.

Restovaná pečeň

Blíži sa čas pôstu, o niekoľko dní príde Popolcová streda a my sme dostali chuť na niečo mäsité. Králičia pečienka bude správnym zakončením obdobia hodovania a nestriedmeho jedenia. Restovaná pečeň je dostatočne jemné a veľmi užitočné jedlo. Ak ešte nepatríte medzi vegetariánov, ale postupne začínate vypúšťať mäso, pečienku a iné vnútornosti si nechajte až na záver.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Restovaná pečeň

Restovaná pečeň
Restovaná pečeň s ryžou a kyslou uhorkou

Recept - Restovaná pečeň

Zaradenie: Tradičné recepty / Mäsité jedlá

Postup prípravy: odmeriame dva čajové hrnčeky ryže, vysypeme ju do jemného sitka a dobre premyjeme v troch vodách. Necháme odkvapkať. Do hrnca, v ktorom budeme variť ryžu dáme za malú kopcovitú čajovú lyžicu husacej masti a na nej zľahka osmažíme ryžu (presnejšie povedané, ide iba o vysušenie ryže) za stáleho miešania. Keď sa ryža začne lepiť na steny hrnca zalejeme ju vodou (ešte lepšie vývarom) v množstve 1,5 násobku objemu ryže. Na dve šálky ryže dáme 3 šálky vody. Pridáme soľ, hrniec prikryjeme a privedieme do varu, oheň stíšime a pomaly varíme 10-15 minút, kým všetka voda nevsiakne do ryže.

Králičiu pečienku sme nechali cez noc rozmraziť, alebo použijeme čerstvú. Pečeň umyjeme v studenej vode, nakrájame na hrubšie rezance (nesolíme, nekoreníme). Do väčšej panvice očistíme a nakrájame na kolieska, alebo väčšie kusy cibuľu. Na husacej masti ju osmažíme do zlatista, pridáme pečienku a na silnom ohni ju orestujeme do "biela" zo všetkých strán. V krátkych intervaloch si pomôžeme pokrývkou a medzi tým pravidelne miešame, kým sa odparí z pečienky voda. Dbáme aby sa pečeň ani cibuľa nepripaľovali, regulujeme silu ohňa. Restovanú pečeň poprášime múkou, pár krát premiešame a pomaly zalejeme za stáleho miešania vývarom. Necháme najmenej 10 minút povariť, občas miešame. Takto vytvoríme výbornú pečienkovú šťavu-omáčku. Na záver pečeň posolíme a okoreníme. Podávame s ryžou a nakladanou uhorkou.

Vhodný nápoj: k restovanej pečienke sa výborne hodí pivo.

Vylepšenia: Pozor pečienku solíme až na záver, pokiaľ sa pečeň (pečienka) tepelne upravuje, od soli by stvrdla a nezmäkne ani po dlhom varení. Kto má rád viacej omáčky, pridá múky a vývaru nad predpísanú dávku.

Nevýhody, chyby: - suché jedlo - červená mletá paprika alebo paradajky v omáčke.

Suroviny - Restovaná pečeň

  • Králičia pečeň - 500 g
  • Husacia masť - 120 g
  • Cibuľa - 250 g
  • Ryža - 500 g
  • Múka - 1 PL
  • Vývar - 0,5 litra
  • Voda na varenie ryže - 0,4 litra
  • Soľ - 20 g
  • Čierne mleté korenie - 2 g

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

2 komentáre:

  1. Popolcová streda je tá, ktorá predchádza Veľkonočnému pondelku o 40 dní, presnejšie 46 dní, keďže nedele sa do pôstneho obdobia nepočítajú. Skúste počas tohto obdobia dodržať stravovacie obmedzenia. 40 dní pôstenia by bolo asi priveľké sústo, ale vynechať aspoň mäsité (živočíšne) potraviny a jedlá by každému určite pomohlo k ozdraveniu tela a prebudeniu ducha. Výborný návod na pôstenie má naša kolegyňa, ktorá vydrží oných 40 dní iba na zeleninových a ovocných šťavách. Surových. Vždy na konci pôstu vyzerá o niekoľko rokov mladšie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ak si mám vybrať restovaná pečeň alebo pôst, vyberám si restovanú pečeň.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom