» Slovenská kuchyňa » Polievky » Paradajková polievka
Paradajková polievka
Dozreté paradajky sa pokrájajú na kúsky. Do kastróla sa dá kus masla, cibuľa pokrájaná na listy, spolu i s mrkvou, petržlenom a na rezanky pokrájaným kalerábom, aj trochu celého korenia a pár klinčekov. Celé sa nechá zakryté nažlto upariť a do toho sa dajú prichystané pokrájané paradajky. Všetko sa zaleje vodou, nechá sa spolu variť, pridá sa na listy pokrájaná žemľa, posolí sa, všetko sa pretrie cez sito, dá sa späť do čistého kastróla a nechá sa na horúcom mieste stáť. Potom sa zalegíruje pár žĺtkami a pol žajdlíkom smotánky, vyleje sa do misy. Servíruje sa ešte vyprážaná žemľa alebo sa do polievky zavaria i hrubé krátke rezance..
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Ján Babilon, Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Sme pridali varenú čiernu fazuľu a mleté vlašské orechy, ktoré vidno v polievke ako drobné bodky. Bol to plán ako dodať určité minerály z orechov dieťaťu, ktoré orechy nechce jesť. Takto v polievke ich bez problémov skonzumuje. Pozor na deti a orechy, ak niečo nechcú, väčšinou majú na to dôvod. Tento spôsob pridávať veci cez polievku nám dobre pomáha aj v prípade tekvicové semienka a iné.
OdpovedaťOdstrániť