.

Zemiaková polievka

Svetlá zemiaková polievka má typickú vôňu z použitých zemiakov a ďalších varených surovín, charakteristickú chuť, mierne hustá s vložkou varených zemiakov, húb a zeleniny. Viacerí sa domnievajú, že sa v polievke varia zemiaky, čiže jej pôvod je zemiakový. Avšak zemiaky sú použité len ako vložka, t.j. namiesto cestovín, rezancov, halušiek a podobne. Zemiaková voda sem nepatrí, varí sa vo vývare.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Zemiaková polievka

Zemiaková polievka
  Zemiaková polievka

Recept - Zemiaková polievka

Zaradenie: polievky / biele

Často sa ma pýtajú, či každá polievka obsahujúca zemiaky je zemiaková? Áno. Len malá finta je v tom, že zemiaková polievka neobsahuje vodu zo zemiakov, tým má výrazne inú chuť. Môžete si to vyskúšať: rozdeľte si všetko na dvoje a jednu polievku uvarte s vývarom a nakoniec vložte skoro hotové uvarené zemiaky, druhú varte v zemiakovej vode. Rozdiel je evidentný vizuálny, aromatický a najmä chuťový.

Postup prípravy: Jemne nakrájanú cibuľku speníme na masti do ružova, zasypeme preosiatou múkou a pripravíme svetlú zápražku, ktorú za neustáleho miešania metličkou zalejeme vlažným vývarom a následne privedieme do varu. Stiahneme a na miernom ohni varíme aspoň pol hodiny. Do variacej polievky pridáme opláchnuté huby, očistenú koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky, nakrájaný kel, pridáme mleté čierne korenie a za občasného miešania uvaríme do mäkka. Olúpané, opláchnuté a na drobné kocky nakrájané zemiaky varíme zvlášť v slanej vode do polomäkka. Potom ich pridáme do polievky a dovaríme spolu s ostatnou zeleninou. Pred koncom varenia pridáme do zemiakovej polievky rozotrený cesnak, rascu a majorán. Hotovú polievku dochutíme polievkovým korením. Opláchnutú petržlenovú vňať nadrobno posekáme a vkladáme do polievky pri servírovaní na tanier.

Vylepšenia: Odporcov múky stále pribúda, mnohé recepty na polievky začínajú zápražkou z múky a tuku. Túto možno vynechať a variť "na riedko" alebo použiť na zahustenie iný druh múky (pohánkovú, špaldovú a pod.) ale pozor na zmenu arómy jedla. Kde je to vhodné, možno zahustiť tiež rozvareným (strúhaným) zemiakom, škrobom. Záleží na dôvode, prečo nechcete použiť klasickú hladkú pšeničnú múku (celiakia, intolerancia a i.), aby ste nenahrádzali zbytočne a neúčelne.

Suroviny na zemiakovú polievku

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (na 10 porcií polievky), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Tuk - 100 g
  • Múka hladká - 120 g
  • Vývar - 2,5 litra
  • Cibuľa - 50 g
  • Huby sušené - 10 g
  • Zeler - 40 g
  • Mrkva - 50 g
  • Petržlen - 40 g
  • Kel - 50 g
  • Čierne korenie mleté - 1 g
  • Zemiaky ošúpané - 900 g
  • Voda na zemiaky - 0,3 litra
  • Soľ - 15 g
  • Cesnak - 10 g
  • Rasca - 1 g
  • Majorán - 1 g
  • Polievkové korenie - 20 g
  • Petržlenová vňať - 10 g
  • Množstvo hotového jedla: 3,4 litra

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Veru veľa marketingu je v súčasnosti v potravinárskom sektore. Ľudia nahrádzajú pšeničnú múku napríklad špaldovou a ani si neuvedomujú, že sa len presúvajú k novému drahšiemu produktu. Ak je dôvodom zmeny vážne zdravotné problémy a alergie na pšenicu, tak je to ešte pochopiteľné. Ak je ale dôvodom veľkovýroba pšenice zaťažená chemickým spôsobom pestovania, treba si uvedomiť že aj náhradná komodita pochádza z veľkovýroby a pestuje sa viac menej rovnakým spôsobom. ZHRNUTIE: niekedy sa jedná iba o presun "z kaluže pod okap"

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom