.

Kelová polievka

Kel je veľmi dôležitá zelenina, patrí medzi najzdravšie. Používa sa do teplej kuchyne, málokto ho konzumuje v surovom stave. Hlávkový kel je zelený, listy sú kučeravé, plné vitamínov a najmä železa. Kel dodá silu, výživu a napomáha očiste, výborná detoxikácia organizmu. V zimných mesiacoch je priam nutnosťou uvariť si niečo výživné zeleninové. Kelová polievka má mnoho verzií, Slovenská kuchyňa vyskúšala tú najzákladnejšiu. Polievka má byť hustá, akurátne slaná, na výdatnom cibuľkovom základe.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Kelová polievka

Kelová polievka
Kelová polievka

Príprava - Kelová polievka hustá

Zaradenie: polievky

Kelová polievka na husto znamená veľa zeleniny, nebudeme ničím zahusťovať (žiadne zápražky, strúhané zemiaky, zátrepky ani nič podobné). Počkáme si na sezónu kelu teda neskorú jeseň až začiatok zimy. Vtedy je kel správne zrelý a plný všetkého výživného. Zber môže byť aj po ľahkých prvých mrazíkoch, ktoré ani kelu ani kapuste neublížia. Dobre uskladnený vydrží niekoľko mesiacov. Ja pestujem vlastný kel, takže nemám obavy o kvalitu ani o chemickú čistotu, nestriekam za žiadnych okolností, ani keby myli časť úrody spapať zvieratká. Podobne je to aj s ďalšou zeleninou v príprave dnešného pokrmu. Recept je to rýchly a jednoduchý. Budeme potrebovať: hlávku kelu, dve väčšie cibule, dve PL masla (najlepšie prepustené maslo), dve väčšie mrkvy, jeden veľký petržlen, jeden kaleráb, 1/2 kg zemiakov, soľ 3 ČL (ja používam zmes morskej a himalájskej), čierne korenie mleté 1/4 ČL, mletá rasca 1/2 ČL.

Postup prípravy: Nakrájame cibuľu na drobno a speníme na masle do zlatista so štipkou soli. Pridáme na drobné kocky nakrájanú mrkvu a chvíľu posmažíme, kým pustí oranžovú farbu do masla. Pridáme na rovnaké kocky nakrájaný kaleráb a petržlen, niekoľko krát premiešame a podlejeme trochou vriacej vody resp. zeleninového vývaru. Zakryjeme hrniec a necháme 5 min podusiť. Odkryjeme a pridáme ešte vodu, len toľko, aby bola zelenina zaliata. Pridáme kel, ktorý sme nakrájali na rezance, soľ, korenie, rascu a opäť prikryjeme hrniec. Necháme kel 5-10 minút prejsť parou. Potom zalejeme zbytkom vriacej vody alebo vývarom, aby bol všetok kel, ktorý nám medzi tým značne v hrnci klesol a nasiakol paru, zaliaty. Keď je kel polomäkký, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme ešte 10-15 minút. Podávame ako hlavné jedlo, kopcovitý tanier. Kelová polievka na husto je ľahké jedlo, dobre tráviteľné s vysokým obsahom vlákniny.

Vylepšenia: ak varíte spôsobom, "čo dom dal", môžete do hrnca s kelovou polievkou pokojne nakombinovať aj ďalšie druhy zeleniny, alebo naopak vynechať všetku zeleninu a urobiť čisto kelovú polievku, je výborná. Moja žena napríklad pridáva do základu nakrájanú zelenú papriku a paradajky. Niekto má rád červenú kelovú polievku, ten si pridá do osmaženej cibuľky červenú mletú papriku Ak si urobíte riedku kelovú polievku, môžete ju zahustiť strúhaným zemiakom, resp. dorobiť polievkové knedlíčky. Čo tak kolieska varenej klobásky? Alebo si vymyslite vlastné vylepšenia, svoje nápady dajte vedieť v komentároch nižšie ;)

Suroviny na kelovú polievku

  • Hlávka kelu
  • Cibuľa
  • Mrkva
  • Kaleráb
  • Petržlen
  • Zemiaky
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Rasca
  • Maslo

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

2 komentáre:

  1. Vyrobiť z kelovej polievky na husto dobrý kelový prívarok na druhý deň je hračka. Stačí prihriať, zliať vodu (výborné pitie) a zahustiť zápražkou. K tomu uvariť pár zemiakov, vypražiť fašírky (môžu byť aj vegetariánske z húb) a obed ako lusk je za pár minút hotový.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milujem ju, lebo je zelená

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom