.

Paradajková polievka

Svetlo až tmavo červená paradajková polievka, paradajkovej vône, jemne kyslastej paradajkovej chuti, krémovo zahustená, s vložkou uvarenej ryže.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Paradajková polievka

Paradajková polievka
  Paradajková polievka

Recept - Paradajková polievka

Zaradenie: polievky / biele

Podobný recept: Talianska polievka

Postup prípravy: Ryžu starostlivo preberieme, opláchneme a necháme chvíľu nasiaknuť vo vode. Potom ju uvaríme v mierne osolenej vode. Z tuku a múky pripravíme svetlú zápražku, za stáleho miešania zalejeme vlažným vývarom, privedieme do varu, pridáme bobkový list a na miernom ohni varíme minimálne 1/2 hodiny s občasným premiešaním. Pridáme paradajkový pretlak, ak je príliš kyslý môžeme ho na panvici krátko povariť, čím sa kyslosť zmierni. Varíme ďalšiu 1/2 hodinu. Polievku precedíme hustým sitkom, pridáme cukor a uvarenú ryžu. Polievku znova krátko povaríme a dochutíme polievkovým korením. Na záver pridáme prepláchnutú na drobno nakrájanú petržlenovú vňať.

Vylepšenia: Varíme z čerstvých voňavých paradajok namiesto pretlaku. Paradajky najprv nakrojíme (krížový rez), potom obaríme horúcou vodou a olúpeme z kože.

Suroviny na paradajkovú polievku

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (na 10 porcií), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Rajčinový pretlak - 300 g
  • Tuk - 100 g
  • Múka hladká - 150 g
  • Vývar - 3 litre
  • Ryža - 100 g
  • Soľ - 10 g
  • Voda na varenie ryže - 100 g
  • Cukor - 50 g
  • Polievkové korenie - 20 g
  • Petržlenová vňať - 10 g
  • Množstvo hotového jedla: 3,4 litra

Na zdravie a dobrú chuť, praje Slovenská kuchyňa ;-)


domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom