držky prepláchneme, rozrežeme na menšie kusy, zalejeme studenou vodou, necháme zvoľna prejsť varom a vodu scedíme. Držky znovu zalejeme dostatočným množstvom vody, uvedieme do varu a na miernom ohni varíme až do zmäknutia.
Mäkké držky vyberieme (vývar dáme bokom), prepláchneme studenou vodou a odkvapkané nakrájame na tenšie, dlhšie rezančeky (asi 3-4 cm). Jemne nakrájanú cibuľu opražíme na tuku doružova, zasypeme múkou a pripravíme svetlú zásmažku, do ktorej zamiešame dávku papriky.
Zásmažku za neustáleho šľahania metličkou zalejeme vlažným vývarom B a vývarom z držiek, uvedieme do varu a varíme na miernom ohni za občasného prešľahania najmenej 3/4 hodiny. Počas varenia pridáme rascu, mleté čierne korenie a cesnak rozotrený so soľou.
Uvarenú polievku precedíme cez husté sitko, pridáme do nej nakrájané držky a rozdrvenú majoránku a znova krátko povaríme. Hotovú polievku dochutíme polievkovým korením, prípadne prisolíme.
Suroviny - polievka držková
Jedna porcia polievky - 0,33 litra. Použité suroviny postačujú na desať porcií jedla.
- Držky surové - 600 g
- Cibuľa - 150 g
- Masť vyškvarená - 100 g
- Voda pitná - na uvarenie rezancov - 1500 g
- Múka hladká - 150 g
- Vývar - 1500 g
- Rasca - 1 g
- Cesnak - 15 g
- Majorán - 1 g
- Paprika mletá sladká - 30 g
- Čierne korenie mleté - 0,5 g
- Soľ - 20 g
- Polievkové korenie - 20 g Množstvo hotového jedla: 3400 g
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom