.

Ružová voda z vlastných ruží

Ružová voda vyrábaná destiláciou má veľmi dlhú tradíciu, používa sa už tisíce rokov. Počiatky jej používania objavíme na Blízkom východe. Tu na území dnešného Iránu miešali ruže a H2O pre krásu, jedlo a pitie. Ruže sú uctievané pre svoje protizápalové, antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti, zatiaľ čo voda má výrazný vplyv na zlepšenie metabolizmu a vyplavovanie toxínov z tela. Ružová voda vzniká destiláciou ružových lístkov vodnou parou. Ružová voda je voňavá a tradične sa používa tak v kozmetických výrobkoch, ako aj v potravinách a nápojoch. Niekedy sa používa jej jemná prírodná vôňa ako alternatíva k chemicky vyrábaným parfumom.

» Slovenská kuchyňa » Domáce výrobky » Ružová voda

Ruže
  Ruže z vlastnej záhrady

Ružová voda môže byť použitá na veľa vecí, ale v starostlivosti o pleť je obzvlášť účinná. Dlhý zoznam výhod zahŕňa: napnutie pórov, vyhladenie jemných liniek a vrások, hydratáciu a zjemnenie pokožky a zníženie začervenania. Či už si ju pridáte do šampónu, tonera alebo do telového mlieka, dodá vašej pokožke potrebnú vlhkosť. Najlepšie na tom je, že sa dá jednoducho pripraviť v domácich podmienkach. Prv, než si ukážeme postup výroby, venujme sa výberu tých správnych ruží.

Výber lupienkov ruží

Je ideálne ak máme ružovú záhradu, ktorá len čaká na zber kvetov. Inak môže poslúžiť tiež nákúp čerstvých ruží v miestnom kvetinárstve. Je však dôležité zabezpečiť, aby organické ruže neobsahovali chemikálie a pesticídy. Môžete si kúpiť aj sušené lupienky ruží. Pri výbere konkrétnych ruží sa prikláňajte k anglickým kapustovým alebo francúzskym odrodám. Vôňa môže tiež zohrať významnú rolu v tom, akú farbu ruží si vyberiete. Ružové a červené ruže majú silnejšiu vôňu a majú viac okvetných lístkov, zatiaľ čo ruže žlté, biele a oranžové často vydávajú arómu fialiek, citrónu alebo klinčeka. Rozdiel bude viditeľný vo farbe ružovej vody a jej vôni. Výber lupienkov ruží robíme starostlivo, nezdravé a poškodené lupienky z kvetov odstránime.

Ako si vyrobiť ružovú vodu z vlastných ruží?

Lupienky ruží obsahujú veľké množstvo vitamínu C a iných účinných látok. Ich antioxidanty zabraňujú poškodeniu pleťových buniek. Ak pestujeme ruže organicky a nepoužívame chemické ošetrenie a pesticídy, môžeme lupienky použiť do jedál, nápojov, kozmetiky a liečiv. Domácky vyrobená ružová voda je pripravená z lupienkov ruží a destilovanej vody. Môžeme použiť ľubovoľné množstvo ružových lupienkov, k nim prispôsobíme množstvo destilovanej vody. Jestvujú tri spôsoby výroby. Ružová voda pripravená varením má jednoduchý a rýchly postup, jej trvácnosť je však kratšia ako ružovej vody vyrobenej destiláciou.

Ružová voda
  Ružová voda z vlastných ruží
1. Ružová voda pripravená varením

Varenie je najjednoduchší a najrýchlejší spôsob prípravy ružovej vody. Začneme tým, že si pripravíme svoje lupene ruží, destilovanú vodu, veľký hrniec, sitko, odmerky a uzatvárateľnú fľašu, alebo nádobu s rozprašovačom.

  1. Pripravíme ruže - odstránime lupienky zo stoniek kvetov, až kým nebudeme mať 1/2 až 1 šálku čerstvých okvetných lístkov. Ak používame sušené lupienky postačí 1/4 šálky. Jedna šálka lístkov sa rovná asi dvom až trom plným kvetom. Akonáhle máme požadované množstvo, opláchneme okvetné lístky vodou z vodovodu, aby sme ich zbavili nečistôt a chrobákov.
  2. Vložíme do vody - okvetné lístky ponoríme do dostatočného množstva vody v hrnci, aby boli zaliate (asi 1,5 šálky). Ak nie je možné zabezpečiť destilovanú vodu, môžeme použiť filtrovanú vodu.
  3. Varíme na miernom plameni - hrniec položíme na sporák a vodu privedieme k varu. Akonáhle začne vrieť, prikryjeme ho pokličkou a znížime plameň na nižšiu hodnotu. Necháme mierne bublať 15 až 30 minút pokiaľ sa z lupienkov neuvoľní farba a nevyblednú na bledoružové. Vypneme oheň a necháme zmes úplne vychladnúť.
  4. Precedíme - sitkom oddelíme vyvarené plátky od našej novej ružovej vody. Na sitko môžme pridať vrecko na orechové mlieko alebo mušelínovú handričku pre koncentrovanejšiu farbu a dôkladnejšie scedenie. Po scedení okvetné lístky zlikvidujeme, najlepšie v kompostovacej nádobe s dážďovkami, ktoré si na bioodpade pochutnajú.
  5. Uskladníme - číru ružovú vodu nalejeme do utesniteľnej nádoby. Na uskladnenie ružovej vody je najlepší sprej alebo fľaša. Môže sa uchovávať v chladničke až mesiac (max. 2) a v kúpeľňovej skrinke jeden týždeň.
Ružová voda
  Ružová voda pripravená varením
2. Ružová voda pripravená destiláciou

Destilácia je tradičnejším spôsobom výroby ružovej vody. Je to časovo náročnejšie, ale výsledný produkt má jasnejšiu farbu a je ešte účinnejší ako varený. Pred začiatkom si pripravíme svoje lupene ruží, ľad, sklenenú misu, destilovanú vodu, veľký hrniec s pokličkou, sitko a uzatvárateľnú fľašu.

  1. Pripravíme ruže - odstránime okvetné lístky zo stoniek čím viac, tým lepšie. Jedna šálka čerstvých lístkov sa rovná asi 2 až 3 plným kvetom. Akonáhle máme požadované množstvo, opláchneme okvetné lístky vodou z vodovodu, aby sme ich zbavili nečistôt alebo chrobákov, ktoré ružové kvety milujú. Pri destilácii sa môžu použiť aj sušené kvety.
  2. Veľký hrniec - do stredu veľkého hrnca položíme menšiu misu, alebo keramický tanier, dostatočne vysoký, aby prečnieval nad hladinu vody v hrnci. Ak je potrebné, podložíme ju pomocou inej misy. Miska bude pôsobiť ako ostrov v strede hrnca pod vekom, z ktorého budú do nej odkvapkávať vydestilované kvapky ručovej vody.
  3. Vložíme okvetné lístky - pred pridaním destilovanej vody vložíme okvetné lístky do hrnca okolo misky (dbáme na to, aby nevnikli dovnútra misy.) Zalejeme destilovanou vodou. Vezmeme vypuklú pokličku hrnca a otočíme ju dnom nahor a položíme na hrniec. Veko slúži na zrážanie pary vo vnútri hrnca.
  4. Chladíme ľadom - na pokličku položíme ľad, pomocou ktorého vytvoríme vo vnútri hrnca kondenzáciu a zrýchlime odparovanie. Kondenzát naplnený ružou steká po spodnej strane pokličky hrnca smerom do stredu, odkiaľ kvapká do misky a poskytuje čistejšiu a koncentrovanejšiu ružovú vodu. Keď sa ľad začne topiť, odstránime vodu bez odstránenia veka z hrnca a pokračujeme v pridávaní ďalšieho ľadu. Keď začne voda v hrnci vrieť, znížime teplotu a necháme vodu jemne bublať. Bude to trvať asi 20 až 25 minút alebo kým farba ružových okvetných lístkov nevybledne.
  5. Uskladníme - pred odstránením veka vypneme oheň a počkáme, kým zmes vychladne. Dáme pozor, aby do misky nekvapkala voda z ľadu. Opatrne vyberieme misku z hrnca, vlejeme destilovanú ružovú vodu do sklenenej fľaše na uskladnenie. Skladujeme v chladničke až šesť mesiacov alebo v kúpeľňovej skrinke asi týždeň.
  6. Precedíme - metóda destilácie po naliatí zmesi do zapečatenej nádoby je hotová. Zo zbytku môžeme precediť ružovú vodu (varenú), ktorá zostala okolo misky. Pomocou sitka oddelíme okvetné lístky od kvapaliny (podobne ako pri varení) a druhú triedu ružovej vody uložíme do ibej fľaše.
Ružová voda
  Ružová voda pripravená destiláciou
3. Ružová voda pripravená drvením kvetov

Tu budeme postupovať podobným spôsobom ako pri varení, rozdiel je len v príprave ruží. Touto metódou sa dá pripraviť aj väčšie množstvo ružovej vody. Pripravíme si ruže, destilovanú vodu, veľký hrniec, sitko a mažiar.

  1. Príprava ruží - odstránime okvetné lístky zo stoniek, až kým nebudeme mať 1 šálku čerstvých lístkov, stačé polovičné množstvo, ak používame sušené. Keď máme požadované množstvo, opláchneme okvetné lístky vodou, aby sme ich zbavili nečistôt a chrobákov.
  2. Drvenie - rozdelíme čisté lístky na dve rovnaké kôpky. Prvú hromadu rozdrvíme v trecej miske, alebo v odšťavovači, aby sme získali šťavu. Druhá hromada sa použije neskôr na dôslednejšie zafarbenie produktu.
  3. Odležanie - do misky vložíme šťavu a ak zostanú aj rozdrvené okvetné lístky. Necháme 2 až 3 hodiny odležať, aby tekutina zhustla. Primiešame zvyšné lístky a necháme odležať ďalších 24 hodín pri izbovej teplote.
  4. Varenie - vložíme zmes do keramického hrnca, kovový hrniec odoberá oleje a nežiaduco ovplyvňuje zafarbenie ružovej vody. Privedieme k varu a stíšime oheň. Keď uvidíme bubliny, vypneme sporák a po vychladnutí prelejeme cez sitko.
  5. Uskladnenie Ružovú vodu nalejeme do nádoby utesníme a necháme 2 až 3 hodiny na slnečnom parapete. Slnečné svetlo vytiahne prírodné oleje. Potom skladujeme v chladničke max. 1 mesiac alebo v skrinke 1 týždeň. Tento postup drvenými lupienkami môžeme vyskúšať tiež cestou destilácie, vznikne tak štvrtý postup prípravy.

Ako používať ružovú vodu

Ako sme už spomínali vyššie, ružová voda má veľa výhod. Tu je príklad, ako to navrhujeme začleniť do svojej každodennej rutiny.

  • Toner - môžete ho použiť ako toner kombináciou ružovej vody s destilovanejšou. (Je voliteľné pridať niekoľko vašich obľúbených éterických olejov.) Naneste ho na vatový tampón na čistú pokožku a pokračujte v bežnej starostlivosti o pleť.
  • Čas na kúpeľ - pridanie ružovej vody do vášho kúpeľa je vynikajúce pre hydratáciu a relaxáciu.
  • Parfum - funguje tiež ako prírodný parfum (zmes ružovej vody, éterických olejov a vanilkového extraktu).
  • Chladiaca hmla - skladujte ju v rozprašovači a nastriekajte vždy, keď potrebujete pokožku prebudiť.
  • Upokojte podráždenú pokožku - okrem výhod vône môže zmiešanie ružovej vody s jablčným octom tiež pomôcť zmierniť podráždenie pokožky (úpal, ekzém alebo ružovka).
  • V jedle - vaša nová zmes sa nepoužíva iba na kozmetické účely. Len čajová lyžička čaju, jogurtu alebo limonády vám môže poskytnúť vitamíny a zdravé minerály zvnútra
  • Obliečky - hmla na obliečky a uteráky, aby boli čerstvé.

 

Účinky ružovej vody

1. Upokojuje podráždenú pokožku

Jednou z najväčších výhod ružovej vody sú jej silné protizápalové vlastnosti. Tieto vlastnosti môžu pomôcť pri liečbe viacerých chorôb, vnútorných aj vonkajších. Môže dokonca pomôcť upokojiť podráždenie a ekzém alebo ružienku. Ružová voda pomáha udržiavať rovnováhu pH pokožky a tiež kontrolu nad nadbytočným mazom na pleti. Ružová voda pomáha hydratovať, revitalizovať a zvlhčovať pokožku. Dodáva pleti osviežujúci vzhľad.

2. Tíši bolesť v krku

Lekári často predpisujú antibiotiká proti bolesti hrdla , ale možno budete chcieť vyskúšať aj ružovú vodu. Ružová voda už tradične bolapoužíva sa na upokojenie bolesti v krku. Aj keď je na preukázanie účinnosti potrebný výskum, existujú silné anekdotické dôkazy, ktoré ho podporujú, a veľmi malé riziko pri jeho vyskúšaní.

3. Znižuje začervenanie pokožky

Ružová voda sa ako kozmetický výrobok používa už tisíce rokov, takže nie je žiadnym prekvapením, že môže zlepšiť vašu pleť a zmierniť začervenanie pokožky. Antibakteriálne vlastnosti môžu pomôcť znížiť výskyt akné. Protizápalové vlastnosti môžuzmierňujú začervenanie pokožky a opuchy. Pomáha vyčistiť póry a tónovať pokožku. Aplikácia ružovej vody po naparení pleti sťahuje kapiláry, znižuje začervenanie a škvrnitosť.

4. Pomáha predchádzať a liečiť infekcie

Ružová voda má silné antiseptické vlastnosti, ktoré môžu predchádzať a liečiť infekcie. Z tohto dôvodu je ružová voda často súčasťou rôznych prírodných a liečivých procedúr. V jednej štúdii dokonca zistili, že keď sa ružová voda používala v očných kvapkách na liečbu prípadov konjunktivitídy, jej antiseptické a analgetické vlastnosti pomohli pri liečbe očného ochorenia.

5. Antioxidanty

Okvetné lístky ruží a ružový olej obsahujú množstvo silných antioxidantov, ktoré môžu pomôcť chrániť bunky pred poškodením. Našla sa jedna štúdia že tieto antioxidanty mali potenciálne inhibičné účinky na peroxidáciu lipidov. Vďaka tomu poskytuje výkonnú ochranu buniek.

6. Hojí poranenia, jazvy a popáleniny

Ružová voda má antiseptické a antibakteriálne vlastnosti ktoré môžu pomôcť k rýchlejšiemu hojeniu rán. Tieto vlastnosti môžu pomôcť vyčistiť a zabrániť infekcii porezaním a popáleninám. Môžu tiež pomôcť rýchlejšiemu hojeniu rán, popálenín a dokonca aj jaziev.

7. Zlepšuje náladu

Ružová voda môže mať silné antidepresívne a proti úzkosti vlastnosti. Štúdia z roku 2011 zistili, že extrakt z ružových lístkov môže u myší uvoľniť centrálny nervový systém. To malo za následok antidepresívne a antianxiózne účinky. Aróma ruží všeobecne je silným prostriedkom pre zlepšenie nálady.

8. Zmierňuje bolesti hlavy

Ružová voda a ružový éterický olej sa bežne používajú v aromaterapii na zmiernenie bolesti hlavy. Môže to byť spôsobené účinkami odstránenia stresu, ktoré sú diskutované v časti vyššie.Našla sa jedna štúdia že para ružovej vody môže upokojiť bolesti hlavy. Ďalšou možnosťou je aplikovať na hlavu kompresiu namočenú v ružovej vode po dobu 45 minút, aby sa dosiahli pozitívne výsledky.

9. Spomaľuje starnutie

Ružová voda sa často nachádza v kozmetických výrobkoch zameraných na redukciu vrások. Je to preto, lebo môže mať skutočne účinky proti starnutiu . Okrem upokojenia podráždenej pokožky môže pri vonkajšej aplikácii znížiť výskyt vrások.

10. Zlepšuje trávenie

V ľudovom liečiteľstve sa ružová voda používala na podporu trávenia a na zníženie tráviacich ťažkostí. Podľa štúdie z roku 2008 existujú dôkazy, že ružová voda môže pozitívne ovplyvniť trávenie a zmierniť tráviace ťažkosti. Môže tiež zlepšiť vylučovanie žlče, čo môže ďalej pomôcť tráveniu.

11. Podporuje rast vlasov

Vynikajúce hydratačné vlastnosti ružovej vody zvyšujú kvalitu vlasov. Môže pomôcť liečiť mierne zápaly pokožky hlavy a pomôže vám zbaviť sa lupín. Ružová voda tiež funguje ako prírodný kondicionér, revitalizuje vlasy a podporuje ich rast.

12. Dobrý spánok

Vôňa ružovej vody na vankúši vám môže pomôcť so spánkom. Budete spať lepšie, takže sa prebudíte osvieženie.

Ďalšie účinky
  • upokojuje a zjemňuje pokožku
  • je hypoalergénna
  • pôsobí antibakteriálne
  • pôsobí ako čistiace tonikum – dobre čistí upchaté póry a zároveň tonizuje
  • vhodná pre všetky typy pleti
  • podporuje regeneračné schopnosti pokožky
  • vhodná aj na unavené a opuchnuté oči
  • vhodná aj do kúpeľa
  • môže sa použiť ako jemný prírodný parfém
  • fixuje make-up
  • ochladzuje nadmerne opálenú pokožku
  • ako oplach na mokré umyté vlasy uľahčuje rozčesávanie
  • rozjasňuje tón pleti
  • upokojuje svrbenie pokožky hlavy
  • možno ju použiť pri príprave práškovej henny alebo masky

Čerstvé lupienky je najlepšie zbierať ráno, kedy je intenzita vôní najvyššia. Skvelé na tomto postupe výroby však je, že nie je nevyhnutné použiť len čerstvé lupienky, rovnako dobre fungujú aj tie usušené. Takže si ružovú vodu môžeme pripraviť pokojne i v zimnom období.

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Emília Sedliaková,
Slovenská kuchyňa, domáce výrobky

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom