.

Aktívne uhlie pre zdravie

Niet domácnosti, kde by aktívne uhlie nenašlo uplatnenie. Vynikajúci adsorbent, používa sa pri filtrácii vody, pri zdravotných, najmä zažívacích ťažkostiach ako univerzálne antidotum, v kozmetike, pri destilácii, pestovaní plodín, zlepšuje úrodnosť pôdy, pohlcuje nečistoty a pachy, odstraňuje ťažké kovy, dioxíny, furány, čpavok, síru a iné priemyselné znečistenia. V súčasnosti sa stáva veľmi módnou pilulkou pri odtučňovacích a detoxikačných kúrach, ale namieste je dobrá rada - užívajte s rozumom!

» Slovenská kuchyňa » Jedlo na zdravie » Aktívne uhlie

Aktívne uhlie
Aktívne uhlie

Ľudia si už dávno všimli, že ak drevo počas procesu zuhoľňovania neprichádza do styku s ohňom, získané uhlie lepšie absorbuje všetky cudzie pachy. Za účelom dosiahnutia požadovanej aktivity bolo uhlie spočiatku umiestnené do uzavretej hlinenej nádoby, a teda bolo podrobené iba tepelnému spracovaniu. Pomenovanie aktivované (aktívne) uhlie sa začalo používať až vtedy, keď sa ho naučili vyrábať priemyselne. Názov vyplýva z procesu aktivácie absorpčných vlastností tohto uhlia, keď je schopné absorbovať cudzie molekuly a zlúčeniny.

Pre jeho výrobu sa používajú ako východiskové materiály rôzne rastlinné, živočíšne, minerálne alebo petrochemické látky ako: kokosová škrupina, drevené uhlie, silikónové gély a organické polyméry. Špeciálnym spracovaním sa dosiahne veľmi vysoké percento mikrotrhlín. Získa sa produkt s veľmi nízkou špecifickou (mernou) hmotnosťou. Pri výrobe pomocou špeciálnych technológií sa tak dosahuje obsah viac ako 1.000 pórov na gram uhlia. Pre porovnanie, doma vyrábané aktívne uhlie dosahuje len niekoľko desiatok pórov na gram produktu.

V konečnej forme vyzerá priemyselne vyrábané aktívne uhlie ako granule s veľkosťou asi 1 mm. Po výrobe zostáva jemnejší prach, ktorý však nie je o nič menej cenný, pretože má rovnakú nasiakavosť. Granulované uhlie je často briketované a lisované pre jednoduchosť a ľahšie použitie. Uhlie sa často používa na filtre na čistenie vody. Najobľúbenejšou formou aktívneho uhlia je však uhlie v tabletách. Granule sa lisujú do tabliet, môžu sa tiež rozdrviť na prášok na použitie na rôzne účely ako liečivo.

Účinok tohto lieku spočíva v tom, že počiatočná surovina spracovaná pri vysokej teplote sa mení na porézne uhlie s mnohými mikrotrhlinami, ktoré majú sklon vyplniť svoj prázdny priestor akýmikoľvek materiálmi vhodnej veľkosti. Obrovská sorpčná (absorpčná) schopnosť aktívneho uhlia určuje jeho účinnosť. Dokáže však aktívne uhlie zvládnuť všetky toxíny a nebezpečné látky, ktoré vstupujú do tela alebo do vodného filtra? Vstupný materiál, z ktorého sa aktívne uhlie vyrába, určuje veľkosť trhlín a pórov na jeho povrchu. Ak sú trhliny menšie ako látka, s ktorou sa častica uhlia stretáva, nebude schopná ju absorbovať. Napríklad niektoré ťažké kovy, minerály a stopové prvky.

Tablety aktívneho uhlia

Aktivácia aktívneho uhlia, vďaka ktorej dostala táto technológia svoje meno, spočíva v tom, že v procese tepelného spracovania surovín pri vysokých teplotách nedochádza k styku s ohňom. Suroviny sa izolujú od priameho plameňa, alebo sa používajú spôsoby elektrického ohrevu. Zloženie tabliet obsahuje: aktívne uhlie, škrob, čiernu soľ.

Táto forma aktívneho uhlia sa používa pri niektorých intoxikáciách jedlom. Malo by sa pamätať na to, že vlastnosti aktívneho uhlia nie sú len v absorpcii toxínov, ale tiež absorbujú užitočné stopové prvky. V tomto prípade býva „vymytý“ predovšetkým draslík, horčík a vápnik. Preto je prítomnosť čiernej soli v prostriedku veľmi užitočná pre telo ako ďalší zdroj týchto stopových prvkov. Nie všetky formy tabliet sú dostupné v rovnakom zložení a prítomnosť čiernej soli musí byť uvedená v informáciách o zložení na obale tabliet. Existuje aj iný typ tabliet, ktorý pozostáva z aktívneho uhlia, škrobu a cukru.

Aktívne uhlie pôsobí na látky väzbou na ich aktívne vlastnosti., Viaže alkaloidy, barbituráty a mnoho ďalších účinných látok, absorbuje ich a odstraňuje ich z tela prirodzeným spôsobom čistenia. Nemá dostatočný adsorpčný účinok na kyseliny a zásady, ako aj na soli železa, kyanidu, malatiónu, metanolu, etylénglykolu. Droga je najúčinnejšia, ak sa užije pred otravou alebo bezprostredne po otrave. Môžete ho vziať lokálne - na vredy a iné zranenia, aby sa urýchlilo hojenie.

Uhlie má tendenciu zaplniť veľa svojich dutín, ktoré vznikli v jeho štruktúre po spracovaní vysokými teplotami. Hneď ako je uhlie v kontaminovanej vode alebo inej tekutine, napríklad medzi obsahom žalúdka alebo čriev, absorbuje všetko, čo môže pretrvávať v jeho prasknutých póroch. Tento absorbent sa často používa na čistenie tela pri črevných infekciách prenášaných potravinami a podobnými príznakmi. Je potrebné si uvedomiť, že ak uhlie „nezabralo“, jeho adsorpčný účinok môže byť neúčinný aj preto, že množstvo adsorbovaných látok presiahne schopnosť uhlia absorbovať ich.

Jedlo môže tiež ovplyvňovať tento proces a jeho prítomnosť v žalúdku by mala byť sprevádzaná zvýšením dávky, ktorá je v priemere 1 tableta na 10 kg telesnej hmotnosti s miernym rozrušením. Hlavným účinkom uhlia, ktorý vedie k jeho „aktivite“, je počet pórov, ktoré pri správnom spracovaní surovín dosahujú svoju maximálnu veľkosť. V dôsledku takejto pórovitosti sa uhlie stáva nízkohmotným a jeden gram uhlia môže pojať tisíce alebo viac pórov a mikrotrhlín, čo sa dosahuje pomocou ultra vysokých teplôt.

  • Nadúvanie a hnačka - liek proti nadúvaniu a hnačke, účinok pred jedlom i po jedle
  • Obličky a pečeň - prospieva tomuto čistiacemu systému
  • Cholesterol - prospieva srdcovocievnemu systému, znižuje LDL, na jeho úkor narastá HDL
  • Otrava jedlom - uhlie dokáže rýchle neutralizovať jedy
  • Pleť - čistí a zjemňuje pleť, vhodné na tvár, ruky i celé telo
  • Zuby - sú belšie a zdravšie po ošetrení uhoľným práškom
  • Vlasy - lieči vlasy, čistí od toxínov, nečistôt a mastnoty
  • Zápach z úst - neutralizuje páchnucí dych
  • Omladenie - zbavuje toxínov na pokožke, zuboch, vlasoch i vnútri
  • Kocovina - odstraňuje poopičné stavy, únavu
  • Rany - odstraňuje nečistoty z rán
  • Detoxikácia - vyčistí od záťaže z vody, vzduchu a potravín: pesticídy, cudzie hormóny, jedy, liečivá

Aktívne uhlie je univerzálny liek, ktorý sa už mnoho rokov úspešne používa v lekárskom, chemickom, farmaceutickom a potravinárskom priemysle. Technológie obsahujúce aktívne uhlie sa používajú v mnohých moderných modeloch zariadení na úpravu pitnej vody, pretože uhlíkové filtre sú schopné čistiť dokonca chlór.

Z čoho je vyrobené aktívne uhlie?

Pri jeho výrobe sa používajú tieto zložky: uhlie alebo uhlie a rašelina, ktoré sa zahrievajú v špecializovaných nádobách do 100 °C. Potom sa ďalej spracúvajú - tvarovanie a balenie. Teraz už každý vie, z čoho je vyrobené aktívne uhlie.

Z čoho bolo vyrábané aktívne uhlie v minulosti?

Najčastejšie sa pálili breza a ovocné stromy. Výsledné uhlie bolo spracované parou pri vysokých teplotách. Keďže však predtým neexistovalo žiadne špeciálne laboratórium, celý proces sa uskutočňoval v dobre vyhrievanej parnej miestnosti. Preto sa z pece nevyberala veľká časť brezového uhlia a zostala v kúpeli pred začiatkom aktivačného procesu. Takéto uhlie malo pomerne malú hmotnosť, ale v dôsledku vysokej pórovitosti sa absorpčné, absorpčné vlastnosti zvyšovali. Uhlie sa v tých časoch používalo ako multifunkčný nástroj. Čistilo pitnú vodu, alkoholické výrobky nízkej kvality, na ošetrenie zvierat a hydiny. V zásade sa takmer nelíšilo od svojho moderného použitia.

Využitie aktívneho uhlia

  • Na čistenie tráviaceho traktu. V prípade otravy rôznymi toxickými látkami je povolené piť. Znižuje absorpciu škodlivých prvkov do črevného traktu o viac ako 50%.
  • V domácich podmienkach sa používa ako univerzálne antidotum. Neutralizuje škodlivé účinky alkoholu, mastných potravín atď. Odborníci mimochodom odporúčajú užiť aktívne uhlie v prípade syndrómu kocoviny. Efektívny spôsob chudnutia, užiť 1 tabletu trikrát denne - ráno, na obed a večer. Poraďte sa s odborníkom na výživu.
  • Pomáha v boji pri tvorbe plynatosť a kolike.
  • Zastavuje hnačku.
  • Pri chronických ochoreniach. Umožňuje vstrebávanie zložiek, ktoré môžu aktivovať alergické reakcie. Najprv je potrebné poradiť sa s lekárom, možno, že bude k uhliu musieť niečo pridať.

POZOR! Aktívne uhlie je zakázané absolvovať dlhé kurzy. Odstraňuje z tela užitočné prvky, ktoré prichádzajú s jedlom. V prvom rade ide o stopové prvky a vitamíny. Taktiež pri spoločnom použití je účinok druhého liečiva neutralizovaný. Preto pri zaobchádzaní s nimi buďte veľmi opatrní.

Ako funguje aktívne uhlie?

Odstraňuje všetky škodlivé látky, ktoré sa nahromadili v tele adsorpciou a absorpciou. Je dôležité vedieť, že spolu so škodlivými prvkami tiež absorbuje uhľohydráty, bielkoviny a tuky, ktoré ľudské telo potrebuje každý deň. Okrem toho môže, rovnako ako magnet, priťahovať negatívne častice znečisťujúcej látky na svoj kladne nabitý aktívny kyslík. Tento proces sa nazýva katalytická redukcia. To znamená, že počas liečby potrebujú krátku pauzu, ktorá sa naplní vitamínmi konzumáciou čerstvého ovocia, zeleniny a mäsa, podľa pokynov špecialistu.

Tento liek má nasledujúce priaznivé účinky

  • Po prvé, ide o detoxikačné, adsorpčné a proti hnačkové vlastnosti.
  • Po druhé, vykazuje prvky, ktoré môžu prispieť k rozvoju alergickej reakcie.
  • A nakoniec, v tretej, nemá dráždivý účinok na sliznice.

Môžete si ho kúpiť vo forme tabliet, kapsúl, granúl, prášku a pasty na prípravu suspenzie na orálne podanie.

Indikácie pre použitie

  • Pri narušenomm metabolizme.
  • Otrava soľami ťažkých kovov, rôznymi liekmi, chemickými látkami.
  • Otrava nekvalitnými výrobkami napr. s prešlou dobou spotreby.
  • Hepatitída vyskytujúca sa v akútnej alebo chronickej forme.
  • Abstinenčný syndróm.
  • Zvyčajne sa používa na alkoholizmus.
  • Pri zvýšenej tvorbe plynu.
  • Pri intoxikácii spôsobenej rádioterapiou.

Príjem je kontraindikovaný pri krvácaní z gastrointestinálneho traktu, kolitíde, žalúdočných vredoch. Neodporúča sa užívať aktívne uhlie súčasne s liekmi proti jedu, môže ho adsorbovať.

Pozor na vedľajšie účinky. Spravidla to môže byť podchladenie, dyspepsia, zníženie krvného tlaku, zápcha. Pri súčasnom použití preháňadiel a aktívneho uhlia nie je vylúčený výskyt voľnej stolice.

História využitia a liečenia uhlím

Aktívne uhlie (Carbonis activati) je známe už od staroveku. Spomína sa to dokonca aj v staroindických písmach, kde sa v oblasti ľudského zdravia odporúča čistenie uhlím. Starovekí lekári ho využívali aj na liečenie epilepsie či antraxu (slezinová sneť). Začiatkom 20. st. výskumy odhalili jeho účinnosť ako protilátka na jedy, používa sa ako protilátka k drogám a jedom. Aktívne uhlie je globálny prostriedok všeobecnej detoxikácie a črevných porúch.

Užitočné vlastnosti uhlia poznali aj starí Gréci, ktorí sa čistili nielen vodou, ale aj pivom a vínom.

V starovekom Egypte v 15. storočí pred naším letopočtom sa uhlie už používa na lekárske účely. V Európe boli adsorpčné vlastnosti uhlia pozorované až v 18. storočí. Potom bolo vedecky dokázané, že uhlie môže absorbovať plyny a odfarbovať tekutiny. V nasledujúcom storočí sa vo Francúzsku začalo drevné uhlie používať na bielenie cukrových sirupov.

Hromadná priemyselná výroba aktívneho uhlia sa začala až začiatkom 20. storočia. Prvá dávka práškového uhlia bola vyrobená v roku 1909, kedy sa v Rusku aktívne uhlie používalo na filtráciu vody z minerálnych prameňov Borjomi.

Počas prvej svetovej vojny boli v armád uvedené do prevádzky plynové masky s použitím aktívneho uhlia vyrobeného z kokosových škrupín.

Výroba z kokosových škrupín

V súčasnosti je aktívne uhlie s vysokou adsorpčnou kapacitou vyrobené z kokosových škrupín. Aktívne uhlie je čierny prášok, bez zápachu a bez chuti, nerozpustný v bežných rozpúšťadlách. V súčasnosti existuje veľa druhov aktívneho uhlia, ktoré sa bežne používajú v rôznych oblastiach života vrátane medicíny.

Výroba z dreva

Liečivo sa získava z dreva suchou destiláciou. Na tento účel sa používajú stromy rôznych druhov: buk, breza, borovica, lipa, dub, smrek, osika, jelša, topoľ. V súlade s vyššie uvedeným postupom sa adsorpčná kapacita uhlia vyrobeného z týchto drevín znižuje.

Domácka výroba aktívneho uhlia

Aktívne uhlie môžeme vyrobiť sami. Na tento účel sa používajú kmene stromov nie staršie ako 50 rokov. Drevo musí byť zbavené kôry, uzlov a jadra. Polená pripravené týmto spôsobom sa spaľujú na hranici, až kým oheň nezmizne. V ohni namiesto dreva budú žeravée uhlíky. Zvyčajne sa na na takýchto uhlíkoch pečú zemiaky alebo kebab.

Teraz si musíme z ohňa vybrať väčšie uhlie, zbaviť ho prachu a popola a umiestniť ho do predhriatej nádoby, potom ju pevne uzavrieť. Keď sa uhlie v nádobe ochladí, môže sa z nej vybrať a po vyčistení uhoľného prachu rozdrviť v trecej miske na malé granule. Výsledný produkt sa potom musí preosiať. Aktívne uhlie je pripravené na použitie.

Ak chceme získať aktívne uhlie najlepšej kvality, musíme uhlie z ohňa dať do cedníka. V ňom sa horúce uhlie naparí, pri tom musíme držať cedník nad hrncom s vriacou vodou. Nesprávne je ponoriť uhlie do vody. Keď uhlie úplne vychladne, podrvvíme ho a uložíme do nádoby a uskladníme.

Skladujeme v uzavretej nádobe na suchom mieste, oddelene od látok, ktoré emitujú plyny alebo výpary. Na vzduchu alebo na miestach s vysokou vlhkosťou sa adsorpčné vlastnosti aktívneho uhlia výrazne znížia.

Použitie aktívneho uhlia

Takto vyrobené drevené uhlie sa môže použiť na filtráciu vody alebo alkoholu.

Aktívne uhlie sa vďaka svojej vysokej adsorpčnej kapacite a vysokej povrchovej aktivite široko používa pri liečení chorôb. Používa sa pri akútnej otrave alkaloidmi alebo soľami ťažkých kovov, potravinami, dyspepsii (zlé trávenie), plynatosti, zvýšenej kyslosti a nadmernej sekrécii žalúdočnej šťavy, ako aj pri infekciách a chorobách gastrointestinálneho traktu (tráviaci trakt / horný GI - ústa, hltan, pažerák a žalúdok, dolný GI - tenké črevo, hrubé črevo, konečník), sprevádzanými procesmi rozkladu a fermentácie.

Liečba aktívnym uhlím

Aktívne uhlie je ľudstvu známe už od staroveku. Je to pravdepodobne jeden z prvých liekov, lekári a bylinkári po mnoho storočí nenachádzajú zaň vhodnú náhradu. Ale časy sa zmenili. V lekárňach si teraz môžete kúpiť širokú škálu liekov, ktorých účinok je podobný účinku aktívneho uhlia. Ako sa teda vyrábalo predtým a ako sa vyrába dnes?

Ľudstvo sa už dlho naučilo používať uhlie na liečenie chorôb tráviaceho traktu. Na výrobu uhlia sa spálili niektoré druhy dreva: breza, ovocné stromy. Po spálení bolo uhlie naparené pri veľmi vysokej teplote. Pre našich predkov bolo najjednoduchšie variť ich v kúpeľnom dome, kde sa časť brezového uhlia odobrala z pece a nechala sa v parnej miestnosti na samotný proces aktivácie. Od obyčajného uhlia sa vyznačuje neuveriteľne nízkou hmotnosťou. A vďaka pórovitosti a nízkej hmotnosti sa adsorpčné vlastnosti uhlia desaťnásobne zvýšia. Uhlie sa používalo nielen ako liek, bolo využívané tiež na filtrovanie vody, cez uhlie čistili alkoholické nápoje, pomocou tohto univerzálneho lieku dokonca ošetrovali hovädzí dobytok a hydinu.

Ale časy sa zmenili a moderné technológie opustili ruské kúpele. Umožňujú oveľa rýchlejšie produkovať obrovské množstvo aktívneho uhlia, ale jeho pórovitosť je v porovnaní s predchádzajúcimi analógmi vždy vyššia. Ak bola skoršia aktivácia uhlia fyzikálna, v modernej farmakológii sa uhlie aktivuje chemickými metódami. Pri tom sa nestane nebezpečnejším. Proces chemickej aktivácie uhlia spočíva v spracovaní uhoľnej hmoty so špecifickým zložením soli, pritom je uhlie vystavené horúcej pare. Niektoré spoločnosti stále praktizujú fyzický proces aktivácie uhlia. Tento proces sa dnes nazýva aktivácia uhlia parou a plynom. Je šetrnejší k životnému prostrediu a takéto liečivo je hodnotnejšie ako chemicky spracované aktívne uhlie. Výsledný prípravok môže byť vo forme tabliet, malých granúl alebo jednoduchej pasty, všetko záleží na jeho ďalšom použití: vo forme filtrov na kvapaliny, liečivá alebo v priemyselnej výrobe.

Prečo doma vyrábať aktívne uhlie?

V každej lekárničke sú pravdepodobne tablety uhlia, tak prečo to robiť svojpomocne? Pre tých, ktorí majú filtre, bude potrebné veľké množstvo uhlia. Obsah ich náplní sa dá lacno a jednoducho nahradiť vlastným absorbentom. Pri dodržaní niektorých zásad je možné podomácky vyrobiť výrazne kvalitnejšie aktívne uhlie než je priemyselné.

Najuniverzálnejšou surovinou na výrobu aktivovaného absorbentu je drevo, najmä s nízkym obsahom živice. Často pre suchú destiláciu dreva, a to je to, čo sa dá nazvať proces výroby uhlia, používa sa breza. Môžete však použiť aj iné dreviny.

Niekedy sa kokosové škrupiny používajú na výrobu absorbéra uhlíka. Prirodzene, potom, čo samotný kokos neobsahuje vodu a výživnú dužinu.

Mimochodom, uhlie z tejto exotickej suroviny má veľa mikropórov (do 2 nm). Povrch dreva je pokrytý mezopórmi (do 50 nm) a makropónami (nad 50 nm). Všetky tieto indikátory určujú, koľko častíc absorbent absorbuje.

Mimochodom, na priemyselnú výrobu aktívneho uhlia sa používa materiál živočíšnych kostí. Čierne tablety z lekárne pozostávajú z vypálených kostí zvierat.

Suchá destilácia surovín

Prvý krok, ktorý je potrebné urobiť pred prípravou aktívneho uhlia doma, je zabezpečiť si ohnisko. Ako zdroj otvoreného ohňa môžeme použiť oheň, horák, plynový sporák. Drevo alebo kokosové škrupiny je potrebné rozdrviť alebo porezať na malé kusy. Drevo musí byť suché, bez kôry a sukov. Je lepšie používať drevo z aspoň 50 rokov starých stromov, to je optimálny vek použitého dreva, mladšie je príliš šťavnaté a obsahuje viac smoly.

Potom sa drevený materiál vloží do nádoby s pevne priliehajúcim vekom. Najlepšia je nádoba, ktorá sa používa iba na určený účel. V dolnej časti musíme urobiť niekoľko dier, ktoré nepresahujú veľkosť čiastočiek uhlíkov.

Potom musí byť nádoba umiestnená na oheň s otvormi nadol. Ak je veko pevne zatvorené, v plameni horia plyny a vzniká slabý dym. Dymivosť a zápach horenia budú minimálne, takže ak máme dobrý digestor, túto operáciu môžme vykonať v kuchyni na plynovom sporáku.

Ak nie je k dispozícii žiadny kontajner s vekom, pomôže vyschnutý piesok, v ktorom budú kúsky rovnomerne karbonizované bez vzduchu. Vďaka tomu sa jeho absorpčné vlastnosti zlepšia, t.j. lepšie absorbujú minerálne a mechanické nečistoty. Preto sa aktívne uhlie používa v rôznych druhoch filtrov: na čistenie kvapalín a zmesí vzduchu od rôznych nečistôt, pachov.

Ako vyrábať aktívne uhlie z uhlia

Existuje niekoľko spôsobov, ako aktivovať absorbent uhlíka. Aby sme vedeli vyrábať aktívne uhlie z uhlia, musíme vedieť, ako ho aktivovať. Najčastejšie stačí držať spálené kusy zabalené v gáze alebo látke nad zdrojom pary. Môžeme napríklad použiť riad na varenie v pare alebo rýchlovarnú kanvicu.

Účinným spôsobom aktivácie je varenie v čistej vode. Má to iba jeden nedostatok a to, že z namáčanej vody sa vymývajú z povrchu uhlia sadze, čo významne znižuje absorpčnú plochu. Musíme variť aspoň 20-25 minút.

Pre iný spôsob otvárania pórov uhlia budeme potrebovať pravidelné varenie. Bude potrebné pripraviť 25% vodný roztok soli. Uhlie sa umiestňuje na deň do tejto soľnej zmesi. Po 24 hodinách musíme kúsky absorpčného materiálu odstrániť a opláchnuť ich pod prúdom čistej vody.

Všetky aktivačné metódy sú založené na kontakte činidla s vodou. Preto sa na ďalšie použitie aktívne uhlie musí sušiť.

Sušenie aktívneho uhlia

Sušiť môžeme rôznymi spôsobmi:

  • na slnku, ktorým sa na plochom plastovom alebo kovovom podnose
  • v nádobe používanej na destiláciu na otvorenom ohni
  • v teplej miestnosti, na kovovom alebo plastovom podnose
  • v rúre - na plech

Každý sám pre seba určuje čas, na ktorý sa chce vysušiť.

Skladovanie

Vysušené aktívne uhlie sa zvyčajne ukladá na chladnom tmavom mieste. Môže sa vopred zomlieť, ale je možné aj skladovanie celých kusov.

Na skladovanie sa používa sklenená nádoba s lapovaným vekom. Pri dlhodobej expozícii uhlia vo vzduchu stráca svoje jedinečné absorpčné vlastnosti po niekoľkých mesiacoch. Ak neporušujeme vyššie uvedené podmienky skladovania, môže sa uhlie skladovať oveľa dlhšie.

Nikto však nezakazuje okamžite použiť celú dodávku suchého uhlia ako absorbentu: naplniť vzduchové a vodné filtre a vytvoriť domácu plynovú masku.

Takto je možné ľahko zistiť, aké jednoduché a lacné je vyrábať aj značné množstvo aktívneho uhlia pre vaše osobné potreby. Tým sa výrazne znížia náklady na prevádzku kuchynských digestorov, čistiacich systémov. A užívateľ nepostrehnuteľne pre seba získa jedinečné vedomosti z fyziky a chémie.

Ako vyrobiť drevené uhlie svojpomocne

1, Vidlák - Biouhel PraUhel, výroba dreveného uhlia do pôdy - drevené uhlie do pôdy čiže biouhel vyrába už niekoľko rokov a dáva ho do kompostu. Martin to robí vo väčšom meradle a dokonca to jeho drevené uhlie má zaregistrované ako pomocnú pôdnu látku a predáva ho pod názvom PraUhel.

 

2, Ondřej Martínek - Biouhel, výroba v Kon-Tiki peci - ukážka výroby biouhlu v Kon-Tiki peci. Viac informací na prauhel.cz, na tomto webe je možné kúpiť pec (pyramidové ohnisko). Protagonisti hovoria: "Dáme možnosť vzniknúť novej živnosti zaoberajúcej sa výrobou, spracovaním a predajom biouhlia. Zhodnotíme suroviny, ktoré nemajú lepšie uplatnenie. Pomôžeme k ozdraveniu pôdy a tým k lepšiemu hospodáreniu s vodou, zdravším potravinám a životnému prostrediu. Vytvárame nové odvetvie v ČR."

 

3, Cody's Lab - Cody’s Homemade Charcoal (Codyho domáce uhlie) - toto video ukazuje, ako z domáceho dreveného odpadu, tyčinkové tvrdého dreva, vyrobiť drevené uhlie vhodné na čistenie vody, vzduchu alebo na ďalšiu výrobu biouhlia. Výroba plne aktívneho uhlia v ďalšom videu č.4.

 

4, Cody's Lab - Making Activated Carbon (Výroba aktívneho uhlia) - toto video ukazuje, ako vyrobiť aktívne uhlie z dreveného uhlia, ktoré sa dá bežne kúpiť v obchodnej sieti. Záverom autor vykoná chemické testovanie vlastnej a technických vzoriek. S akým výsledkom?

Recenzia 3-4
Cody je nadšený lovec drevenáho odpadu, z ktorého vyrába drevená uhlie. Žije v spustnutej krajine bez stromov. Tu je potreba pomoci prírode akútna.
Hodnotenie /***
tepelné straty, plytvanie ohňom - iba na výrobu dreveného uhlia.
zložitosť, menej vhodný postup pre (dieťa, žena), potreba výroby (komín).
viacúčelový sud - obal na suroviny, výrobník uhlia, skladovanie uhlia (recycle).
primerané množstvo dreva na použitie "práve tu a teraz" pre väčšiu farmu.
ekologické, po využití uhlia jeho návrat do pôdy.

 

5, Rick Rabjohn - How To Make Your Own Charcoal (Ako si vyrobiť vlastné uhlie) - toto video ukazuje, ako si vyrobiť vlastné uhlie, vrátane toho, ako vyrobiť jednoduchú a lacnú pec na suchú destiláciu (varenie) dreva bez dotyku ohňa, vrátane krokov použitých na výrobu dreveného uhlia podľa tohto princípu.

Recenzia 5
Atmosféra farmy resp. vidieckeho sídla, majiteľ zručný v základných remeselných činnostiach vyrobí z 200 litrového plechového sudu pec s regulovateľným komínom na suchú destiláciu dreva. V obrovskom ohnisku však spáli veľké množstvo dreva s jediným dôvodom - výroba uhlíkov. Spotrebu dreva na oheň nerieši (v blízkosti vidieť lesný porast). Kvalita veľkých kusov drevenej vsádzky je otázna, najmä pro-bio. V noci viditeľné veľké horenie dehtu z komína a povlak na veku suda pri otvorení, signalizujú, že sa nejedná o najvyššiu kvalitu uhlia. Niektoré polienka v spodnej časti suda vyzerajú hnedé nedouhoľnatené, asi neprehoreli dostatočne. Sud by bolo vhodné počas spaľovania niekoľko krát pretočiť, čo však kvôli konštrukcii komína nie je možné. Toto uhlie bude vhodné napr. na využitie v pôde, čistenie odpadových vôd a podobne.
Hodnotenie /***
tepelné straty, plytvanie ohňom - iba na výrobu dreveného uhlia.
zložitosť, menej vhodný postup pre (dieťa, žena), potreba výroby (komín).
viacúčelový sud - obal na suroviny, výrobník uhlia, skladovanie uhlia (recycle).
primerané množstvo dreva na použitie "práve tu a teraz" pre väčšiu farmu.
ekologické, po využití uhlia jeho návrat do pôdy.

 

To najlepšie nakoniec

6, Coalcracker Bushcraft - Charcoal Making for the Woodsman (Výroba dreveného uhlia pre zálesáka) - drevené uhlie je liečivé a v tábore ponúka mnoho ďalších využití. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Stačí plechovka od suchárov a ohník. Ak sa vám páči čo vidíte a chcete vidieť ešte viac, navštívte webové stránky tohto zálesáckeho obchodu a môžete sa inšpirovať zálesáckym životným štýlom, alebo nakúpiť produkty tohto obchodu.

Recenzia 6
Podľa môjho názoru je práve situácia nastolená v tomto videu dôvodom na produkciu dreveného uhlia. Úsporná výroba uhlia v primeranom množstve. Jedna malá plechovka nadrobno nakrájaného (ideálne suchého, ešte lepšie brezového) dreva vhodená do ohniska počas večerného posedenia pri táboráku, alebo počas prípravy jedla, je dostatočným množstvom na osobné použitie. Môžeme si pár uhlíkmi opraviť črevné burácanie z predchádzajúceho nevydareného pokrmu, alebo naplniť filtrovaciu nádobu uhlím a pieskom na úpravu vody z potoka, ak sa nedokážeme napiť priamo z lesnej vody.
Hodnotenie /*****
primárna funkcia ohňa (varenie) bola využitá na sekundárny účel - výrobu dreveného uhlia.
primerané množstvo dreva na použitie "práve tu a teraz" pre jedného človeka.
viacúčelová plechovka - obal na potraviny, výrobník uhlia, skladovanie uhlia (opakovateľnosť).
ekologické (recycle, reuse), po využití uhlia návrat do pôdy v lese.
jednoduchosť, vhodný postup pre každého (dieťa, žena, menej zdatný návštevník lesa).

 

A čo na to ekológia?

Vo všetkých našich ukážkach je vidieť jeden zaujímavý fakt - veľké plytvanie energiou. Jednotliví aktéri týchto pokusov sú "svojpomocní výrobcovia" dreveného uhlia. Silné exotermické reakcie, ktorých výsledkom je produkt spaľovania - uhlie. Navyše sa do atmosféry vypúšťajú plynné produkty horenia a medzi nimi najobávanejší CO2. Tu by mali začať panikáriť a protestovať všetci zelení aktivisti. Poďme sa preto pozrieť na tento brutálny akt pálenia dreva.

 

 

Viac o zlepšení zdravia vlastným pričinením sa dočítate na našom blogu, zatiaľ ...

Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Ludovít Vitáll,
Slovenská kuchyňa - sekcia zdravie,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

5 komentárov:

  1. Bea K8:55:00

    Moja najlepšia kamarátka užíva od malička aktívne (živočíšne) uhlie. Jej otecko je uznávaný lekár a podával je ho ako prevenciu dobrého trávenia. Nepoznám presne detaily, ako často ho užíva, aké sú prestávky, nikdy sme to nerozoberali. Dnes, keď sme už po 50-ke, mi pripadá aspoň o 10-15 rokov mladšie. Má krásnu pleť, bez jedinej vrásky, pevné telo, prsia, zadok a to bez nejakej výraznejšej športovej aktivity. Nádherné biele a zdravé zuby a neobyčajne pozitívny človek. Mohli by tieto vlastnosti nejako súvisieť s užívaním aktívneho uhlia, ktoré dodnes nosí so sebou vždy v kabelke a podľa potreby užíva?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Palo Horvat10:11:00

      Samozrejme že to funguje, treba sa ale naučiť, ako správne užívať čierne tablety. Musíme zvážiť ako s vitamínmi, minerálmi, stop. prvkami atd. Nikdy nemôžeme vidieť iba jednu stranu mince.

      Odstrániť
  2. Monki Practic10:24:00

    Niektorí autori uvádzajú, že "použitie aktívneho uhlia nemusí byť úplne bez rizík. Látka totiž v organizme nerozlišuje medzi toxínmi a liečivom – dokáže adsorbovať aj užívané lieky napr. antidepresíva či analgetiká". Vraj by mohla viazať aj vitamíny prítomné v krvi.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Monki Practic10:30:00

    .. a vraj viaže železo a antioxidanty. To by teoreticky mohlo byť príčinou zhoršenia zdravotného stavu pri pravidelnom užívaní AU.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ludo Vitáll14:14:00

      To slovíčko vraj je v tomto prípade veľavravné. Ak sú nejaké pochybnosti, netreba sa púšťať do užívania čohokoľvek, teda aj AU bezhlavo. Chce to cit, dostatok uvedomenia a porozumenia procesom v tele. Skôr pre pokročilých samo liečiteľov. Každý, kto má akékoľvek pochybnosti o prospešnosti nejakej terapie alebo liečby by mal najprv konzultovať so skúseným lekárom.

      Odstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom