.

Polievka z repy

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka z repy

Polievka z repy  Polievka z červenej repy
Recept 16 / Ján Babilon: Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči

Polievka z turčianskej repy

Podľa potreby sa vezme čisto umytá a obielená čerstvá repa a pokrája sa na kúsky. Do nádoby na ohni sa dá kus čerstvého masla a repa, nechá sa namäkko a nažlto upariť, dodá sa za lyžicu múky, zaleje sa polievkou a nechá sa variť. Potom sa cez sito pretrie, dá sa do čistej nádoby a nechá sa na horúcom mieste stáť. Keď je už čas stolovania, legíruje sa niekoľkými žĺtkami a dá sa do misy. Osobitne na tanieri sa servíruje na stôl žemľa pokrájaná na rezance.

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Ján Babilon, Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Na 1 liter polievky použijeme 4-6 surových žĺtkov, ktoré zmiešame so smotanou (mliekom, šľahačkou) a metličkou dôkladne rozmiešame. Zmes za stáleho miešania vlejeme do hotovej polievky alebo omáčky. Legírované, zjemnené jedlo už nevaríme, lebo by sa žĺtky zrazili.

    Legírovaním sa zahusťujú sladké a slané krémy, omáčky a krémové polievky.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom