» Slovenská kuchyňa » Polievky » Ságová polievka
Ságová polievka
Ságo je dvojaké: hnedé a biele a dostať ho u kupcov a kramárov.
10 deka sága (6 lótov) sa uvarí vo vriacej vode, často sa mieša a po uvarení sa odcedí v site a premyje studenou vodou. Huby ako Šampiňóny, tanečnice a smrečky sa dobre umyjú vo vriacej vode, aby v nich neostalo piesku. Toto sa v čerstvom masle v nádobe nad ohňom rozpáli, dodá sa ešte drobno pokrájaný petržlen a hubky, všetko sa dá pariť, vsype sa prichystané ságo, zaleje sa polievkou, posolí sa a legíruje pár žĺtkami, potom sa dáva na stôl.
Čo je ságo?
Ságo je škrob zo ságovníka, ktorý rastie v juhovýchodnej Ázii a Pacifiku na bažinatých miestach. Rýchlorastúci strom v kmeni hromadí škrob. Z drene sa škrob vymýva vodou, potom sa nechá tekutá škrobová zmes kvapkať na horúci plech, pričom vzniká perlové sago.
Sago obsahuje najmä sacharidy, využíva sa na prípravu pudingov, kaše, ako zahusťovadlo do polievky. Výdatný zdroj energie pre organizmu má nízky obsah tuku a nízky obsah bielkovín, je ľahko stráviteľný. Neobsahuje žiadne minerálne látky ani vitamíny a má len veľmi nízke množstvo vápnika, železa a vlákniny. V Indii pripravujú Sago počas náboženských sviatkov ako pôstnu stravu.
Sago má extrémne nízky obsah tuku a nízky obsah bielkovín. Sago vo forme prášku môže byť použité ako zahusťovadlo v omáčkach a múka z neho môže byť použitá na prípravu ploských chlebov/placiek.
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Ján Babilon, Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom