.

Jedlo na zdravie

» Slovenská kuchyňa » Zdravie a jedlo

Staré známe príslovie "ste to čo jete" má hlboký význam pre zdravie človeka. V časti "Jedlo na zdravie" na blogu Slovenská kuchyňa sa budeme venovať zdravému vareniu a ingredienciám z hľadiska zdravia, prospešnosti pre ľudský organizmus. Pokúsime sa rozmotať nepravdivé mýty a povery o niektorých surovinách, nazrieme do tichých kútov lesa, lúk, hôr, riek, jazier a morí, prosto všetkých zákutí prírody. Spoločne objavíme podstatu zdravia, naučíme sa hľadať pomoc v jedinej skutočnej "lekárni" na zoznamoch prírodou vyprodukovaných "liekov". Strašia vás, že huby a iné plody z lesa, voda z potôčika, či opaľovanie na slnku sú nezdravé? Tssss..., propaganda. Odhaľte pravdu o veciach zdraviu prospešných a tiež o cudzích ľuďoch, ktorým na vašom zdraví toľko "záleží" a prečo?

zdravé jedlo

V rubrike "Zdravie a jedlo" budeme písať o ľudskom organizme trocha inak, ako je obvyklé. Ľudské telo funguje na vstupné "pohonné" látky - jedlo, vzduch a vodu. Človek vytvára svoje telo z tuhých, tekutých a plynných látok. Pravidelne do nás vstupujú potrava (jedlo), tekutiny (nápoje) a vzduch (zmes plynov). Ich kvalita priamo určuje kvalitu (zdravie) tela. Doslova ako kvalitu domu určujú použité stavebné hmoty (materiály) a stavebné postupy. Nie je celkom bežným takýto pohľad na ľudské telo a jeho kvalitu, ale cez takýto pohľad môžme aj širokým masám zrozumiteľne priblížiť podstatu, funkcie, reakcie a stav živého ľudského tela. Bežne sa tomuto stavu hovorí zdravie.

Zdravie zo slovenskej kuchyne

Pripravujeme:

1, Ako ovplyvňujú naše zdravie kyslé a zásadité potraviny

2, Zdravie je schopnosť odolávať životu

Zdravie púta pozornosť ľudí ad nepamäti. Mnohí mudrci vyslovili množstvo definícií zdravia. Mne sa zo všetkých najviac trafila táto: Zdravie je schopnosť organizmu odolávať životu.

Málo ľudí západnej civilizácie vie, že existujú filozofie, ktoré pojednávajú o telesnosti ako troch hmotných elementoch: zem, vietor, voda, ku ktorým pribúda štvrtý nehmotný: oheň, ako životodárna zložka. Tento spôsob vysvetľovania podstaty života je omnoho výstižnejší, ako známe vedecké definície. Je zrozumiteľnejší širokým masám. Kvalita štyroch elementov sa dobre vysvetľuje a chápe, nakoľko sú oheň, voda, vzduch a zem každému dôverne známe. Ich kvalita v tele významne ovplyvňuje zdravie. Dobrá voda do tela = dobré zdravie, dobrý vzduch do tela = dobré zdravie, dobré jedlo do tela = dobré zdravie. So silným zdravím súvisí silný duch, silný oheň a silný život. Jasné? Prečo je potom také ťažké vypestovať a udržiavať si zdravie a vitalitu? No, pre koho ako? Pre niekoho je dosiahnutie zdravia nepredstaviteľný problém, pre iného je to samozrejmé ako dýchanie.

Ak by sme mali určiť dôležitosť jednotlivých stavebných elementov tela, bude ich poradie: vzduch, voda, potrava. Dýchanie (vietor) je takmer nepretržitý proces, ktorý sa deje bez prerušovania. Pitie (voda) robíme v niekoľko hodinových intervaloch a jedenie (zem) môžeme robiť aj v niekoľko dňových cykloch bez újmy na zdraví. Pri nazeraní na tieto tri stavebné elementy ako zdraviu prospešné, či naopak škodlivé, by sme si mali uvedomiť, že najviac si škodíme škodlivým dýchaním, potom škodlivým pitím a nakoniec škodlivým jedením. Paradoxne je tretiemu v dôležitosti (jedeniu) venovaná maximálna pozornosť a sústredenosť pri rôznych ozdravných procesoch a kúrach. Oheň ako štvrtý element si zaslúži samostatné miesto na skúmanie. Jeho význam je najväčší, zato naše schopnosti narábať s ním a ovplyvňovať ho sú najslabšie.

Naše zdravie ovplyvňuje množstvo faktorov. U rôznych ľudí majú rôznu dôležitosť. Myseľ a jej postoje k týmto faktorom im pridávajú alebo uberajú na dôležitosti. To znamená, že napríklad faktor potrava (stravovanie) je faktor, ktorý ovplyvňuje každý organizmus. U jedného človeka je však postoj ku strave dôležitejší a význam ovplyvňovania jeho zdravia potravou bude vyšší, u druhého je postoj k stravovaniu bezvýznamný a preto bude aj vplyv stravy na jeho zdravie oproti prvému jedincovi nižší (relatívne). Toto ovplyvňovanie zdravia prostredníctvom mysle a jej postojov možno nazvať subjektívnymi ovplyvňovaniami, preto sú relatívne.

Faktor potrava však nesie aj objektívny vplyv na zdravie, ktorý je subjektívnym postojom mysle zosilňovaný alebo oslabovaný. Ale ani tento objektívny vplyv na zdravie sa neprejavuje u rôznych jedincov rovnako, ale rôzne. Napríklad pokazená konzerva, ktorú spoločne a rovnakým dielom zjedli traja členovia rodiny spôsobí 19 ročnému junákovi iba slabšie kŕče v bruchu, jeho otcovi zvracanie a hnačku a dedkovi silné poškodenie pečene a hospitalizáciu.

Z uvedeného vyplýva, že ...

Na zdravie a dobrú chuť želá
redaktor sekcie zdravie a jedlo,
Ludovít Vitáll

Domovská stránka » Slovenská kuchyňa «

1 komentár:

  1. Anonymný11:21:00

    Dobrý deń, nikde neviem nájsť priamy kontakt (e-mail) na šéfredaktora. Mohli by ste mi pomôcť? Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom