Pôvodne české jedlo sa dnes udomácnilo aj v slovenskej kuchyni. Býva považované za slávnostné menu, vhodné na výročia, významné udalosti ale aj k nedeľnému obedu. Príprava si vyžaduje viac času aj viac financií. Ak máme byť orginálni, musíme si zadovážiť pravú hovädziu sviečkovicu, ktorá je v tomto recepte nenahraditeľná.
» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Sviečková na smotane
Recept - sviečková na smotane
Zaradenie: tradičné recepty / mäsové
Často sa používajú iné, lacnejšie, druhy hovädzieho mäsa na prípravu tohoto jedla. Potom sa jedná viac o omáčku a knedle, než samotnú sviečkovicu, ktorá je považovaná za najhodnotnejší kus z hovädzieho dobytka. Toto jedlo sa pripravuje v každej lepšej reštaurácii a niet dva rovnaké recepty. Každý kuchár vkladá do prípravy svoj jedinečný podpis.
Postup prípravy - sviečková na smotane
Hovädzie mäso odblaníme, umyjeme a osušíme. Po vlákne prešpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme a posypeme tymiánom. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky, pridáme do hrnca s mäsom, pridáme soľ, korenie, cukor, ocot a zalejeme vývarom. Odložíme do chladničky ideálne na 12 hodín. Po odstáti vložíme mäso do väčšieho hrnca, v ktorom najskôr rozpálime masť a speníme v ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme horčicu, cukor a zamiešame. V tomto základe mäso zo všetkých strán krátko opečieme. Pridáme všetku hmotu, v ktorej bolo mäso naložené a pomaly všetko spolu varíme až kým nie je mäso mäkké. Potom ho vyberieme a vývar spolu so zeleninou rozmixujeme a opäť privedieme do varu. Zo smotany a hladkej múky si pripravíme zátrepku a zahustíme omáčku. Je možné spraviť menej tučnú omáčku, že namiesto smotany použijeme mlieko, ale omáčka potom nemá takú zamatovú chuť. Podávame s parenou knedľou a ozdobíme kolieskom citrónu s brusnicovým džemom.
Suroviny - sviečková na smotane
- Hovädzia sviečková 1,5 kg
- Slanina 150 g
- Masť 80
- Mrkva 160 g
- Petržlen 80 g
- Zeler 60 g
- Kaleráb 40 g
- Cibuľa 2 ks
- Horčica 1 pl
- Hladká múka 3 pl
- Kyslá smotana 300 ml
- Sladká smotana 200 ml
- Tymián
- Čierne korenie celé
- Nové korenie celé
- Bobkový list
- Soľ
- Vývar
- Ocot
- Cukor
- Citrón
- Brusnicový džem
Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa,
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom