.

Diétne bryndzové halušky

Náš dedko celý život miloval a stále miluje bryndzové halušky, však po 80-ke mu už spôsobujú značné ťažkosti. Zamysleli sme sa, ako by sme mu mohli jeho obľúbené jedlo prispôsobiť, aby mu padlo na úžitok. No keď už nie úplne "na zdravie", tak aspoň nie na ťažobu. Po niekoľkých pokusoch sa podarilo nájsť receptúru, ktorá by mohla vyhovovať niektorým starším, skalným priaznivcom tejto slovenskej špeciality - diétne bryndzové halušky.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Diétne bryndzové halušky

Diétne bryndzové halušky
Diétne bryndzové halušky

Recept - Diétne bryndzové halušky

Zaradenie: Tradičné recepty

Postup prípravy: Diétne bryndzové halušky pripravíme podľa tradičného receptu. Výrobu cesta, štíkanie halušiek robíme rovnako, ako pri bežných haluškách. Zmeny spočívajú až vo vynechaní mäsitých zložiek - slaniny a masti, ktoré nahradíme maslom. Znížime aj množstvo soli. Inšpirovali nás židovské kóšer pravidlá prípravy jedla. Tóra, nazývaná tiež Mojžišov zákon, nepovoľuje konzumáciu mäsitých a mliečnych potravín spolu. Naše klasické bryndzové halušky s bryndzou, mliekom a slaninou s masťou sú presným opakom kóšer jedla.

Vyskúšali sme, ako chutia diétne bryndzové halušky (múka, zemiaky, bryndza, mlieko a maslo vyhovujú kóšer pravidlám) už pár minút po zjedení je cítiť príjemnejší pocit a pohodu v tráviacom trakte. Klasické bryndzové halušky so slaninou a masťou spôsobujú mnohým ľuďom ťažobu, únavu, "čemerenie" a podobné stavy. Naše odporúčanie: ak sa obľúbených halušiek nedokážete vzdať, ale originálne (premastené so slaninkou či klobáskou) vám spôsobujú zdravotné ťažkosti, presedlajte na diétne bryndzové halušky s maslom. My ostatní si originál nedáme ;)

Vhodný nápoj: k diétnym haluškám sa výborne hodí mlieko, kyslé mlieko, žinčica, kefír, acidofilné mlieko... Pred haluškami sa hodí haluškovica s mliekom ako teplá polievka.

Vylepšenia: pre bezlepkovú diétu je možné použiť múky, ktoré neobsahujú lepok. Pridaním smotany sa diétne halušky ešte viac zjemnia. Pokúšali sme sa hľadať múku bez lepku, z nechemického pestovania, taktiež (bio) zemiaky z rodinnej farmy. To všetko sa u starších ľudí oplatí riešiť (a nie len u starších), nakoľko oni sú na nevhodné suroviny zvlášť citliví. Jeden z pokusov vidieť aj na obrázku nižšie, kde sme použili celozrnnú múku (boli chutné, ale... voľačo tomu vždy chýba). Zmenami ingrediencií a postupov vznikajú zmeny v samotnom varení aj vo výslednom jedle. Napríklad ak niet lepku, cesto má iné vlastnosti, nemá to tú správnu konzistenciu a lepivosť. Skrátka musíme byť schopní kompromisov na oboch stranách. Nakoniec si náš dedko určil sám, aké zmeny áno, aké nie. Zvolil si tiez horného obrázku, ale aj tak si vždy po diétnych haluškách povzdychol "keby tak boli so slaninkou, aspoň pár škvaročiek..." Takže ... snažiť sa treba, ale úplne vyhovieť sa nepodarí ;)

Nevýhody, chyby: - hladká múka - vajce do cesta - mixovanie zemiakov namiesto ručného rajbania - príliš mastné halušky - iný tuk než maslo.

Suroviny na diétne bryndzové halušky

  • Polohrubá múka
  • Zemiaky
  • Bryndza
  • Maslo
  • Mlieko
  • Soľ

 

Bryndzové halušky z celozrnnej múky

bryndzové halušky z celozrnnej múky
Bryndzové halušky (z celozrnnej múky) so škvarkami

Veľa pokusov sme vyskúšali, kým sa nám podarili diétne bryndzové halušky. Použitím celozrnej múky vznikli farebne zaujímavé halušky. Mali trocha inú konzistenciu, ale chuťou pripomínali tie klasické. Chutná verzia aj v prevedení chlapskom - so škvarkami.

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

5 komentárov:

  1. namiesto masla sme skúšali použiť iné rastlinné tuky, ale výsledok nebol príliš vábny, snáď až na ľanový olej. Maslo vyšlo najlepšie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. za diétne možno považovať aj strapačky. Kyslá kapusta je ešte ľahšia na trávenie, než bryndza, samozrejme treba vynechať slaninku a masť, miesto toho použiť na omastenie maslo alebo ľanový olej.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný18:34:00

      Suhlas, po haluskach s kyslou kapustou nemam taky utlm ako po brindzovych

      Odstrániť
  3. Anonymný8:01:00

    načo niekto vymýšľa takéto nezmysly?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka9:59:00

      ..aby ste sa mohli čudovať ?!

      Odstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom