Biela polievka typickej bryndzovej vône a chuti, mierne zhustená, s vložkou uvarených širokých rezancov je vhodná ako desiatová polievka.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka bryndzová
Polievka bryndzová s rezancami
Zaradenie: polievky
Podobné recepty: Zemiaková kyslá
Postup: bryndzu starostlivo rozmiešame (rozšľaháme) s mliekom, široké rezance uvaríme v mierne osolenej vode. Vodu - odvar z rezancov - scedíme do pripravenej rozmiešanej bryndze, za neustáleho šľahania metličkou uvedieme do varu a krátko povaríme. Do povarenej polievky pridáme uvarené rezance, maslo a podľa potreby ju prisolíme. Prepláchnutú, jemne nakrájanú petržlenovú vňať vkladáme do teplej polievky pri expedícii.
Ľudová tvorba
Krát, krát, na dvakrát
varí mačka demikát.
Jak ho varí, tak ho varí,
veď to nie sú žiadne čary.
Bryndza, cibuľa
a mieša sa dokola.
Išiel kocúr k večeri,
voňalo mu zo dverí.
Snáď, snáď akurát
máme dneska demikát?
Pri večeri zo zvyku
dal sa kocúr do kriku,
že ho páli, že ho štípe,
nechže si to sama chlípe,
že tam dala papriku!
Mačka sa nahnevala,
že papriky nedala.
Iba trošku soli snáď,
plačky jedli demikát.
Suroviny - polievka bryndzová
Jedna porcia polievky - 0,33 litra. Použité suroviny postačujú na desať porcií jedla.
- Bryndza - 200 g
- Mlieko konzumné - 500 g
- Rezance široké - 150 g
- Voda pitná - na uvarenie rezancov - 2700 g
- Petržlenová vňať - 10 g
- Maslo / Tuk - 20 g
- Čierne korenie mleté - 0,5 g
- Soľ - 30 g
- Polievkové korenie - 20 g Množstvo hotového jedla: 3360 g
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom