.

Herbár

» Slovenská kuchyňa » Herbár

Dôležitou súčasťou nášho stravovania sú byliny, koreniny. Preto je vhodné poznať aspoň základné učivo botaniky a vyznať sa v tých najbežnejších rastlinách. Herbár na tomto blogu prináša trocha svetla do ríše, ktorú v minulosti ovládali bylinkárky, vedmy a čarodejnice. Skrátka bystré ženičky.

Vynálezom kníhtlače sa v domácnostiach našich prababičiek objavovali najrozličnejšie herbáre a lekárske knihy, ktoré boli popri Biblii neoddeliteľnou a základnou súčasťou rodinného intelektuálneho dedičstva. Zdobili ich nádherné ilustrácie, ktoré sa postupne stávali prepracovanými umeleckými dielami. Z množstva týchto krásnych a hodnotných kníh v našej vlastnej rodinnej knižnici vyberáme zaujímavé rady. Nesnažíme sa tu o žiadnu kompletizáciu, súborné dielo či atlas. Takých diel je množstvo a v našom zámere o kuchárske umenie to ani nie je cieľom. Vyberáme len rastliny a byliny, ktoré by mala každá dobrá gazdinka poznať a vedieť s nimi správne narábať. Náš herbár preto nie je skutočným herbárom, len akousi inšpiráciou do sveta divokej prírody. Nasledovné byliny sa osvedčili v tradičnej medicíne i v kuchyni. Tu nájdete množstvo užitočných rád, ako byliny a liečivé rastliny spoznávať, zbierať, spracovať a používať. Žite v súlade s prírodou, naučte sa zaujímavé, neraz i kúzelné účinky bylín.


Aloe Vera
Bazalka pravá
Cícer
Čalamáda
Fazuľa
Gaštany
Hrozno
Hrach
Škorica,
Kapusta
Kel
Knedľa

Krúpy,
Karfiol
Uhorka
Paradajka
Čili,
Žihľava
Šípky
Gaštan
Šafrán
Quinoa,
Ryža,
Šošovica

Špenát
Ďumbier
Tekvica
Zemiaky
Šalvia
Kostihoj
Púpava
Lopúch
Petržlen
Rukola
Šalát
Zelenina

Na zdravie a dobrú chuť želá
redaktor sekcie herbár,
Harry Herboh

Domovská stránka » Slovenská kuchyňa «

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom