.

Zelerová polievka

Smotanovo žltá zelerová polievka má charakteristickú zelerovú vôňu a jemnú chuť, krémovo zahustená s vložkou drobných kúskov zeleru. Zeler nepatrí medzi masovo obľúbenú zeleninu najmä pre svoju arómu, ktorá nie je každému príjemná. Má však výborné účinky na potenciu, pôsobí ako afrodiziakum a prírodné antibiotikum. Dezinfikuje tráviaci trakt, pôsobí antibakteriálne a priaznivo na močové cesty a obličky. Dáme rýchlu polievku?

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Zelerová polievka

Zelerová polievka
Zelerová polievka (bez mlieka a múky)

Recept - Zelerová polievka

Zaradenie: polievky / biele

Postup: umytý a očistený zeler nakrájame na menšie kúsky, alebo na jemné rezančeky, alebo nastrúhame na hrubom strúhadle, zalejeme trochou vývaru a uvaríme takmer do mäkka (rozvarenie zeleru je nežiadúce). Z tuku a múky pripravíme svetlú zápražku, pridáme mletý muškátový kvet, za stáleho miešania zalejeme vlažným vývarom, uvedieme do varu, pridáme odvar zo zeleru a na miernom ohni varíme za občasného miešania najmenej 1/2 hodiny. Pred dokončením pridáme 3/5 dávky mlieka, krátko povaríme a polievku precedíme cez husté sitko. Do polievky vložíme uvarený zeler, krátko povaríme, zjemníme maslom a žĺtkom rozmiešaným v zbytku mlieka a dochutíme polievkovým korením, podľa potreby osolíme. Umytú, nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať vkladáme na tanier so zelerovou polievkou pred podávaním.

Vylepšenia: zelerovú vňať, ak je svieža, uvaríme v polievke a môžeme tiež skonzumovať, jedná sa o výbornú vlákninu a pomocníka trávenia.

Suroviny - Zelerová polievka

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Zeler - 500 g
  • Vývar - 2,8 litra
  • Tuk - 100 g
  • Múka hladká - 200 g
  • Kvet mletý 0,5g
  • Mlieko - 0,25 litra
  • Maslo - 20 g
  • Žĺtok - 1k / 20 g
  • Soľ - 10 g
  • Polievkové korenie - 20 g
  • Petržlenová vňať - 10 g
  • Množstvo hotovej polievky: 3,4 litra

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

3 komentáre:

  1. Zelerka zelerova17:21:00

    Prečistí obličky a cikací aparát. Výborné pre chlapčekov aj chlapov.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Peťa 7817:26:00

    Rýchla a výborná, zeleninu môžno obmieňať a verzií je potom na celý mesiac dostatok.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A čo kúsok mletej rasce na odvetranie?

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom