tag:blogger.com,1999:blog-3066023358243029353.post4838135875562368547..comments2023-12-16T15:34:20.949+01:00Comments on Slovenská kuchyňa: Bryndzové haluškyRasti Slávhttp://www.blogger.com/profile/10993820859371272002noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-3066023358243029353.post-76303972430178892102023-01-14T22:43:06.865+01:002023-01-14T22:43:06.865+01:00Do cesta na halušky z nových zemiakov treba dať pr...Do cesta na halušky z nových zemiakov treba dať príliš veľa múky, lebo obsahujú priveľa vody. Najlepšie halušky sa spravia zo starých zemiakov. Po nastruhaní sa trochu osolia, takže pustia vodu, ktorú tiež scedíme. Takto docielime, že múky treba pridať čo najmenej. Používam hladkú. Sádžem ručne.Takto ma to naučila moja starká zo Zvolena pred viac ako päťdesiatimi rokmi.Sašanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3066023358243029353.post-24024949633327749072018-11-07T11:37:23.717+01:002018-11-07T11:37:23.717+01:00Presne takéto halušky jedávam od detstva, babka je...Presne takéto halušky jedávam od detstva, babka je z Liptova, mamu aj mňa naučila robiť halušky presne takto (aj keď ja sa ani náhodou nemôžem porovnávať s jej majstrovstvom). Každú sobotu na chate chlapi čistili a strúhali zemiaky (dali sme si na to pauzu od roboty, ktorej bolo vždy dosť) a mama s babkou a tetkou sa postarali o všetko ostatné. Niet nad to krásne mľasknutie ked sa poriadna drevená žufaňa prvý krát zaborí do vajlingu dobre vymastených bryndzových halušiek so škvarkami :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3066023358243029353.post-89549743344841501482018-03-18T22:05:21.184+01:002018-03-18T22:05:21.184+01:00Mňa tento recept tak potešil :) Mám doma x recepto...Mňa tento recept tak potešil :) Mám doma x receptov, aj od babky, ktorá ho má zas od svojej babky, ale hľadala som nejakú históriu, niečo viac. A s tým odvarom z halušiek som vôbec netušila! + pridám tip mojej dedinskej babky z východu. Halušky dostanú mega chuť s prepáleným maslom. To znamená, nechať maslo pomaly rozpustiť, až kým sa v ňom nezačne vytvárať taká hnedá vec a kým nezačne samo hnednúť. Je to nezdravé, ale bože! Tá chuť je nezabudnuteľná!:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3066023358243029353.post-36515704471555826782018-02-14T18:09:36.609+01:002018-02-14T18:09:36.609+01:00Robím z hladkej múky ako moja 82 ročná mama, nie s...Robím z hladkej múky ako moja 82 ročná mama, nie sú tvrdé. Mám 59 a halušky som začal variť asi 55 ročný. Rodina si pochvaľuje , bryndza len zo salaša, slanina domáca a smotana 33%. Solím aj zemiaky ale jemne, prejemne.Zemiaky Áňuška zo Spiša. A všetko od ruky v tom je ozaj pointa. Správnosť cesta je jediné úskalie ,praženie i varenie prebieha na šparhéte na drevo. Juleshttps://www.blogger.com/profile/18145802251519083102noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3066023358243029353.post-43011686461050176372018-02-02T09:46:59.408+01:002018-02-02T09:46:59.408+01:00Tak toto musím vyskúšať. Len pirohy sa u nás vždy ...Tak toto musím vyskúšať. Len pirohy sa u nás vždy pojedia, úplne všetky. Budem musieť dáky zašiť "pod stôl" a na druhý deň potajomky užiariť. Júúj teším sa. Bryndzové haluškyhttp://slovenska-kuchyna.blogspot.sk/2013/04/bryndzove-halusky.htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3066023358243029353.post-34654761434252697012018-01-24T09:03:32.697+01:002018-01-24T09:03:32.697+01:00Skúšali sme halušky zo špaldovej múky, s bryndzou ...Skúšali sme halušky zo špaldovej múky, s bryndzou a maslom, bez slaninky. Starý otec má halušky strašne rád, ale po 80-ke mu už býva ťažko po mastnom a veľká porcia múky. Nuž sme takéto obmedzenia pre neho vyskúšali a ÚSPECH ! Bol nadšení, aj my mladší sme vyskúšali a zjedli sme veru celú porciu. Tak, kto už nemôže, ... tak ešte môže ...Slovenská kuchyňahttp://slovenska-kuchyna.sk/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3066023358243029353.post-59737797974353250682017-07-04T21:50:49.150+02:002017-07-04T21:50:49.150+02:00Nadherny recept. K ziarenym haluskam len tolko...p...Nadherny recept. K ziarenym haluskam len tolko...pozname a praktizujeme. Ale uplne najsamradsej mame ziarene pirohy. Joj to je lakocinka!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13089467368564024689noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3066023358243029353.post-30960821559620829122016-03-18T15:40:54.400+01:002016-03-18T15:40:54.400+01:00a ticho žasnem a ticho žasnem Viera Horvátovánoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3066023358243029353.post-21429200912209136212016-03-04T13:49:28.057+01:002016-03-04T13:49:28.057+01:00Každému podľa chuti, ale u nás na Horehroní (Brezn...Každému podľa chuti, ale u nás na Horehroní (Brezno a vyššie) máme radi halušky, v ktorých zapichnutá vidlička stojí. Rovno a dlho ;) Halušky zapíjame mliekom, alebo žinčicou. Poznám aj recepty, kedy pridávajú do halušiek v určitom pomere varené, na kocky nakrájané zemiaky. Niekomu to chutí. Veď zemiaky sú základnou komoditou pri príprave halušiek. Ono to má potom taký podobný efekt ako zemiakovo-bryndzová plnka v pirohoch. Ako sa vám len páči moji milí Slováci. Jedzte a ľúbte svoje halušky ...Dano Slováknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3066023358243029353.post-9427335408131864052015-10-28T19:24:49.387+01:002015-10-28T19:24:49.387+01:00Pripájam sa...to je ten najlepší recept na halušky...Pripájam sa...to je ten najlepší recept na halušky aký som kedy videla :) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3066023358243029353.post-3820432106147237572015-01-16T03:00:36.026+01:002015-01-16T03:00:36.026+01:00Niekedy sú príliš husté, haluškovica v minimálnom ...Niekedy sú príliš husté, haluškovica v minimálnom množstve snáď nemôže uškodiť. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3066023358243029353.post-33653636516462696892014-10-27T18:17:58.529+01:002014-10-27T18:17:58.529+01:00Klobúk dole, ešte som nevidel taký recept na haluš...Klobúk dole, ešte som nevidel taký recept na halušky. Naj ... naj ... najAnonymousnoreply@blogger.com