» Slovenská kuchyňa » Predjedlá
Úlohou predjedla je naštartovať zmysly a tráviaci systém na príjem jedla. Dobré trávenie je cestou pre zdravie. Ak po predjedle nenasleduje pokračovanie, volíme väčšiu dávku, aby sme sa nasýtili. Predjedlo má byť ľahké v malom množstve, doslova má spôsobiť, že nám len začnú "tiecť slinky". Naša starká vravievala, že slinky sú pri jedení veľmi dôležité, že ak má človek chuť do jedla, väčšinou mu dobre strávi a nie je až takým prehreškom ani mastnejšie či inak hriešne jedlo. Na druhú stranu vravievala, ak nemáš dobrý apetít a jedlo ti v "hube rastie", tak ti môžu uškodiť aj najjemnejšie zelené klíčky.
Úlohu predjedla dobre splnia cestoviny, tie sú zaradené v sekcii prílohy. Známe sú cestovinové predjedlá v Taliansku, kde im hovoria "pasta". Taktiež dobre štartujú tráviaci systém zeleninové šaláty, alebo teplé polievky. Zvlášť odporúčam predjedlo pri návšteve reštaurácie, ak si chcete vybrať niečo lepšie k jedlu, na čom sa bude kuchár realizovať niekoľko desiatok minút. To bude vhodný čas na nabudenie sa predjedlom, napríklad domáce výrobky napr. masť so škvarkami a chlebom, samozrejme iba niekoľko súst.
Teplé predjedlá:Chlieb vo vajci
Praženica
Vyprážaný chlieb s vajíčkom, syrokrémom a cibuľou
Vyprážané palacinky
Studené predjedlá:
Chlieb
Na zdravie a dobrú chuť želá
redaktor sekcie predjedlá,
Anton Foršpajz
Domovská stránka » Slovenská kuchyňa «
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom