Dôležitou súčasťou nášho stravovania sú byliny, koreniny. Preto je vhodné poznať aspoň základné učivo botaniky a vyznať sa v tých najbežnejších rastlinách. Herbár na tomto blogu prináša trocha svetla do ríše, ktorú v minulosti ovládali bylinkárky, vedmy a čarodejnice. Skrátka bystré ženičky.
Vynálezom kníhtlače sa v domácnostiach našich prababičiek objavovali najrozličnejšie herbáre a lekárske knihy, ktoré boli popri Biblii neoddeliteľnou a základnou súčasťou rodinného intelektuálneho dedičstva. Zdobili ich nádherné ilustrácie, ktoré sa postupne stávali prepracovanými umeleckými dielami. Z množstva týchto krásnych a hodnotných kníh v našej vlastnej rodinnej knižnici vyberáme zaujímavé rady. Nesnažíme sa tu o žiadnu kompletizáciu, súborné dielo či atlas. Takých diel je množstvo a v našom zámere o kuchárske umenie to ani nie je cieľom. Vyberáme len rastliny a byliny, ktoré by mala každá dobrá gazdinka poznať a vedieť s nimi správne narábať. Náš herbár preto nie je skutočným herbárom, len akousi inšpiráciou do sveta divokej prírody. Nasledovné byliny sa osvedčili v tradičnej medicíne i v kuchyni. Tu nájdete množstvo užitočných rád, ako byliny a liečivé rastliny spoznávať, zbierať, spracovať a používať. Žite v súlade s prírodou, naučte sa zaujímavé, neraz i kúzelné účinky bylín.
Aloe Vera Bazalka pravá Cícer Čili, Čínska ruža Ďumbier Fazuľa Gasteria verrucosa Gaštan Hrach Hrozno Kalísia Kapusta |
Karfiol Kel Kostihoj Krúpy, Lopúch Paradajka Petržlen Púpava Quinoa, Rukola Ryža, Šalát Šalvia |
Šafrán Šípky Škorica, Šošovica Špenát Tekvica Tučnolist Uhorka Voskovka Zelenina Zemiaky Zamiokulkas Žihľava |
Na zdravie a dobrú chuť želá
redaktor sekcie herbár,
Hanna Zelená
Domovská stránka » Slovenská kuchyňa «
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom