.

Chlieb vo vajci

Objavili sme v komore zabudnutý, starší chlieb. Určite ho nevyhodíme, robíme si z neho jedinečnú raňajkovú pochúťku - chlieb vo vajci. Pre milovníkov vaječných raňajok je chlieb vo vajci členom vaječnej skupiny - miešané vajcia, omeleta, volské oko, vajce na tvrdo (na hniličku), chlieb vo vajci. Východniari ho volajú bundáš chleba. Obrovská dobrota, maximálne však raz za dva týždne na raňajky.

» Slovenská kuchyňa » Predjedlá » Chlieb vo vajci

Chlieb vo vajci
Chlieb vo vajci

Recept - Chlieb vo vajci

Zaradenie: Predjedlá

Postup prípravy: starší chlieb nakrájame na krajce. Na plytkom tanieri vidličkou rozkvedláme vajíčko, primerane osolíme a namáčame doň krajce chleba z oboch strán. Nasiaknuté chleby osmažíme na rozohriatom tuku (najradšej používam prepustené maslo, lebo sa neprepaľuje a chlieb má jemnú maslovú chuť) z oboch strán. Obraciame aj niekoľko krát, aby sme nenechali príliš dlho na jednej strane a nepripálili chlieb. Podávame teplé. Vhodný nápoj biela káva, alebo čaj.

Vylepšenia: deti ho milujú s kečupom. Smaženie nepatrí medzi najpopulárnejšie úpravy jedla, tak aspoň smažíme na prepustenom masle, ktoré sa neprepaľuje. Možno pridať strúhaný syr do vajíčka, narezať do chleba kapsu a vložiť do nej šunku, alebo plátkový syr, alebo oboje. Kto je príliš tvorivý a vyhľadáva hneď z rána náročné kulinárske výkony, môže sa inšpirovať - vyprážaný chlieb s vajíčkom, syrokrémom a cibuľou

Nevýhody, chyby: - po smažení sa musí vyvetrať celý byt, ale stálo to za to! - Pozor !!! nutná kontrola staršieho chleba. Suchší chlieb pred upotrebením dôkladne skontrolujeme, aby nebol plesnivý. Táto kontrola je nutná, množstvo chlebov, ktoré sa v súčasnosti vyrábajú totiž rýchlo plesnivejú. Taký chlieb nie je vhodný na konzumáciu. Nebezpečné sú aj plesne vo vnútri chleba, bývajú viditeľné v póroch. Väčšinou sú biele až zelené. Aj najjemnejší výskyt plesne a chlieb by sme mali posunúť zvieratám. Ideálne ho zapariť a použiť na kŕmenie rýb, kačíc, prasiat a pod. Kto nemá vlastné zvery, posunie susedom.

Suroviny na chlieb vo vajci

  • Suchší chlieb
  • Vajcia - 1 vajce na cca 3 krajce chleba
  • Prepustené maslo
  • Soľ

 

Fotorecept chlieb vo vajci

Chlieb vo vajci
Rozkvedláme vajce, namočíme v ňom krajce a smažíme
Chlieb vo vajci
Hotové chlebíky vo vajci
Chlieb vo vajci
Chlieb vo vajci s kečupom
Chlieb vo vajci
Deťom chutí výborne

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Anton Foršpajz,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

2 komentáre:

  1. Na raňajky je najlepší chlieb vo vajci.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pozor, silne návykové. Moje deti sa naučili na chlieb vo vajci a nič iné na raňajky nechceli. Zeleninu som do nich nedostala, museli sme chlebíky vo vajci obmedziť. Dnes im robím radšej praženicu a vajcové chlebíky max raz za mesiac.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom