.

Detoxikácia prirodzene

Ako správne a prirodzene detoxikovať svoje telo, aby sme získali zdravie, energiu, pružnosť, pokoj, bystrosť... Telo je samo schopné zbaviť sa toxínov, ktoré sa doň neustále dostávajú z okolia jedlom, pitím, dýchaním, dotýkaním ale aj mentálnou aktivitou napr. stresom a podobne. Jestujú jednoduché spôsoby, ktorými môžeme telu pomôcť, aby sa tento proces urýchlil a zlepšil. Ako sa môžeme správne detoxikovať sami.

» Slovenská kuchyňa » Jedlo na zdravie » Detoxikácia prirodzene

Detoxikácia
Detoxikácia prirodzene s ľahkosťou

Podobné recepty - detoxikácia čajom.

Obyvatelia veľkých miest sú hlavnými adresátmi nežiadúceho vplyvu mnohých toxických faktorov, ktoré sa v mestskom prostredí vyskytujú. Myšlienka kontroly ich objemu v 80 prípadoch zo sto je odsúdená na neúspech. Ale myšlienka pomôcť telu chrániť sa pred nimi všetkými dostupnými prostriedkami môže viesť k pozitívnym (a najpríjemnejším: fyzicky hmatateľným) výsledkom.

Ak je detoxikačná funkcia tela mimo prevádzky, môže to mať vplyv na vzhľad aj zdravie. Naše telo nezávisle a nepretržite filtruje všetko, čo od nás prijíma, vylučuje odpad a toxíny. Každá bunka môže vykonať vlastnú detoxikáciu a zbaviť sa zvyškov životného prostredia a metabolizmu. Ide o takzvanú prírodnú detoxikáciu. Musíte len dôverovať tomuto zložitému a prirodzenému systému. A keď ste sa naučili, ako to funguje, môžete mu pomôcť a urýchliť proces obnovy tela..

Detoxikácia cez lymfatický systém

Ľudský lymfatický systém pripomína sekundárny obehový systém, ktorý vytvára rozsiahlu sieť orgánov a tkanív v celom tele. Jeho význam je obrovský: je to ona, kto je zodpovedný za cirkuláciu všetkých tekutín v tele a zbavuje ho záťaže nepotrebných alebo škodlivých prvkov (ako sú leukocyty, baktérie, vírusy a toxíny). Zlyhanie tohto zázračného systému môže viesť k chronickému pocitu únavy, zníženiu imunity a zvýšenej stagnácii. Je celkom ľahké zabrániť mu jednoduchými metódami:

Pridáme aktivitu cvičením sa vytvára tlak, ktorý zvyšuje rýchlosť cirkulácie tekutín v tele. Chôdza, bicykel, jóga - pre každý vkus je tu veľa športových aktivít. Hlavnou vecou je udržiavať dynamiku tela.

Meditácia stres negatívne ovplyvňuje zdravie lymfatického systému. Vedomá pätnásťminútová meditácia pre každý deň udrží rovnováhu nervového systému.

Riadené dýchanie podporí svalovú kontrakciu medzirebrových svalov a bránice, čím sa aktivuje pri riadenom dýchaní masáž orgánov v brušnej dutine, vytvorí tým ďalší tlak a normalizuje sa cirkulácia tekutín v tele.

Masáž pomocou kefy alebo hrebeňa vytvorte efektívne odvodnenie svojej pokožky. K tomu sú vhodné bežné štetiny na masážnej kefe alebo lufa. Vykonávame ráno pred osviežujúcou sprchou.

Dobrý spánok vyžaduje vetranú miestnosť, vhodnú posteľ, tmu, voľné oblečenie. V noci je detoxikácia tela intenzívna a maximum dosahuje medzi 22. a 2. hodinou. Zoštíhľujúce spodné prádlo, ktoré sťahuje oblasti lymfatických uzlín, môže negatívne ovplyvniť účinnosť nočného detoxu. Čím voľnejšie bude vaše oblečenie počas spánkových hodín, tým zdravšie sa telo prebudí na druhý deň. Uspávanie a prebúdzanie sú výborné úseky, kedy je možné vykonávať rôzne podporujúce mentálne ale aj fyzické cvičenia.

Detoxikácia potením

Naša pokožka je najväčším orgánom na odstraňovanie toxínov. Ak cvičíme aspoň trikrát týždenne po dobu 20-40 minút, optimalizuje sa tým detoxikačný potenciál pórov. Potenie podporuje vylučovanie kovov, ako je olovo, ortuť, kadmium z tela, takže po cvičení je užitočné vziať si parný kúpeľ. Pot pomáha telu zbaviť sa mnohých endokrinných disruptorov, ktoré narúšajú právnu činnosť hormónov.

Odstraňovanie škodlivých splodín a prebytočných chemických prvkov z tela nie je jedinou užitočnou funkciou potenia. Bežný pot obsahuje antibiotiká (v špeciálnych bielkovinách), kmeňové bunky, ako aj prebiotiká, ktoré podporujú hojenie pokožky, zvyšujú účinnosť bunkového metabolizmu a tiež odstraňujú patogénne baktérie, ktoré často vedú k akné. V priebehu evolúcie sa ľudské telo stalo skutočným majstrom v oblasti detoxikácie.

Detoxikácia močením a stolicou

Obličky sú jedinečným párom filtračných orgánov, ktoré sú zodpovedné za najdôležitejší kanál na vyplavovanie odpadu a toxínov z krvi. Zdravé obličky robia všetko pre udržanie rovnováhy solí a tekutín v tele, pre udržanie normálneho krvného tlaku a acidobázickej rovnováhy. Tento orgánový systém verne a verne detoxikuje telo po celý život človeka. Tu sú cenené spôsoby, ako im budete v tomto ťažkom snažení veľmi slúžiť:

Pitný režim pijeme veľa vody, tú naše obličky potrebujú na vylučovanie moču čo je hlavná vylučujúca látka nášho tela. Nízka úroveň tvorby moču môže viesť k tvorbe „kameňov“ v obličkách. Aby ste zabránili všetkým nepríjemným prerušeniam svojej práce, nezabudnite vypiť 3-4 litre vody (ženy) a 2-3 litre vody (muži). Treba dodať - čistej vody denne.

Obličky vyživujeme svoje obličky, vhodné sú potraviny s vysokým obsahom vápnika, morských rias, čerstvé džúsy, brusnice a hrozno, ak to s obličkami myslíme dobre.

Byliny môžeme získať podporu bylín, pri detoxe sa hodia bylinné doplnky ako omega-3, vitamín B-6 a citrát draselný - zoznam je možné rozšíriť po konzultácii s lekárom o ďalšie zložky.

Stolica raz alebo dvakrát denne vylúčiť stolicu je jeden z najlepších spôsobov, ako zbaviť telo toxínov. Môžete telu v tomto procese pomôcť zvýšením príjmu vlákniny - čerstvej zeleniny, ovocia, zdravých obilnín, strukovín, celozrnných výrobkov a množstva ďalších prospešných zložiek stravy.

Detoxikácia pečeňou

Pečeň je jedným z vodcov mnoho funkčných orgánov v našom tele. Má citlivý systém filtrácie a likvidácie odpadu. Najdôležitejší proces neutralizácie látok, ktoré prináša lymfa, prebieha v pečeni. Pečeň čistí našu krv a aby ste jej pomohli, môžete podniknúť nasledujúce jednoduché opatrenia (toto tvrdenie je však čisto individuálne):

Index telesnej hmotnosti sledujeme svoj index telesnej hmotnosti (ith), inými slovami - kontrolujem telesnú hmotnosť vážením. Udržujeme (ith) v medziach 18 - 25 čo sa považuje za normál. Zdržujeme sa pravidelného prejedania, požívania škodlivých látok pre pečeň najmä alkoholu, drog a podobne. Dodržiavame pravidelné fyzické cvičenie.

Rizikové vyhýbame sa činnostiam s vysokým rizikom negatívnych následkov na našu pečeň, ako sú nechránený sex s cudzím partnerom, drogy, ale tiež nemorálne konanie, klamstvo, kradnutie, ubližovanie živým bytostiam, hnev, zlé živobytie.

Diagnostika spoznajme svoje rizikové faktory, dedičnosť alebo nadmerná konzumácia alkoholu môžu spôsobiť problémy s pečeňou alebo ich jednoducho zhoršiť. Niektoré choroby sa nemusia prejaviť mnoho rokov a keď dozrejú okolnosti, objavia sa väčšinou v nevhodnom čase nášho života. Diagnostika nám poskytne reálny obraz o stave našej pečene, preto ak máme pocit, že niečo nie je v poriadku podnikneme vyšetrenie a primerané protiopatrenia.

Detoxikácia mýty

Detoxikácia je proces vylučovania a odstraňovania škodlivých látok z tela. Je však svojpomocná detoxikácia prospešná? Ako by sa malo postupovať, aby sa dosiahol maximálny účinok? V tejto otázke sa názory kvalifikovaných odborníkov často rozchádzajú. Ktorým skutočnostiam o detoxe by sme mali veriť a ktorým nie sme sa opýtali popredného výživového špecialistu Daniela Sigard.

1, Samočistiaca schopnosť tela

Ľudské telo je bezpochyby jedinečnou vzájomnou interakciou orgánových systémov na jemnej molekulárnej úrovni, ktoré si navzájom pomáhajú v extrémnych situáciách. Ale je tu limit expozícia toxíny, pri ktorom sa organizmus prestáva vyrovnávať s nimi samostatne. A toxíny sú nielen alkohol, tabakový dym, huby a plesne, ale aj pre oko neviditeľné látky ako prísady kozmetického a potravinárskeho priemyslu (arómy, konzervačné látky, dusičnany, antibiotiká z potravín, ortuť v rybách atď.), chemikálie pre domácnosť, výpary z drevotrieskového nábytku, laminát, koberce, plastové okná a ďalšie.

V dnešnom mestskom prostredí je silným faktom, že človek je vystavený útoku toxínov a jedov z celého prostredia - je to realita, nie mýtus. Ak si telo pred 100 rokmi ľahko poradilo samo, dnes je veľmi ťažko o tom hovoriť s úplnou istotou.

2, Domáca detoxikácia

Bohužiaľ je tu príliš veľa upozornení, ktoré je lepšie neignorovať. Predtým, ako sa rozhodnete pre detoxikáciu tela „doma“, navštívte skúseného lekára a absolvujte predbežnú diagnózu. Niekedy môžu byť určité stavy (choroby čriev, žalúdka, pečene, prebytok ťažkých kovov v tkanivách), ktoré sa neprejavia v počiatočnom štádiu, kontraindikáciou pre jednu alebo druhú detoxikačnú metódu.

3, Detoxikácia za týždeň

Postup a výsledok detoxikácie závisí od nášho počiatočného zdravotného stavu. Jeden alebo dva týždne budú stačiť človeku, ktorý vedie zdravý životný štýl v každodennom živote. Ale keď hovoríme o nahromadenej kope toxínov v priebehu rokov, potom by sme v tomto prípade nemali očakávať bleskové výsledky. Buďme trpezliví a pripravme sa na dlhšiu prácu.

4, Absolvovať detoxikačný kurz

Nestačí absolvovať detoxikačný proces formou „zamerať sa na špeciálnu stravu. Diéta je síce hlavnou zložkou detoxikácie, ale okrem správne zvolenej stravy existuje ešte dosť silný a dôležitý vplyv na aktívnu detoxikačnú saunu, cvičebné kurzy (vrátane hypoxického hyperkapnického tréningu), silový tréning, pokojný spánok a ďalšie. Tieto body je potrebné zohľadniť, ak máte náladu na seriózny detoxikačný kurz.

5, Neprítomnosť nadváhy je dôvod, prečo sa vzdať detoxu

Tukové bunky sú nepochybne schránkou na toxíny rozpustné v tukoch. Keď hovoríme o chudnutí, máme na mysli aj silný proces detoxikácie, ktorý je vhodné vykonať až do konca, teda zhodiť všetky tie kilá navyše. Zároveň existujú vo vode rozpustné formy toxínov, preto je potrebné podporovať vylučovacie orgány: obličky, lymfatický systém, pľúca, pokožka s potnými žľazami. A to platí pre ľudí s nadváhou aj bez nadváhy. Ak teda chudnutie nepotrebujeme, neznamená to, že nepotrebujeme detox.

6, Detoxikácia okamžite prináša zlepšenie zdravia a pohodu

Niekedy v praxi musíme čeliť opaku - človek má pocit nevoľnosti, zvracania, bolesti hlavy, zimnicu a ďalšie nepríjemné príznaky. Preto je lepšie úplne dôverovať starostlivosti profesionálov a podstúpiť detoxikáciu v špeciálne vytvorených podmienkach.

7, Detoxikácia je komerčný mýtus

Túto skutočnosť by sme mali bohužiaľ pripustiť. Dnes často nájdeme neserióznych predajcov „zázračných liekov“ na všetky choroby vrátane produktov na rýchlu detoxikáciu.

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Ludo Vitáll,
Slovenská kuchyňa - zdravie a jedlo,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

9 komentárov:

  1. Ľahká cesta14:07:00

    Zatiaľ čo človek zvyčajne myslí na detoxikáciu po niekoľkých zhovievavých sedeniach. Zvyknú si zvoliť detoxikáciu ako rýchlu nápravu. Aj keď im to môže dočasne pomôcť, treba sa skutočne sústrediť na dlhodobé výsledky. Aby sa udržali detoxikovaní, musia urobiť zmeny vo svojich každodenných návykoch, ktoré urobia významnú zmenu. Ľudia musia myslieť udržateľne a zároveň myslieť na to, že podstúpia proces detoxikácie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pozor na alergie14:09:00

    Detoxikačné diéty znamenajú hlad alebo ochudobnenie o jedlo. Všetky zmeny v stravovaní a stravovacích návykoch človeka by sa mali robiť po konzultácii s odborníkom na výživu. Mali by ste sa tiež poradiť s lekárom v prípade, že ste v minulosti mali alergie.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Harmančekový čaj16:43:00

    Najobľúbenejšie sedatívum, ktoré sa nachádza takmer v každej kuchyni. Relaxačný účinok harmančekového čaju spočíva v obsahu apigenínu, ktorý priaznivo ovplyvňuje emočný stav a upokojuje nervy. Tento čaj tiež pomáha proti nespavosti, ktorú možno nazvať metlou moderného človeka. Hlavnou vecou je piť čaj najneskôr jednu a pol až dve hodiny pred spaním, aby ste sa na druhý deň ráno nezobudili s opuchnutou tvárou.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zelerový džús16:45:00

    Akokoľvek to môže znieť prekvapivo, zeler je vynikajúcim protistresovým prostriedkom. Upokojeniu nervov prispieva nielen jeho hypnotizujúca chrumkavosť, ale aj špeciálna rovnováha mikroelementov v zložení. Vysoký obsah draslíka a vitamínov C, B1 a E priaznivo ovplyvňuje emočný stav, zmierňuje napätie a pomáha prekonávať stres. Obzvlášť prospešný je zelerový džús.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Šalát16:46:00

    je bohatý na vápnik a draslík, ktoré pomáhajú vyrovnať emocionálny stav a rýchlo sa dostanú do stavu zenu. Šalát je určený pre príliš podráždených ľudí a tých, ktorí trpia nespavosťou. Avšak pozor, šalát sa neodporúča tým, ktorí majú problémy s močovým ústrojenstvom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Marhule16:47:00

    sú bohaté na vitamín B2 alebo riboflavín, ktorý je nevyhnutný pre psychický stres. Pomáha zmierňovať bolesti hlavy a zlepšuje koncentráciu. Jedzte marhule, ktoré vám pomôžu vyrovnať sa s duševným pracovným zaťažením, napríklad pri štúdiu alebo pri práci na náročných úlohách. Najlepšie sa konzumujú čerstvé, ale sušené, môžu tiež pomôcť pri ovládaní vášho emočného stavu.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. je bohatá na vitamín A, ktorý pomáha zmierňovať stres a normalizovať spánok. Jedzte mrkvu po celý deň, aby ste predišli rozvoju nervových prejavov, alebo pred spaním vypite pohár mrkvovej šťavy, ktorá vám pomôže zaspať a zmierni všetky úzkosti nahromadené počas práce. Hlavná vec je vedieť, kedy prestať, pretože pri nadmernom používaní mrkvy sa môže vyvinúť ospalosť, letargia a bolesť hlavy.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Cícer16:49:00

    je bohatý na aminokyselinu glycín, ktorá je indikovaná na prepracovanie tela. Glycín navodzuje pocity spokojnosti a mieru, zmierňuje podráždenosť a potláča úzkosť. Odporúča sa tiež pre tých, ktorí trpia zmenami nálady.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mandle16:50:00

    Pár mandlí denne odporúča veľa odborníkov na výživu. Táto matica je prospešná nielen pre fyzické zdravie, pretože pomáha telu bojovať proti voľným radikálom a predchádza predčasnému starnutiu, ale aj emocionálny stav pomáha bojovať proti účinkom stresu. A to vďaka vitamínu E, ktorý sa nachádza v mandliach vo vysokej koncentrácii. Je to on, kto znižuje emočný stres a prispôsobuje sa vlne upokojenia.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom