.

Knedlo vepřo zelo

Porcia bravčovej krkovičky bez kosti podliata lesklou šťavou, mäso je šťavnaté má typickú vôňu a chuť, je primerane mäkké. Šťava má mäsitú chuť a vôňu a je riedka. Knedle sú mierne pórovité, krehké, na reze viditeľná krájaná žemľa. Dusená kyslá kapusta má typickú sladkokyslú chuť a vôňu, je mierne zahustená zápražkou s cibuľou.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Knedlo vepřo zelo

Knedlo vepřo zelo
Knedlo vepřo zelo

Recept - knedlo vepřo zelo

Zaradenie: Tradičné recepty / Mäsité jedlá

Príprava jedla pozostáva z troch samostatných receptúr:
1. príprava knedle
2. pečená bravčová krkovička
3. dusená kyslá kapusta.

1. Recept - "knedlo" / knedľa

Postup prípravy - kysnutá knedľa: z malého množstva vlažného mlieka, droždia a múky pripravíme kvások a necháme vykysnúť. Múku preosejeme, (časť odložíme na vyváľkanie knedlí) pridáme soľ, žĺtok, vlažné mlieko a kvások. Spracujeme cesto, zamiešame doň žemle nakrájané na drobné kocky (resp. rožky bez koncov) a cesto necháme vykysnúť. Potom ho rozdelíme na rovnaké diely a vyváľame z nich podlhovasté knedle, ktoré necháme ešte chvíľu postáť aby nakysli. Potom ich zavaríme a v mierne slanej vode varíme 20-25 minút, občas ich otočíme, aby sa uvarili rovnomerne zo všetkých strán. Knedľe po vytiahnutí z vody prepichneme na niekoľkých miestach vidličkou alebo dreveným špáradlom, aby z nich vyšla para a nakrájame ich pomocou nite na plátky hrubé približne 2 cm a teplé podávame ako prílohu k mäsu. Knedle, ktoré sa neminú, môžeme odložiť a v chladničke niekoľko dní skladovať, pred podávaním ich ohrejeme v pare.

Suroviny knedľa
  • Múka hrubá - 850 g
  • Mlieko - 0,6 litra g
  • Droždie - 20 g
  • Soľ - 20 g
  • Žĺtok - 1 ks / 20 g
  • Žemľa (2 rožky)

2. Recept - "vepřo" / bravčové pečené

Postup prípravy - bravčová krkovička pečená krkovicu opláchneme vo vlažnej vode, osolíme a posypeme rascou. Mäso dáme do pekáča, podlejeme mierne vodou a dáme piecť do vyhriatej rúry. Počas pečenia mäso polievame výpekom a niekoľko krát obrátime, aby sa upieklo rovnomerne. Na záver necháme upiecť do zlatista. Upečené mäso vyberieme z pekáča, šťavu zasypeme múkou, premiešame a zalejeme vodou a dobre uvaríme, aby múku nebolo v omáčke cítiť. Uvarenú šťavu odstavíme z ohňa, precedíme cez sitko, precedenú šťavu vrátime do pekáča a do nej uložíme mäso. Pečenú krkovičku krájame naprieč vláknom na plátky 160 - 200 gramové. Podávame teplé spolu s knedľou a dusenou kapustou.

Suroviny bravčová krkovička
  • Bravčová krkovica - 1 kg
  • Voda - 500 g
  • Soľ - 30 g
  • Rasca - 2 g
  • Múka - 20 g

3. Recept - "zelo" / dusená kyslá kapusta

Postup prípravy - dusená kyslá kapusta: na bravčovej masti opečieme do zlatista nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme kyslú kapustu, ktorú sme dobre rukami vyžmýkali (ak je príliš kyslá, premyjeme ju najprv vo vode), cukor, rascu a krátko podusíme, kým sa na cibuli kapusta začne dusiť. Kapustu posypeme múkou a podlejeme trochou variacej vody a počas stáleho miešania kapustu dusíme na minime vody, ktorú postupne podlievame po troškách, aby kapusta získala peknú medovú farbu (karamelizovanie cukru). Dbáme aby sa kapusta nepripálila. Dusenú kyslú kapustu podávame teplú k mäsu.

Suroviny dusená kapusta
  • Kyslá kapusta - 800 g
  • Voda - 0,2 litra g
  • Bravčová masť - 50 g
  • Cibuľa - 100 g
  • Soľ - 20 g
  • Cukor - 120 g
  • Múka - 20 g
  • Rasca - 2 g

Vhodný nápoj: na zapitie za porciou - knedlo vepřo zelo - sa výborne hodí pivo najlepšie čapované.

Vylepšenia: ak nemáme pravú pečenú krkovičku, môžeme namiesto nej použiť rôzne bravčové kúsky "výpečky", alebo pečený bôčik ako lacnejšiu alternatívu. Pre bezlepkovú diétu - vyskúšajte miesto kendle popučené zemiaky, alebo použite zemiakové knedle s bezlepkovou múkou. Pre Paleo-diétu len mäso s kapustou.

Chyby: - suché kupenske knedle.

Na zdravie a dobrú chuť, praje Slovenská kuchyňa ;-)


domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom