» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka z repy
Polievka z turčianskej repy
Podľa potreby sa vezme čisto umytá a obielená čerstvá repa a pokrája sa na kúsky. Do nádoby na ohni sa dá kus čerstvého masla a repa, nechá sa namäkko a nažlto upariť, dodá sa za lyžicu múky, zaleje sa polievkou a nechá sa variť. Potom sa cez sito pretrie, dá sa do čistej nádoby a nechá sa na horúcom mieste stáť. Keď je už čas stolovania, legíruje sa niekoľkými žĺtkami a dá sa do misy. Osobitne na tanieri sa servíruje na stôl žemľa pokrájaná na rezance.
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Ján Babilon, Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Na 1 liter polievky použijeme 4-6 surových žĺtkov, ktoré zmiešame so smotanou (mliekom, šľahačkou) a metličkou dôkladne rozmiešame. Zmes za stáleho miešania vlejeme do hotovej polievky alebo omáčky. Legírované, zjemnené jedlo už nevaríme, lebo by sa žĺtky zrazili.
OdpovedaťOdstrániťLegírovaním sa zahusťujú sladké a slané krémy, omáčky a krémové polievky.